Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaraţia PNL de condamnare a atitudinii statului R.Moldova faţă de opţiunea unionistă ca acţiune “împotriva ordinii constituţionale”

|versiune pentru tipar||
PNL / 14 mai 2015
Partidul Naţional Liberal

La sfârşitul anului 2014, după alegerile parlamentare, regimul reinstalat la Putere la Chişinău a declanşat acţiuni de persecutare a adepţilor opţiunii unioniste, precum sunt tinerii din Partidul Naţional Liberal şi din structuri ale sectorului asociativ, ce împărtăşesc viziuni naţionaliste proromâneşti şi sunt membri ai Platformei unioniste “Consiliul Unirii”. O atitudine similară a fost manifestată faţă de liderul Platformei civice “Acţiunea-2012”, când I s-a interzis, fără motive credibile şi clar formulate, accesul pe teritoriul celui de-al doilea stat românesc, Republica Moldova. Acum, acesta a fost expulzat din Republica Moldova, fără dreptul de a reveni dincoace de Prut în următorii cinci ani.

Consiliul Unirii, din care face parte şi PNL, condamnă această abordare. Opţiunea unionistă, exprimată paşnic, nu poate fi considerată — în temeiul legislaţiei europene, al deciziilor CEDO, ca precedent pentru situaţiile şi deciziile pronunţate în chiar cazul PNL de către instanţele justiţiei naţionale, — drept opţiune sau “acţiune îndreptată împotriva ordinii constituţionale a Republicii Moldova”. În caz contrar, avem de a face cu viziuni staliniste, antidemocratice, antieuropene — asta pentru că ceea ce contează este libertatea de opinie, pluralismul de opinie şi pluralismul politic, valori şi principii universale, ce pot crea condiţii în societate pentru ca membrii acesteia să identifice cea mai bună cale de urmat pentru a avea o viaţă mai bună şi a deveni fericiţi.

Or, situaţia din R.Moldova, al cărui teritoriu se află până în prezent sub ocupaţie rusă, demonstrează inconsistenţa opţiunii pentru un stat independent, de aceea are dreptul la viaţă şi opţiunea Unirii cu România, conform şi poziţiei Curţii Constituţionale, care nu consideră că un partid ce pledează pentru Unire ar avea o opţiune statutară anticonstituţională.

PNL, alte componente ale Consiliului Unirii au fost, în toate acţiunile, alături de membrii Platformei civice “Acţiunea-2012” şi de Tinerii Moldovei, de aceea, va participa şi la manifestarea unionistă de la 16 mai, ora 14.00, din PMAN, Chişinău, rămânând ca adepţi consecvenţi ai acţiunilor unioniste, precum au fost cele de la 9 mai 2008, 27 martie 2008, 27 martie 2012, 13 şi 16 mai 2012, când s-au împlinit 200 de ani de ocupaţie ruso-sovietică, marşurile unioniste de la Cahul şi Bălţi, Chişinău şi Bucureşti, Alba Iulia şi altele.

PNL, AVR-92 “Tiras-Tighina”, celelalte componente ale Consiliului Unirii cer anularea deciziei de expulzare a liderului Platformei civice “Acţiunea-2012” şi cheamă populaţia la o acţiune solidară, pentru a spune poporului roman şi alogenilor convieţuitori că unica speranţă de salvare a noastră, ca parte de neam românesc, dincoace de Prut, este Reîntregirea României, este Unirea cu Patria-mamă România, este refacerea unităţii naţionale româneşti.

PNL salută faptul că tot mai multe entităţi civice, lideri politici, oameni din toate categoriile sociale spun, ca şi Partidul Naţional Liberal, care o face din 2008 şi, mai ales, din 2010, că Republica Moldova poate accede în NATO şi UE numai prin reunificarea cu România.

Sursa: www.pnl.md

La sediul PNL vin în fiece zi pentru discuţii şi aderări oameni de calitate Pe 16 mai, naţional-liberalii, alţi unionişti sunt în PMAN! Şi sunt mulţi!