Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Igor Dodon încalcă grav Constituţia şi prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului

|versiune pentru tipar||
PNL / 28 iunie 2017
Partidul Naţional Liberal

Recent, dar şi cu timp în urmă, Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în lipsa capacităţilor de a-şi exercita atribuţiile legale, dar şi în lipsă de idei, se lansează, în mod anticonstituţional, în declaraţii intimidatoare la adresa cetăţenilor noştri, care împărtăşesc opţiunea politică de Reunire cu România.

Această atitudine publică, vocalizată de demnitarul de stat care trebuie să fie exemplu de respectare a Constituţiei şi de mediator în societate, este o atitudine discriminatorie, ilegală şi condamnabilă, care cade sub incidenţa legii.

Partidul Naţional Liberal a demonstrat în anul 2012, în instanţa de judecată, — pornind de la interpretarea corectă a Constituţiei, de la prevederile art.10 al CvEDO şi de la Poziţia Curţii Constituţionale, ca răspuns la Sesizarea unui pretins ministru proeuropean, care urmărea interzicerea PNL pentru obiectivul său politic unionist, — că a pleda pentru Unirea cu România este un drept legal, constituţional, încadrat în dreptul fundamental al libertăţii de exprimare, ce nu poate fi penalizat atâta timp cât pentru realizarea acestui obiectiv unionist se pledează pe cale paşnică, pe căi legale, constituţionale.

Astfel, în Republica Moldova s-a creat un precedent în justiţia naţională, bazat pe justiţia europeană, privind dreptul de a opta pentru reunirea a două state, prin voinţă reciprocă şi prin metode democratice.

Tentativele antidemocratice şi anticonstituţionale ale persoanei care, accidental, a devenit Preşedinte al celui de-al doilea stat românesc, trebuie oprite de către instituţiile abilitate.

PNL are datoria să apere dreptul la libera opţiune şi la libera exprimare, statutară, a membrilor săi şi solicită Procuraturii să investigheze aceste cazuri de încălcare a Constituţiei, de intimidare a cetăţenilor ce nu împărtăşesc viziunile segmentului de societate influenţat malefic de un socialist antiromân, antidemocrat, antieuropean, care împarte societatea în cei ce gândesc la fel ca el, fie vorba şi de un Preşedinte, şi cei care gândesc altfel. Mai mult, când asemenea declaraţii sunt făcute de un Preşedinte al statului, contra unor cetăţeni cu anumite opţiuni politice, faptul poate fi înţeles de o parte din societate ca îndemn la ură, la intoleranţă, ca defăimare. Preşedintele Dodon se prevalează de imunitatea prezidenţială prin funcţia sa de înalt demnitar de stat, crezându-se inviolabil, şi îşi permite să atace pe cine vrea el, aşa cum îi dictează mentalitatea sa sovietică şi comunistă.

PNL reţine atenţia că preşedintele naţional-liberal a câştigat pe procedură un proces-precedent la CEDO, contra statului R.Moldova (Cauza “Pavlicenco vs Voronin”, care acum se judecă, în continuare în instanţele naţionale), unde, pentru prima dată, Curtea Europeană a examat aspectul privind imunitatea prezidenţială în cauze civile. Curtea a constatat, avînd în vedere circumstanţele cauzelor, un dezichilibru echitabil între interesul public de a proteja libertatea de exprimare a Preşedintelui în exercitarea mandatului său şi interesul reclamanţilor de a-şi apăra dreptul lor constituţional la libera exprimare şi la obţinerea unei decizii motivate în instanţele naţionale asupra pretenţiilor lor. PNL a cîştigat mereu procesele de judecată în instanţele naţionale — fiind vorba de calomnierea conducerii sale, de catalogarea unioniştilor drept extremişti, fie de dreptul de a avea un Statut unionist.

Având în vedere toate aceste realităţi, PNL îi îndeamnă pe unioniştii să fie şi mai uniţi, şi mai consolidaţi, activi şi curajoşi, pentru a nu permite unor indivizi antinaţionali să deturneze calea noastră firească spre reunificarea celor două state româneşti.

Sursa: www.pnl.md

Declaraţia PNL privind situaţia de după alegerile prezidenţiale şi propunerea Puterii de schimbare a sistemului electoral Pragul electoral — test pentru oportunitatea modificării sistemului electoral