Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaraţia PNL privind situaţia de după alegerile prezidenţiale şi propunerea Puterii de schimbare a sistemului electoral

|versiune pentru tipar||
PNL / 29 aprilie 2017
Partidul Naţional Liberal

După alegeri prezidenţiale inutile, desfăşurate inadecvat şi nedemocratic, starea de lucruri în Republica Moldova degradează continuu.

Anul 2017 este un an preelectoral, pentru că, în anul 2018, vor urma alegerile generale, ce s-au desfăşurat, în ultimele două decenii, după un sistem proporţional.

PNL are în Programul său opţiunea politică pentru un sistem electoral mixt. Astăzi ar fi oportună, ca un prim-pas pentru a se preveni fenomenele infracţionale şi chiar criminale din alegerile anilor 2014 sau 2015, îmbunătăţirea actualului sistem proporţional.

Însă, actuala Putere, constituită cu greu după anul 2009 şi zguduită de cutremure determinate de interesele grupărilor politice mafiote, nu a adus al doilea stat românesc la linia de start a ireversibilităţii integrării europene, ci a devalizat bunul public, a prăbuşit sistemul bancar şi a creat o dependenţă financiară de asistenţa partenerilor de dezvoltare, fără de care s-ar vedea imediat că statul Republica Moldova a eşuat lamentabil. Aceasta reprezintă un final firesc şi previzibil, avînd în vedere crearea prin crmă stalinistă a acestui stat.

Majoritatea parlamentară pretins proeuropeană, a ridicat, în mod condamnabil şi antidemocratic, pragul electoral, la 6 la sută, pentru a-şi asigura perpetuarea la Putere, in pofida modului vicios şi neeuropean de conducere a treburilor publice în R.Moldova.

Cu toate acestea, populaţia este cea care are de suferit. Lipsa unor condiţii pentru dezvoltarea economică a teritoriului de dincoace de Prut, lipsa investiţiilor, care să creeze locuri de muncă, dar şi injustiţia, care încurajează în mod condamnabil corupţia endemic, alungă oamenii de acasă în alte ţări, unde muncesc şi caută posibilităţi de stabilire permanent cu domiciliul. Aceasta înseamnă o perspectivă tristă pentru al doilea stat românesc, unificarea cu România rămînînd singurul obiectiv firesc şi salvator pentru basarabeni.

Concomitent, avînd în vedere şi accederea unui antiunionist extremist la Preşedinţie, devine absolut imperativă consolidarea forţelor naţionale româneşti, proeuropene, care să se opună accesului în Parlament, prin viitoarele alegeri parlamentare, unei grupării politice antinaţionale a socialiştilor şi a sateliţilor acestora.

Poziţia PNL este că în Republica Moldova un antiromân înverşunat a acces la Putere prin jocurile grupărilor politice cu oligarhi şi hoţi în spate, fapt menit să salveze politic unele partide, dar însemnînd şi marcînd un eveniment extrem de advers obiectivelor de democratizare, modernizare şi europenizare a societăţii noastre, prin angajamente majore asumate în faţa partenerilor occidentali pe drumul spre structurile paneuropene. Declaraţiile împotriva pluralismului politic şi de idei, prin ameninţarea unioniştilor cu exterminarea — sperăm, doar politică, — ale unui clown, înscăunat la Preşedinţie, ar trebui să fie un motiv de autosesizare a Procuraturii, dacă instituţiile statului şi sistemul de drept ar respecta legea. Sperăm să se consolideze partea proeuropeană şi proromânească a populaţiei, pentru a vota demiterea individului străin de istoria, de suferinţele şi de aspiraţiile noastre, ale românilor.

În legătură cu iniţiativa de modificare a sistemului electoral, dezbaterile publice, organizate de Parlament, sunt marcate de intenţia de regizare, unde sunt invitate persoane captive ale vechii mentalităţi comuniste şi intolerante, care nu acceptă discuţii între purtători de idei diferite. PNL şi-a exprimat poziţia public faţă de această situaţie şi speră să se ţină cont.

Totodată, o altă ocazie de a vorbi cu Puterea nu există, iar viziunile PNL ar fi bine să ajungă la un număr cît mai mare din populaţie. Campania de promovare a uninominalului este una electorală şi inetică pentru orice viitori potenţiali concurenţi electorali, de aceea se impune o coagulare a entităţilor politice şi asociative, pentru a ne opune unei promovări dezonorante a unor iniţiative ce afectează toată societatea, fără a întruni consensul forţelor politice.

În acest sens, PNL readresează apelul şi invitaţia făcute pe 27 martie anul curent formaţiunilor politice şi entităţilor nonguvernamentale proromâneşti, de a accepta un dialog pe Platforma Consiliului Unirii, pentru a crea o autentică alternativă politică în bătăliile electorale viitoare, pledîndu-se, cu fermitate, pentru reunificarea celor două state româneşti în 2018 sau mai devreme, iar, dacă acest lucru nu va întruni acceptul celor două clase politice de pe cele două maluri de Prut, — pentru pregătirea Reîntregirii prin decizii şi acţiuni coordonate şi intense.

Sursa: www.pnl.md

PNL a pledat, în Dezbaterile publice de la Parlament, pentru eliminarea pragului electoral Igor Dodon încalcă grav Constituţia şi prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului