Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL a pledat, în Dezbaterile publice de la Parlament, pentru eliminarea pragului electoral

|versiune pentru tipar||
PNL / 31 martie 2017
Partidul Naţional Liberal

Vineri, 31 martie, conducerea Parlamentului Republicii Moldova a invitat sectorul asociativ şi partide politice extraparlamentare, alte componente ale societăţii civile la o discuţie despre oportunitatea înlocuirii actualului sistem electoral proporţional cu unul uninominal.

Din partea PNL a fost Vitalia Pavlicenco, preşedintele partidului, care a expus fragmente din Programul PNL, ce prevede opţiunea formaţiunii pentru un sistem electoral mixt — să fie aleşi jumătate din deputaţi în circumscripţii uninominale şi jumătate — pe liste de partid. Sigur, din 2006, de cînd PNL a avut această opţiune în Program, nemodificată de către congresele ulterioare, în Republica Moldova situaţia politică s-a agravat considerabil urmare a corupţiei promovate de la vîrfurile politicii pînă la cel mai mic funcţionăraş aflat sub protecţia patronilor politici ai partidului din care face parte. În acest fel, sunt absolut justificate temerile persoanelor implicate în politică, în special din partidele extraparlamentare, care nu cred în promovarea unui sistem electoral ce va asigura alegeri corecte, obiective, fără deturnări grave de voturi, aşa cum s-a întîmplat în 2014 şi 2015, dar şi mereu cît a guvernat partida prorusească în RM.

Esenţa poziţiei formulate de preşedintele PNL este următoarea:

  1. Nu ar conta, în general, ce sistem electoral se aplică într-un stat, important este ca alegerile să se desfăşoare corect, obiectiv, fără fraude, fără furt serios de voturi, deziderate care, în societatea noastră rămîn irealizabile.
  2. Unul dintre prezentatorii materialelor pentru dezbateri publice spunea că politicienii “se opun alegerilor uninominale, pentru că se tem”. Da, se tem, doar că se tem exact de ilegalităţile care anulează orice concept şi idee de alegeri democratice.
  3. Sperăm să se ajungă, cel puţin, la un sistem electoral mixt, fapt pentru care trebuie anulat pragul electoral. Anularea pragului înseamnă, de fapt, accesul, în Parlament, al tuturor care pot obţine voturi suficiente pentru mandate, inclusiv independenţii, în felul acesta, diversificîndu-se mult componenţa Parlamentului. Doar aşa pot accede în Legislativ persoane selectate cu adevărat.
  4. Dar pentru ca să fie aleşi cei mai buni dintre cei mai buni, trebuie adoptată întîrziata Lege a Lustraţiei, pentru ca noi să nu fim reprezentaţi în Parlament de persoane şantajabile, prin trecutul lor dubios şi prin tarele/scheletele pe care le au prin dulapuri, fapt ce împiedică libertatea de exprimare şi libertatea de votare a acelui deputat.
  5. Nu este deocamdată clară promovarea sistemului uninominal sau mixt cînd încă nu s-a înfăptuit reforma teritorial-administrativă şi ar fi bună o sincronizare reintroducerea judeţelor la noi cu promovarea regionalizării aşteptate în România.
  6. Insistăm pe acceptarea reprezentanţilor subiecţilor electorali în toată infrastructura electorală a CEC, deoarece alegerile trebuie să fie un start egal pentru orice partid — parlamentar sau extraparlamentar. Iar piramida CEC, de sus şi pînă jos, include persoane trimise de partidele parlamentare, care apără — nu spunem şi fură — voturi pentru patronii lor politici.
  7. Avînd în vedere experienţa tristă a alegerilor prezidenţiale, cînd am fost obstrucţionaţi de către oamenii partidelor parlamentare, trebuie eliminată prevederea că partidele, ca şi independenţii, să fie obligate să colecteze semnături pentru a candida. În caz contrar — se anihilează însuşi conceptual de democraţie prin partide.
  8. Ar mai fi necesară o Lege a Opoziţiei, inclusiv extraparlamentare, dar, pentru aceasta, trebuie continuat dialogul, ca să ţină minte unii că azi mai stai în Parlament, dar mine te poţi trezi doar pe prispa casei.

La o remarcă a unei persoane provenite din zona marşurilor platformelor DA, privind “procentajul unor partide extraparlamentare”, preşedintele PNL a formulat următoarea replică:

“Legat de programele partidelor, din care s-a extras şi s-a arătat aici, vedem că unii consideră PNL atît de vizionar, încît, în 2006, ştia de uninominalele ce urmau a fi propuse în 2017. E foarte măgulitor.

PNL, prin program, pledează pentru un sistem mixt, şi nu uninominal, de aceea respingem aluziile ieftine.

Legat de invocarea procentajului partidelor extraparlamentate în alegeri, unii încă nu au participat la alegeri, nu ştiu cum e în parlamentare. Şi, apoi, unii dintre cei ce au vorbit de procentajul partidelor extraparlamentare — erau recent alături de dl Uritu, ex-vicepreşedinte CEC, cel care a vorbit clar de furtul voturilor în 2014 ţi 2015, dar eu cred ca aşa ceva a fost şi sub regim comunist.

Au, nu cumva manipulările antinaţionale, de prin 1996, gen «nu aveţi şansă» şi «hai să dăm un vot util», adică «votăm în cine nu credem, ca să nu ne pierdem votul» — mai ales în contextul şi al unui prag electoral antidemocratic — au adus, în aceşti ani, la Putere partide ticsite de hoţi?”

Sursa: www.pnl.md

Să transformăm, împreună, anul 2017 în anul ce va pregăti Reunirea cu Ţara noastră, România! Declaraţia PNL privind situaţia de după alegerile prezidenţiale şi propunerea Puterii de schimbare a sistemului electoral