Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Să transformăm, împreună, anul 2017 în anul ce va pregăti Reunirea cu Ţara noastră, România!

|versiune pentru tipar||
PNL / 22 decembrie 2016
Partidul Naţional Liberal

Partidul Naţional Liberal a împlinit, în luna decembrie 2016, un deceniu de existenţă şi de activitate.

Pentru Istoria Românilor, fiind privite lucrurile din dreapta Prutului, este o perioadă scurtă, deşi foarte agitată, constatîndu-se evoluţiile zbuciumate şi nedrepte din stînga Prutului — cu un teritoriu şi cu o populaţie încă nerecuperate de Patria-mamă România. Dar, la sigur, tocmai aceasta explică frămîntările şi neliniştea ce domină întreg spaţiul devenirii noastre naţionale.

Totodată, pentru scurta istorie de 25 de ani a celui de-al doilea stat românesc acest deceniu a fost consistent şi de apreciat nu doar de către membrii PNL. În interfluviul Prut-Nistru, puţine partide din Opoziţia extraparlamentară au supravieţuit, cu demnitate naţională, un deceniu, avînd mereu poziţii civico-politice şi organizînd acţiuni vizibile.

Partidul Naţional Liberal este primul partid unionist, în care membrii, cu profunde şi autentice convingeri unioniste, au apucat să şi îmbătrînească alături de ceilalţi colegi, pentru că nu au aderat la formaţiune din interese meschine sau de grup, ci pentru că urmăresc un obiectiv sincer — de Reîntregire a naţiunii române.

În acelaşi timp, în anul 2016, la zece ani de activitate a PNL şi în scurta istorie de un sfert de secol a celui de-al doilea stat românesc, s-a produs, şi o cotitură — deocamdată, pesimistă, — au avut loc două scrutine pe ambele maluri ale Prutului, care nu numai că nu au limpezit lucrurile pentru destinul românesc şi european al Basarabiei, dar le-au chiar înceţoşat.

Prin jocuri de Putere, forţele politice iresponsabile l-au propulsat, în fruntea teritoriului din stînga Prutului, pe un exponent al intereselor statului avînd trupe de ocupaţie pe pămînt românesc, o figură odioasă şi străină idealurilor naţionale ale românilor. Paradoxul face că în exact această perioadă basarabenii au început, într-un număr tot mai mare, să conştientizeze că unica soluţie de a supravieţui economic, social, politic, este doar prin a deveni, în mod real, parte a naţiunii româneşti europene, prin Reîntregirea cu Ţara.

Tocmai aceasta i-a făcut pe cei ostili aspiraţiei de unitate naţională românească să se consolideze şi să acţioneze inclusiv prin pretinse, dar, de fapt, false forţe proeuropene, în realitate — proruseşti, ca să propulseze — la cîrma structurii statale create prin deciziile criminale ale lui Stalin şi Hitler — un personaj ridicol, dar agresiv şi violent în declaraţiile sale politice iresponsabile.

În dreapta Prutului — printr-o legislaţie electorală defectuoasă şi tributară unor viziuni încă discutabile în perspectiva refacerii unităţii naţionale româneşti, deşi au fost alegeri democratice, — basarabenii nu au fost încurajaţi şi ajutaţi să devină o voce unionistă în Parlamentul de la Bucureşti. Majoritatea partidelor din România nu au făcut faţă provocărilor politice ce îi confruntă pe românii votanţi din stînga Prutului şi nu privesc deocamdată lucrurile ca fiind ancorate într-un spaţiu identitar, economic, politic şi social comun.

PNL a depus constant eforturi majore, în toţi aceşti ani, ca să sensibilizeze clasa politică de pe ambele maluri ale Prutului asupra necesităţii de solidarizare naţională, pentru a se avansa spre idealul sacru, secular, al românilor — de unitate naţională. Din păcate, acest lucru încă nu a reuşit şi ultimele scrutine, din 2016, par, mai curînd, să îndepărteze — decît să apropie — momentul cînd aspiraţia românilor va deveni realitate.

Dar nu aduce anul, ce aduce ceasul. Oricînd, această zonă sensibilă, unde se află românii basarabeni, poate conştientiza, pe neaşteptate, sau forţată de împrejurări, că unica soluţie, pentru ca generaţiile de care suntem responsabili să poată supravieţui este Reîntregirea celor două state româneşti.

Şi PNL va face mereu totul ce îi stă în puteri pentru ca acest lucru să se întîmple.

Dar e nevoie de mai multă voinţă politică, de oameni de caracter, de implicarea şi morală, şi spirituală a politicienilor unionişti şi responsabili, care să poată mobiliza atît populaţia — pentru o unire a gîndurilor şi a acţiunilor, cît şi pe prietenii euroatlantici, de la care aşteptăm să ne fie alături în opera noastră majoră de refacere a unităţii naţionale româneşti, spre binele tuturor românilor, al alogenilor-prieteni şi pentru a se asigura o securitate regională stabilă.

PNL este primul partid care a spus adevărul că basarabenii pot fi în Europa, unde le este vocaţia, numai prin Reunirea cu România. Însă nu avem alţi zece ani să aşteptăm realizarea acestui deziderat. Timpul nu aşteaptă şi copii, nepoţii noştri nu ne vor ierta ezitările şi zăbovirile. Să ne unim eforturile sincere şi să acţionăm pentru Reîntregirea din 2018.

Împreună cu Parlamentul nou de la Bucureşti, să avansăm spre Reîntregirea din 2018! Să transformăm, împreună, ANUL 2017 în anul ce va pregăti Reunirea cu Ţara noastră, România!

Urăm tuturor sărbători liniştite şi frumoase de iarnă!

La Mulţi Ani!

Sursa: www.pnl.md

PNL din Basarabia vă îndeamnă să credeţi în unire PNL a pledat, în Dezbaterile publice de la Parlament, pentru eliminarea pragului electoral