Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Solidarizarea euro-unionista este salvarea in faţa ofensivei ruseşti

|versiune pentru tipar||
PNL / 30 noiembrie 2017
Partidul Naţional Liberal

În preajma sărbătorii naţionale a României, 1 Decembrie, naţional-liberalii adresează urări de prosperitate tuturor românilor şi speră că Ziua reunificării celor două state româneşti este tot mai aproape.

Partidul Naţional Liberal din Republica Moldova este un partid cu trecut istoric demn şi cu prezent curajos. Viaţa de fiece zi denotă obiectivitatea şi realismul ideilor, propunerilor şi ale viziunilor naţional-liberalilor.

PNL nu a intrat ca entitate politică în Parlament, dar desfăşoară de zece ani o activitate de rezistenţă naţională, în condiţiile când la guvernare au fost şi rămân emanaţii râvnitei alternanţe postcomuniste la Putere din 2009.

Rezultatele acestei perioade sunt, însă, nu doar sumbre, ci şi criminale, — furturi de proporţii inimaginabile, lipsa unei justiţii independente, o corupţie endemică, fragilitatea orientării politice externe, în loc să fi devenit ireversibilă.

Perspectiva europeană nu există, chiar dacă UE nu descurajează speranţele populaţiei din al doilea stat românesc, de dincoace de Prut, într-o lume civilizată. Aşa se explică sforţările cancelariei paneuropene de a sprijini dorinţa de parcurs european al Chişinăului oficial, dar impune condiţii pe care Puterea de la Chişinău va trebui să le întrunească, pentru a avea sprijin financiar occidental, prin care se mai menţine această construcţie statală artificială şi fără viitor.

În această tristă situaţie, când deja este o evidenţă dezechilibrul logistic, administrativ, nedemocratic din bătăliile electorale viitoare între Opoziţie şi Puterea ce vrea să se menţină prin manipulare, toţi ceilalţi sunt obligaţi să găsească solide căi de nefragmentare, de solidarizare a electoratului dezamăgit.

Recentele alegeri locale parţiale au demonstrat clar că partidul-regim controlează opţiunile oamenilor şi că nu va exista, practic, o concurenţă politică democratică în viitoarele alegeri, desfăşurate în baza sistemului mixt.

PNL a luptat pe cale oficială pentru anularea pragului electoral, pentru turul doi al alegerilor pe circumscripţii, pentru un nou concept asupra Autorităţii electorale. Nu s-a reuşit, pentru că forţele din Opoziţie nu au fost suficient de unite.

În timpul care a mai rămas e posibilă pregătirea unei noi abordări — funcţionale, neegoiste — a oportunităţilor pentru coagularea şi solidarizarea forţelor ce doresc realizări autentice ale societăţii din Republica Moldova.

Referendumul recent din capitală a arătat că şi o consolidare indirectă, tacită, a forţelor euro-unioniste poate împiedica scenariile negre, antinaţionale ale celor două grupări — socialistă şi democrată — de a exclude din opţiunile electoratului celelalte forţe — din Opoziţia parlamentară sau extraparlamentară.

În acest scop, instituţiile media oferă platforme pentru discuţii directe, iar formaţiunile politice cheamă la un dialog dorit a fi sincer şi credibil.

O altă etapă pentru solidarizarea cetăţenilor ar fi o coordonare în raport cu referendumul iniţiat de societatea civilă, — pentru ca Puterea să renunţe la sistemul electoral mixt, — şi în raport cu referendumul imoral, iniţiat de socialişti privind o republică prezidenţială.

Legat de “referendumul socialist”, PNL optează, prin Programul său, contra instituţiei Preşedinţiei într-un stat-consecinţă, nelichidată, a Pactului criminal Molotov-Ribbentrop. Iar accidentul politic Igor Dodon a ştiut ce atribuţii are într-o republică parlamentară, în faza cînd a candidat la funcţia supremă în stat, de aceea, declaraţiile sale, complementate de cele ale ortacilor, ar trebui să conducă la un impeachment pentru că a înşelat în alegeri societatea.

PNL optează ferm pentru un dialog al forţelor euro-unioniste autentice. Din păcate, oportunismul, conjuncturismul, traficul de ideologii şi curente ideologice se mai fac simţite între Prut şi Nistru.

Este un imperativ ca un atare dialog necesar să aibă un sprijin moral, politic şi dincolo de Prut, unde clasa politică ar fi bine să se ridice la înălţimea imperativelor vremii. Clasa politică din România, care este Ţara noastră, a cărei cetăţenie o purtăm cu mândrie, pentru că am fost un stat unic timp de 22 de ani, trebuie să depăşească, odată şi odată, stereotipurile sovietice şi comuniste din triunghiul Rusia-România-Basarabia.

Şi sectorul asociativ unionist are nevoie de o setare a viziunilor ce denotă întotdeauna atitudini politice consecvente, obiective şi de sacrificiu, acestea fiind înlocuite uneori de egoismul dictat de factori străini imperativului de coagulare a eforturilor orientate spre apropierea Reunirii cu România.

Poziţia unor grupuri unioniste din teritoriu, dezamăgite de comportamentul forţelor euro-unioniste este propulsarea unor candidaţi unionişti independenţi — nu ca rezultat al solidarizării şi cooperării politice a entităţilor, ci ca un semn de protest împotriva nesolidarizării acestora.

Pentru forţele revendicate ca pur europeniste, care au considerat — în toţi aceşti 26 de ani — că “mesajul unionist nu aduce voturi”, care au tot ignorat sau marginalizat mediatic şi politic forţele unioniste, a venit timpul să conştientizeze că autenticele forţe proEuropa sunt cele unioniste şi că sunt iresponsabile promisiunile deşarte că UE este după dealul moldovenesc.

Singura cale de apropiere a intrării populaţiei dintre Prut şi Nistru în familia europeană este coagularea forţelor euro-unioniste, pentru a democratiza societatea şi a pregăti civilizat un vot proReunire conştientizat cu Patria-mamă România, pentru că unicul drum spre UE trece doar prin Bucureşti.

Sperăm ca — într-o atare posibilă poziţie solidară — unioniştii îl vor avea alături şi pe Preşedintele României Klaus Iohannis, care va încuraja naţiunea română să îşi readune fiii rătăciţi acasă, aşa cum a procedat Germania.

Sursa: www.pnl.md

Comunicat de presă al PNL despre şedinţa BPC din 30 noiembrie 2017 Păşim în Anul istoric 2018