Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Rezolutia mitingului de protest al PPCD “Cu privire la situatia drepturilor omului”

|versiune pentru tipar||
PPCD / 26 octombrie 2003
Partidul Popular Creştin DemocratNoi, participantii la mitingul de protest al PPCD, constatam ca politica de factura antidemocratica si totalitara promovata de partidul comunistilor aflat la guvernare aduce o atingere grava drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, consfintite in documentele internationale in materie, in Constitutia si legislatia tarii.

Reactiile energice ale Opozitiei democratice si ale societatii civile in ansamblu, prin mitinguri si demonstratii de protest, pledoarii parlamentare si sesizari adresate organismelor internationale, care cer guvernarii sa-si exercite mandatul in mod civilizat, legal si democratic, sunt ignorate de catre Puterea comunista. Aceasta continua sa persecute, prin intermediul organelor de ancheta si prin concedieri sau amenintari cu concedieri de la serviciu, pe toti cei care se opun dictaturii.

Politica legislativa a comunistilor urmareste restrangerea libertatilor cetatenesti, lichidarea institutiilor democratice si exerctitarea unui control total asupra intregii societati.

Recomandarile cuprinse in cele doua rezolutii ale APCE din 2002 privind functionarea institutiilor democratice in Republica Moldova sunt ignorate.

Independenta justitiei a fost lichidata prin modificari legislative care au redus statutul Consiliului Superior al Magistraturii la nivelul unui instrument docil al Presedintelui Voronin, iar judecatorii ajung someri sau sunt amenintati cu pierderea functiilor pentru neindeplinirea indicatiilor puterii comuniste.

Autonomia administratiei publice locale a fost redusa la zero prin revizuirea legislatiei si prin suprimarea autonomiei financiare.

Compania “Teleradio Moldova” continua sa ramana un instrument propagandistic al guvernantilor, toate modificarile legislative urmarind doar simularea unei reforme pentru a induce in eroare opinia publica si organismele internationale.

Presa independenta este hartuita in permanenta prin inscenarea unor procese judiciare si prin tentativele de a o falimenta cu ajutorul unor amenzi uriase.

Opozitia politica este persecutata prin intermediul Procuraturii si denigrata in permanenta in presa de stat.

Partidul comunist a uzurpat intreaga putere in stat, iar ideologia comunista a fost instituita ca ideologie oficiala a statului.

Procesul de rusificare a minoritatilor etnice si a majoritatii romanesti a capatat o amploare fara precedent.

Cursul de studiu “Istoria Romanilor” este pe punctul de a fi eliminat din invatamant.

Procesul de consolidare a dictaturii este dirijat de la Moscova, fortele imperiale din rusesti considerand ca doar astfel isi vor putea mentine controlul asupra Republicii Moldova.

In aceste conditii Opozitia democratica se vede nevoita sa continue manifestatiile pasnice de protest, sa informeze opinia publica si organismele internationale despre abuzurile si faradelegile pe care le comit guvernantii comunisti.

Respingerea dictaturii regimului Voronin si promovarea valorilor democratice constituie o datorie cetateneasca si morala a fiecaruia dintre noi.

/Flux, an. VII, nr. 118 (1106), 28 octombrie 2003/
Apel al participantilor la mitingul de protest al PPCD catre tarile membre ale OSCE Declaratia Partidului Popular Crestin Democrat cu privire la planul Rusiei de lichidare a Republicii Moldova