Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Puterea de la Chişinău continuă să-i hărţuiască pe liderii creştin-democraţi

|versiune pentru tipar||
PPCD / 18 februarie 2010
Partidul Popular Creştin Democrat

Astăzi, 18 februarie, Iurie Roşca, liderul Partidului Popular Creştin Democrat, a fost urmărit de un echipaj al Poliţiei Rutiere.

La ora 14.07, când preşedintele PPCD ieşea dintr-un local unde luase prânzul, el a observat un automobil al Poliţiei Rutiere, cu numărul de înmatriculare MAI 1114, care stătea parcat în preajmă, având la bord doi colaboratori. Imediat ce Roşca a urcat la volanul autoturismului său, maşina poliţiei l-a urmat, supraveghindu-l de la distanţă. În scurt timp o voce care răsuna puternic prin megafonul maşinii de poliţie, l-a somat pe conducătorul auto, care circula perfect regulamentar, să tragă pe dreapta. Iurie Roşca s-a conformat. Atunci din maşina de poliţie, parcată în spate, a coborât un colaborator al Poliţiei Rutiere, care l-a somat pe Roşca să prezinte actele la control. Acesta s-a supus indicaţiilor, întrebând de ce a fost oprit.

Poliţistul, care între timp pusese în buzunar atât paşaportul tehnic al maşinii, cât şi carnetul de şofer al lui Roşca, a spus că încălcarea constă în faptul că maşina în cauză are sticlele din faţă acoperite cu o peliculă fumurie, contrar regulamentelor existente. Roşca şi-a prezentat scuzele, dând asigurări poliţistului că va lichida încălcarea imediat ce va ajunge la birou, unde este aşteptat de urgenţă. El l-a rugat pe plutonierul MAI să fie însoţit până la birou la o distanţă de câteva sute de metri, deoarece întârzie la o întâlnire importantă. Acesta însă a refuzat şi a insistat ca pelicula să fie dezlipită imediat. Pe parcursul întregii discuţii, cel de-al doilea poliţist care rămăsese în autoturism filma întreaga scenă la telefonul mobil. Într-un târziu acesta a coborât din maşină şi, la insistenţele lui Iurie Roşca, s-a legitimat. El s-a dovedit a fi locotenent-major Rotaru Ruslan.

Roşca a insistat să afle cine dintre superiori a dat indicaţii să fie urmărit şi tachinat. Cei doi repetau încontinuu că legea este egală pentru toţi şi că dacă acesta nu se va supune imediat, ei vor scoate numerele de înmatriculare şi nu îi vor restitui actele. La întrebarea de ce zeloşii poliţişti nu reacţionează, de exemplu, la zecile de autoturisme parcate neregulamentar chiar în preajma lor sau de ce nu-i opresc pe alţi conducători auto ca să le ceară socoteală pentru aceeaşi pretinsă încălcare sau barem să le verifice actele au urmat aceleaşi somaţii de a dezlipi pelicula de pe geamuri.

Iurie Roşca a dat curs insistenţelor celor doi poliţişti şi a dezlipit cele două foi de peliculă de pe sticlele portierelor din faţă. Iar cei doi colaboratori ai Poliţiei Rutiere filmau şi fotografiau scena pe telefoanele mobile.

De menţionat că actualul ministru de Interne, generalul Victor Catan, care în trecut a mai deţinut această funcţie, este instalat în postul de ministru de către Partidul Liberal Democrat din Moldova, condus de către premierul în exerciţiu Vladmir Filat.

Ca urmare a acestei întâmplări, Iurie Roşca a declarat că a observat în ultimele zile că este supravegheat de persoane necunoscute, atât pe parcursul traseului dinspre casă spre birou, cât şi în preajma sediului central al partidului de pe strada Nicolae Iorga nr. 5.

Liderul PPCD consideră că incidentul minor cu cei doi colaboratori ai Poliţiei Rutiere este doar un episod dintr-o campanie mai amplă de intimidare pusă la cale de către exponenţii actualei puteri. Dânsul susţine că cei doi agenţi de circulaţie aveau un comportament vădit provocator, de parcă intenţionau să provoace o altercaţie mai dură, care să poată fi calificată ca nesupunere colaboratorilor poliţiei sau chiar ca agresare a acestora. Întreaga scenă era intens monitorizată de la distanţă de alţi lucrători operativi ai MAI, deghizaţi în civil, care, la nevoie, ar fi putut apărea ca martori.

Iurie Roşca a amintit că acum două zile a fost cercetat penal la Procuratura Generală, unde i s-au redeschis două dosare penale la indicaţia unor înalţi demnitari în baza unor acuzaţii false şi pe marginea unor cazuri expirate, care datează din 2002. Roşca a spus că a fost informat asupra faptului că unii dintre conducătorii de prim rang, care în trecut au fost criticaţi dur de către preşedintele PPCD pentru grave cazuri de corupţie, acum caută să se răzbune şi uneltesc scenarii de răfuială personală. Având la dispoziţie tot aparatul represiv, aceştia speră să poată anihila definitiv PPCD şi să-l reducă pentru totdeauna la tăcere.

Biroul de presă al PPCD

Exponenţii actualei puteri din Republica Moldova au declanşat o vastă campanie de persecuţii penale împotriva liderilor PPCD Creştin-democraţii şi-au ţinut Congresul la Chişinău