Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Discursul lui Iurie Roşca, preşedinte PPCD, rostit în cadrul Congresului XXI al partidului Democraţia Creştină din Italia

|versiune pentru tipar||
PPCD / 13 martie 2010
Partidul Popular Creştin Democrat

Onorată asistenţă,
Dragi prieteni,

Mai întâi aş dori sa aduc mulţumiri domnului secretar politic Giuzeppe Pizza şi tuturor prietenilor mei pentru invitaţia de a participa la această reuniune importantă a creştin democraţilor din Italia.

Pentru mine este o onoare şi o plăcere deosebită să fiu în mijlocul Dumneavoastră în calitatea mea de reprezentant al creştin-democraţilor din Republica Moldova.

Partidul Popular Creştin Democrat, pe care am onoarea să îl reprezint, este cel mai vechi partid politic democratic din ţara mea. A fost fondat în 1988 ca expresie a voinţei de libertate şi independenţă a poporului nostru. În acea perioadă lupta noastră politică a fost îndreptată împotriva regimului totalitar comunist, care domina în Uniunea Sovietică. Am organizat sute şi mii de mitinguri şi demonstraţii cu caracter revedicativ pentru a ne obţine drepturile politice şi culturale.

Toate marile libertăţi de care se bucură orice om într-o societate democratică au fost obţinute de către noi unul câte unul prin sacrificii, riscuri şi chiar cu preţul vieţii unor militanţi de-ai noştri. Libertatea înrunirilor, libertatea de exprimare, libertatea de asociere, libertatea de a alege şi de a fi ales au reprezentat tot atâtea redute cucerite de noi în confruntările paşnice, dar hotărâte cu autorităţile comuniste, care dominau atunci în Uniunea Sovietică.

În august 1991 am obţinut Independenţa Repubicii Moldova şi am început edificarea statului de drept şi a insitituţiilor democratice. Creaţia legislativă şi construcţia statală au necesitat inteligenţă, inventivitate şi perseverenţă în lupta cu exponenţii vechiului regim comunist, care au rămas o forţă influentă şi după independenţă.

Partidul Popular Creştin Democrat a fost şi rămâne una din principalele forţe politice din Republica Moldova, între anii 1990 şi 2009 fiind singurul care a avut o prezenţă parlamentară continuă. PPCD are reprezentare puternică în cadrul autorităţilor regionale şi locale.

Motivaţia profundă a militanţilor curentului politic creştin-democrat este bazată pe sentimentul de răspundere pentru binele comun şi interesele naţionale. Principiile şi valorile PPCD se întemeiază pe credinţa creştină şi pe tradiţia naţională, precum şi pe experinţa politică a partenerilor noştri occidentali, care ne-au inspitat să adoptăm doctrina creştin-democrată. Iar experienţa Italiei în acest sens, tradiţia politică a democraţiei creştine italiene este una de o importanţă fundamentală pentru noi.

Principala preocupare a PPCD în această perioadă este contribuţia la construcţia instituţională a statului şi la elaborarea unui model constituţional şi legislativ funcţional şi democratic. Opţiunea de integrarea europeană şi de aprofundare a reformelor politice şi economice rămâne a fi o prioritate pentru noi.

După alegerile parlamentare din 2009 la putere a venit o coaliţie formată din patru partide care îşi spun democratice şi liberale. Din păcate, însă, aceste partide, care sunt dominate de interese de tip mafiot şi au printre conducătorii de prim rang persoane cunoscute pentru implicarea lor în grave cazuri de corupţie, nu sunt în stare să scoată societatea noastră din criza economică şi politică. Singura preocupare a guvernanţilor este menţinerea la putere cu orice preţ şi partajarea funcţiilor de conducere în instutuţiile statului.

Este importatnt să cunoaşteţi că în conformitate cu Constituţa ţării noastre pentru a alege preşedintele republicii este nevoie să fie acumulate 3/5 de voturi din numărul deputaţilor, adică cel puţin 61 de voturi din totalul de 101 deputaţi ai Parlamentului. Dar coaliţia de guvernământ deţine doar 53 de mandate. Ea a refuzat dialogul cu opoizţia şi identificarea unor soluţii de compromis. După două tentative eşuate de alegere a şefului statului preşedintele în exerciţiu este obligat să dizolve Parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate. Însă acum câteva zile cei patru conducători ai alianţei de guvernământ au anunţat că nu vor dizolva legislativul şi că vor adopta în regim de urgenţă o nouă Constituţie. O asemena decizie este una anticonstituţională, antidmocratică şi împinge puterea din ţara noastră înafara legalităţii şi a principiului supremaţiei legii. În felul acesta guvernanţii din Republica Moldova şi-au dezvăluit public politica de uzurpare a puteii de stat, ceea ce constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului.

În aceste condiţii noi, creştin-democraţii, am anunţat că suntem decişi să relansăm acţiunile stradale de protest pentru a obţine demisia actualei puteri şi organizarea de alegri anticipate ca singură soluţie de depăşire a actualei crize politice.

În calitatea mea de preşedine al Partidului Popular Creştin Democrat doresc să îmi exprim protestul ferm şi de la tribuna prietenilor noştri italieni faţă de puterea din Republica Moldova, care încearcă să distrugă cuceririle noastre democrtice. Fac apel către partenrii noştri politici din Italia, precum şi din toate ţările membre ale Unuunii Europene, să îşi exprime solidaritatea lor cu creştin-democraţii din Moldova şi să ceară guvernanţilor de la Chişinău să respecte necondiţionat Consitituţia şi legislaţia, normele democratice şi angajamentele internaţionale ale statului în materie de drepturi ale omului.

În pofida faptului că puterea de azi din Republica Moldova a declanşat un val de urmăriri penale împotiva mea personal, încercând să mă pună în închisoare în baza unor acuzaţii false, atât eu, cât şi ceilalţi membi ai PPCD nu intenţionăm să renunţăm la lupta noastră pentru democraţie şi libertate. Persoanle vizate în invesigaţiile mele de deputat şi jurnalist au ajuns astăzi la putere şi caută să mă distrugă cu ajutorul aparatului represiv al statului. Însă eu nu voi renunţa sub nici un fel de presiuni la opţiunile mele şi la poziţia de a promova principiile statului de drept.

Partidul Poluar Creştin Democrat desfăşoară o politică externă foarte activă timp de peste douăzeci de ani. Am reuşit să stabilim relaţii directe cu o multitidine de partide din îngtreaga Europă şi din lume. PPCD este membru al Partudului Popular European şi al Internaţionalei Creştin Democrate, facem parte din aceeaşi familie politică cu dumneavoastră. În calitatea noastră de creştini Îl mărturism în egală măsură pe Iisus Hristos, fiind catolici, ortodocşi sau protestanţi, credem în puterea Lui Dumnezeu şi ne asumăm vocaţia de persoane responsabile în faţa Mântuitorului pentru acţiunile noastre. Vă mulţumesc din toată inima pentu aceasă primire călduroasă, pentu solidaritatea şi prietenia Dumneavoastă.

Dumnezeu să binecuânteze Italia.
Dumnezeu să binecuvânteze Republica Moldova.

Biroul de Presă al PPCD

PPCD se adresează Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova Declaraţia PPCD în legătură cu intenţia agresivă a unui grup de a organiza în centrul capitalei o aşa-numită paradă a homosexualilor