Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Comitetul pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei solicită întrevederi cu demnitarii de prim-rang din coaliţia de guvernământ

|versiune pentru tipar||
PPCD / 26 ianuarie 2012
Partidul Popular Creştin Democrat

Comitetul pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei a expediat astăzi, 26 ianuarie 2012, o serie de scrisori adresate lui Marian Lupu, preşedinte interimar, Vladimir Filat, prim-ministru, Valeriu Streleţ, preşedinte al fracţiunii parlamentare a PLDM, Ion Hadârcă, preşedinte al grupului liberalilor din Parlament şi Dumitru Diacov, preşedintele grupului de deputaţi PDM, prin care solicită întrevederi cu aceşti demnitari de prim-rang din coaliţia de guvernământ, se arată într-un comunicat al CACD.

În mesaj se menţionează următoarele:

Comitetul pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei solicită o întrevedere cu Dumneavoastră pentru a discuta căile de depăşire a crizei politice profunde în care s-a pomenit societatea noastră.

Ca grup civic format din persoane cu cele mai diferite preferinţe politice, dar şi fără nici o afiliere politică, ne-am asumat răspunderea să contribuim prin organizarea unor acţiuni de protest de masă la restabilirea ordinii constituţionale şi a principiilor democratice în statul nostru. Ne-am văzut nevoiţi să recurgem la aceste forme de presiune paşnice, democratice şi legale, deoarece toate celelalte luări de poziţie şi argumente au fost ignorate de către actuala putere. Am constatat cu indignare că alianţa de guvernământ a elaborat şi a constituit în mod metodic un întreg mecanism de uzurpare a puterii în stat.

În condiţiile comiterii unor abuzuri permanente din partea conducătorilor de prim-rang, tot mai mulţi cetăţeni resimt cu acuitate nedreptatea, iar climatul politic din ţară degradează vertiginos.

Anume din aceste motive Vă solicităm o întrevedere la care vă vom prezenta poziţia noastră asupra căilor de depăşire a tensiunilor şi confruntărilor politice. Suntem de părerea că dialogul politic între demnitarii aflaţi la guvernare şi societatea civilă este absolut indispensabil, chiar dacă avem dezacorduri de principiu asupra mai multor probleme-cheie care vizează realităţile din ţara noastră.

Rămânem în aşteptarea unui răspuns prompt din partea Dumneavoastră.

Iurie Roşca,
Membru al Comitetului pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei

Precizăm, în acest context, că, pe parcursul săptămânii curente, reprezentanţii CACD au avut întrevederi cu membrii Comisiei Electorale Centrale şi conducerea Companiei publice “Teleradio-Moldova”. Singurul care, până în acest moment, a refuzat să se întâlnească cu reprezentanţii Comitetului a fost preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.

Amintim că duminica trecută, 22 ianuarie, Comitetul pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei a desfăşurat o amplă manifestaţie de protest în centrul capitalei, cerând demisia actualei guvernări, pe care o acuză de uzurpare a puterii, şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Totodată, protestatarii au cerut demisia membrilor CEC şi a preşedintelui Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase. Potrivit organizatorilor, dacă revendicările protestatarilor nu vor fi îndeplinite, acţiunile de protest vor fi reluate, începând cu duminica viitoare, 29 ianuarie.

Jos cenzura de la Compania publică “Teleradio-Moldova”! Rezoluţia mitingului de protest organizat de Comitetul pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei