Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Rezoluţia mitingului de protest organizat de Comitetul pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei

|versiune pentru tipar||
PPCD / 5 februarie 2012
Partidul Popular Creştin Democrat

— Exprimându-ne indignarea faţă de nedorinţa capilor regimului anticonstituţional Ghimpu-Lupu-Filat de a începe un dialog cu opoziţia şi cu reprezentanţii unor pături largi ale populaţiei pentru a găsi căile de depăşire a crizei politice, precum şi faţă de continuarea menţinerii nelegitime a puterii de stat de către conducătorii AIE,

— Noi, participanţii la întrunirile organizate de Comitetul pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei, declarăm că suntem hotărâţi să continuăm protestele noastre paşnice până la demontarea definitivă şi ireversibilă a mecanismului de uzurpare a puterii de stat.

— Eventuala renunţare la intenţia de a organiza un referendum de modificare a Constituţiei nu poate conferi legitimitate actualei puteri şi nici servi drept pretext pentru nedizolvarea Parlamentului şi evitarea alegerilor anticipate.

— Orice încercare de a reveni la alegerea preşedintelui ţării în actuala legislatură ar fi anticonstituţională.

— Un preşedinte ales contrar normelor stabilite de Constituţie, în condiţiile uzurpării puterii de stat, n-ar avea nici legitimitate juridică, nici dreptul moral de a ocupa această funcţie.

— Orice persoană care ar accepta să candideze la funcţia de şef al statului, ar deveni complice la crima de uzurpare a puterii de stat şi ar risca condamnări penale deosebit de dure alături de capii regimului ilegal al AIE.

— Un preşedinte ales în condiţiile de menţinere abuzivă a puterii de stat ar fi un impostor şi ar provoca o şi mai gravă aprofundare a crizei politice.

— Demontarea mecanismelor de uzurpare a puterii de stat trebuie să cuprindă restabilirea independenţei Justiţiei, inclusiv a Procuraturii, a Curţii Constituţionale şi a Comisiei Electorale Centrale, precum şi a altor organe ale puterii de stat prin modificări legislative şi promovarea unor persoane responsabile şi necorupte în fruntea acestor instituţii.

— După încetarea stării de menţinere ilegală a puterii de stat, noile autorităţi legale, care vor fi formate după alegerile parlamentare anticipate, vor asigura efectuarea unei anchete vaste, rapide şi complete asupra crimei de uzurpare a puterii de stat, iar actualii conducători ai statului trebuie să ajungă pe banca acuzaţilor şi să-şi ispăşească pedepsele în conformitate cu prevederile articolului 339 al Codului Penal.

— Condamnarea penală şi ispăşirea pedepsei de către criminalii de stat care au călcat în picioare suveranitatea poporului reprezintă singura garanţie că în ţara noastră va fi pus capăt odată şi pentru totdeauna practicii vicioase când conducătorii de prim rang nu sunt traşi la răspundere pentru nelegiuirile comise.

— Doar un proces penal cu rezonanţă largă în societate şi în lume, efectuat de o justiţie cu adevărat independentă şi necoruptă, va transforma Republica Moldova într-un stat de drept, unde toţi cetăţenii, indiferent de ranguri, sunt egali în faţa legii.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Sursa: iurierosca.md

Iurie Roşca: Dezinformarea — armă de război sau rolul presei sub un regim oligarchic. Scrisoare deschisă către Publika TV A treia săptămână de proteste