Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

“Noua Generaţie” a PPCD: Nu vrem să trăim doar din remitenţe

|versiune pentru tipar||
PPCD / 30 septembrie 2012
Partidul Popular Creştin Democrat

Organizaţia de Tineret a Partidului Popular Creştin Democrat “Noua Generaţie” a desfăşurat, pe 30 septembrie curent, Conferinţa naţională.

În cadrul evenimentului, Lucia Cujbă a fost realeasă în funcţia de preşedinte al “Noii Generaţii”, iar Ala Cernobai a fost votată unanim pentru funcţia de secretar general. Tot în cadrul întrunirii au fost aleşi şase vicepreşedinţi.

Cei 150 de delegaţi din majoritatea raioanelor Republicii Moldova au adoptat două rezoluţii. Acestea se referă la procesul de optimizare a instituţiilor preuniversitare din Republica Moldova şi la migraţia tinerilor peste hotare.

În textul rezoluţiei cu privire la procesul de optimizare se subliniază faptul că Ministerul Educaţiei şi-a permis să facă închideri de şcoli fără acordul administraţiilor locale. Angajamentul AIE faţă de FMI prevede ca până în anul 2013 să fie “optimizate” 1044 de clase şi 378 de şcoli, iar 7800 de cadre didactice să fie eliberate din funcţie, ceea ce va permite economisirea a 230 de milioane de lei din Bugetul de Stat.

Tinerii creştin-democraţi consideră că, deşi acest proiect reprezintă o condiţie impusă de Fondul Monetar Internaţional, guvernanţii din Republica Moldova trebuie să ţină cont, în primul rând, de necesităţile populaţiei.

Totodată, în cadrul Conferinţei naţionale a Organizaţiei de Tineret “Noua Generaţie”, aripa tânără a PPCD consideră obedienţa guvernanţilor de astăzi faţă de organizaţiile internaţionale ca fiind una excesivă şi că acest fapt se manifestă împotriva intereselor Republicii Moldova şi a cetăţenilor ţării noastre, iar antireformele promovate de AIE în detrimentul reformelor instituţionale de bază stagnează dezvoltarea statului.

În acest context, organizaţia de tineret a oferit câteva sugestii, printre care:

În textul rezoluţiei cu privire la migraţia tinerilor, “Noua Generaţie” a PPCD constată cu regret că Republica Moldova a ajuns să fie unul dintre cei mai mari furnizori de forţă de muncă ieftină din Europa raportat pe cap de locuitori. Tinerii, partea economică activă, aleg să plece peste hotare pentru că condiţiile actuale din ţară îi presează să procedeze astfel. Ţara rămâne pe zi ce trece cu mai puţini muncitori calificaţi, cu mai puţini studenţi, iar exodul de creieri capătă cote alarmante, lipsind economia naţională de specialiştii tineri şi competenţi.

Tinerii delegaţi la Conferinţă s-au arătat îngrijoraţi de faptul că în condiţiile globalizării, persoanele tinere sunt atrase de salariile “fabuloase” din exterior, urmărind câştiguri mari şi rapide. Pe de altă parte, factorul “American dream”, alimentat de programele Work&Travel, stimulează migraţia tinerilor, în defavoarea finalizării studiilor la universităţile din ţară. Firmele care se ocupă de aceste programe nu sunt monitorizate şi nici verificate suficient, iar participanţii plătesc sume extrem de mari pentru a-şi vedea “visul” împlinit.

Astfel, “Noua Generaţie” a PPCD îşi doreşte ca migraţia şi remitenţele migranţilor să nu mai fie singura sursă de venit a Republicii Moldova, iar “exportul de inteligenţă” să fie stopat.

La eveniment s-au stabilit noi strategii de dezvoltare organizaţională şi de implicare activă în viaţa publică. De asemenea, au participat doi invitaţi din Olanda, care s-au referit la rolul pe care-l are organizaţia politică de tineret în promovarea valorilor creştin-democrate în Republica Moldova.

Amintim că Conferinţa Naţională este organul suprem de conducere al Organizaţiei, la care participă membrii delegaţi de conferinţele filialelor teritoriale.

Biroul de presă al OT “Noua Generaţie”

Creştin-democraţii est-europeni cer libertate pentru Iulia Timoşenko şi îl somează pe Lukaşenko să-i elibereze pe cei 15 deţinuţi politici din Belarus Consiliul Naţional al PPCD, în ajunul celor 25 de ani de la fondare