Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

Rezoluţia Conferinţei a V-ea a PŢCDM “Despre situaţia în domeniul libertăţii cuvîntului”

|versiune pentru tipar||
PŢCDM (astăzi PN) / 26 iunie 2004
Partidul NostruSituaţia în domeniul respectării dreptului la libera expresie şi starea mijloacelor de informare în masă din R. Moldova devin tot mai anormale şi mai alarmante. Maltratarea în plină zi a jurnalistei Alina Anghel de la săptămînalul “TIMPUL” demonstrează o dată în plus că toate afirmaţiile guvernanţilor despre promovarea valorilor europene în R. Moldova sunt ca o batjocură la adresa atît a cetăţenilor acestui stat, cît şi a opiniei publice internaţionale.

Atacurile asupra libertăţii cuvîntului devin tot mai sfidătoare şi mai des protejate contra pedepsei, închiderea ziarului “Kommersant”, urmărirea în instanţa de judecată a publicaţiilor “TIMPUL” şi “Moldavskie vedomosti”, ameninţările la adresa cotidianului “Flux”, arestările şi percheziţiile la redacţia “Accente”, suspendarea emisiei la posturile de audiovizual “Antena C” şi “Euro TV”, presiunile exercitate asupra postului de radio “Vocea Basarabiei”, interminabilele scandaluri generate de aşa-zisa transformare a Companiei “Teleradio-Moldova” din una de stat în una publică confirmă că guvernarea comunistă nu se poate debarasa de trecut, tinzînd să menţină cu orice preţ sistemul pe deplin perimat de “spălare a creierilor” în interesul castei guvernante.

Agresiunea asupra libertăţii cuvîntului devine şi mai brutală, şi mai deschisă o dată cu apropierea alegerilor parlamentare ordinare. Este limpede că, într-o luptă onestă, Partidul Comuniştilor nu va reuşi să cîştige scrutinul, în agonie, el mai poate recurge doar la suprimarea prin orice mijloace “legale” şi ilegale atît a opoziţiei politice, cît şi a presei incomode.

În cadrul acestor atacuri, un rol cu desăvîrşire condamnabil şi l-a asumat sistemul judiciar. Mass-media guvernamentală degradează pînă la înjurături de birjar la adresa Opoziţiei, iar judecata le dă cîştig de cauză. Pe cînd publicaţiile de opoziţie, chiar şi cînd sesizează lacune evidente, în special privind cheltuirea banilor publici, sunt obligate de instanţele judiciare să plătească reclamanţilor despăgubiri de sute de mii şi milioane de lei pentru, chipurile, “ofensa adusă onoarei şi demnităţii”. Dacă în R. Moldova ar exista un sistem normal de drept, asemenea cazuri, fiind doar semnalate de presă, îndată ar nimeri în vizorul organelor de urmărire penală şi al procuraturii.

Guvernarea coruptă şi autoritară testează societatea la rezistenţă: cîtă vreme va mai răbda ea înjosirile? Cu regret, deocamdată, societatea în ansamblu nu conştientizează cît de grav au degradat structurile statale, inclusiv cele de ocrotire a dreptului, prezentînd un pericol real pentru libera expresie, pentru justiţie şi democraţie în ansamblu.

În acest context, reprezentanţii instituţiilor europene şi internaţionale joacă mai curînd un rol negativ cînd laudă R. Moldova pentru “opţiunea în favoarea Europei” şi “progres”. Asemenea aprecieri sunt pur şi simplu neîntemeiate. Evitînd să condamne încălcarea drepturilor omului de către guvernarea comunistă, eurobirocraţii acceptă compromisul în probleme în care el nu poate fi conceput — democraţia, legea, drepturile omului. O atare indulgenţă faţă de fosilele comuniste din R. Moldova, manifestată de către Strasbourg, Bruxelles şi alte capitale, dezorientează şi demoralizează societatea civilă de la noi, dezlegînd practic mîinile regimului autoritar al lui Voronin, camuflat în retorică proeuropeană, pentru noi atacuri asupra valorilor europene. Libertatea cuvîntului nu suportă dublele standarde: unul pentru “adevăraţii europeni”, şi altul pentru “europenii de categoria a doua”.

În R. Moldova abia urmează să fie creat un spaţiu informaţional-mediatic cu adevărat independent. Posturile TV şi radio de stat trebuie efectiv transformate în medii publice. Ziarele şi agenţiile de stat trebuie privatizate. Urmează să fie revizuită legislaţia privind mijloacele de informare în masă, întru a le garanta condiţii favorabile de ordin economic şi întru a le proteja de hărţuielile judiciare la comandă.

/Timpul, nr. 26 (134), 2 iulie 2004/
Comunicat de presă al Partidului Ţărănesc Creştin Democrat din Moldova Comunicat de presă al Partidului Ţărănesc Creştin Democrat din Moldova