Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

Apelul Partidului Popular Republican către locuitorii sectorului Centru “Să-i alegem pe cei mai demni!”

|versiune pentru tipar||
PPR (astăzi PN) / 30 octombrie 2006
Partidul NostruStimaţi concetăţeni,

În primăvara anului 2007 în ţara noastră vor avea loc alegerile locale, în cadrul cărora poporul îşi va alege primarii şi consilierii. Pentru prima dată la Chişinău vor fi aleşi nu numai primarul general şi membrii Consiliului municipal, dar şi primarul fiecăruia dintre cele cinci sectoare ale capitalei, precum şi consilierii din consiliile respective.

Tendinţa de a apropia autorităţile de popor este lăudabilă, însă aceasta se poate realiza numai dacă în componenţa consiliilor locale vor fi aleşi cetăţeni principiali şi oneşti, care nu vor permite ca interesele birocraţiei să fie puse mai presus decît cele ale oamenilor de rînd, aşa cum se face la noi pretutindeni.

Cu regret, alegerea unor oameni de treabă este zădărnicită de actualul sistem electoral, care impune poporul să voteze pentru deputaţi şi consilieri pe liste de partid anonime, în fond, cetăţenii, nu ştiu pentru cine votează, aceasta constituind una din cauzele pasivităţii alegătorilor. O cerinţă a programului partidului nostru — modificarea legislaţiei electorale în aşa fel încît alegătorii să poată vota pentru candidaţi concreţi, şi nu pe bază de liste — este ignorată de guvernanţi. Actuala majoritate parlamentară — partidul lui Vladimir Voronin şi cel al lui Iurie Roşca — preferă listele electorale, căci astfel îşi pot promova oamenii lor în structurile puterii.

Partidul Popular Republican nu se poate împăca cu această stare de lucruri. Nefiind reprezentat în Parlament (PPR s-a constituit în luna mai 2005, după alegerile parlamentare), partidul nostru la ora actuală nu poate contribui la modificarea legislaţiei electorale. Cu toate acestea, considerăm că există o ieşire din situaţie, chiar şi în condiţiile în care funcţionează o legislaţie electorală inechitabilă.

Ne adresăm concetăţenilor cu următoarea propunere: să determinaţi Dumneavoastră candidaţii viitorului Consiliu al sectorului Centru. Deoarece îi cunoaşteţi pe cei care trăiesc alături, anume Dumneavoastră trebuie să decideţi cine dintre locuitori este demn să obţină mandatul de consilier, ca mai apoi, pe parcursul a patru ani, să vă reprezinte interesele în organele puterii locale.

Sfătuiţi-vă cu vecinii, cu locatarii blocurilor sau ai caselor din jur, alegeţi împreună candidatura care vi se pare mai potrivită. Partidul Popular Republican vă garantează includerea candidatului Dumneavoastră pe lista partidului nostru la alegerile ce vor avea loc în primăvara anului viitor. Aici interesele noastre coincid deplin cu ale Dumneavoastră, deoarece dorim să fie promovaţi în consilii şi să rezolve probleme de importanţă vitală pentru populaţie consilieri cu autoritate, oameni care se bucură de încrederea Dumneavoastră.

Numai atunci viaţa oraşului nostru (pe care în ultimii 15 ani nimeni nu l-a condus ca lumea) va începe să se îmbunătăţească şi să se normalizeze. Prin acest apel dorim să atragem în administrarea oraşului anume pe acei chişinăuieni care cunosc problemele capitalei şi care vor fi în stare să le rezolve. A venit timpul să se pună capăt practicii vicioase cînd liderii de partide alcătuiesc liste ale consilierilor din acei membri ai formaţiunii lor, care nu s-au pricopsit cu mandat de parlamentar.

Dacă nu vom face aceasta acum, va trebui să îndurăm încă patru ani fărădelegile cinovnicilor şi ale poliţiştilor, dezordinea din sfera serviciilor comunale, din transportul urban, creşterea continuă şi necontrolată a preţurilor, murdăria şi gropile de pe străzi. Avem datoria să facem ordine în oraşul în care trăim.

Propunerile şi întrebările legate de modul în care urmează să creaţi un grup de iniţiativă la locul de trai, cum să organizaţi o adunare a locatarilor, cum să alegeţi din cîţiva candidaţi pe cel mai onest, mai demn, mai pregătit din punct de vedere profesional etc. — le adresaţi la oficiul central al Partidului Popular Republican, situat pe adresa: str. Şciusev nr. 51, Chişinău, sau puteţi să ne telefonaţi la numerele: 237–014 şi 237–051 — pentru acţiunea să-i alegem pe cei mai demni!

Partidul Popular Republican este dispus să colaboreze cu Dumneavoastră.

Avem un scop comun: să alegem în viitorul Consiliu al sectorului Centru pe cei mai demni cetăţeni!

Nicolae Andronic, preşedintele PPR
Victor Josu, preşedintele Organizaţiei Municipale Chişinău a PPR

Declaraţia Partidului Popular Republican în legătură cu arestarea Directorului de vînzări al postului de televiziune PRO TV Chişinău Partidul Popular Republican a iniţiat “cronica fraudelor în cadrul campaniei electorale din anul 2007”