Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

Declaraţia PPR pe marginea activităţilor de elaborare şi definitivare a Strategiei securităţii naţionale şi Planului de acţiuni privind implementarea Strategiei

|versiune pentru tipar||
PPR (astăzi PN) / 16 septembrie 2008
Partidul Nostru

Partidul Popular Republican (PPR) constată cu îngrijorare că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, aflat la guvernare, continuă aceeaşi practică vicioasă, aplicată constant pe parcursul ultimilor ani, de secretizare a procesului de elaborare a documentelor de maximă importanţă pentru ţară.

Astfel, din puţinele informaţii ce apar în presă, opinia publică află că procesul de elaborare a Strategiei securităţii naţionale şi a Planului de acţiuni privind implementarea acesteia a intrat în ultima fază. Se aşteaptă că în cîteva zile aceste două documente de maximă importanţă vor ajunge în Parlament, dar opinia publică nu cunoaşte conţinutul discuţiilor la tema respectivă. O atare abordare a guvernării este o greşeală tactică şi pune în pericol însăşi soarta de mai departe a Strategiei şi Planului.

PPR consideră că acest gen de documente trebuie elaborate cu concursul nemijlocit al societăţii şi, în special, a partidelor de opoziţie. Doar astfel va putea fi asigurată continuitatea politicilor de stat! Doar astfel vom fi siguri că fiecare guvernare nu va schimba din nou regulile de joc!

PPR aminteşte pe această cale că în Moldova există precedente demne de a fi urmate. Liderul PPR, Nicolae Andronic, în calitatea sa de preşedinte al comisiei pentru reforma judiciară şi de drept, la mijlocul anilor 90, a coordonat şi elaborarea primei Concepţii de reformare a securităţii statului. Antrenarea în activităţile respective a exponenţilor diverselor forţe politice, a permis obţinerea unui consens în această problemă, consens care a făcut posibilă adoptarea Constituţiei, punerea bazelor statului democratic şi de drept Republica Moldova.

În prezent, ne aflăm într-un context politic specific. Or, este evident că Partidul Comuniştilor nu va mai avea o prezenţă atît de mare în Parlament şi în alte organe ale puterii şi după alegerile parlamentare din 2009. Dacă comuniştii îşi doresc cu adevărat ca Strategia să aibă o continuitate, să fie implementată şi după 2009, trebuie să depună eforturi pentru a-i asigura o susţinere cît mai largă în societate şi, în special, în mediul politic.

PPR face pe această cale apel către premierul Zinaida Grecianîi, care conduce grupul de lucru ce elaborează Strategia securităţii naţionale şi Planul de acţiuni pentru implementarea acesteia, şi o îndeamnă ca, înainte de prezentarea proiectelor respective în Parlament, să le dea publicităţii, să permită partidelor de opoziţie şi reprezentanţilor societăţii civile, să se expună asupra lor, să vină cu propuneri, sugestii în vederea îmbunătăţirii conţinutului lor.

Strategia va fi pusă ulterior la baza elaborării Strategiei militare, a Strategiei de informare publică pe probleme de securitate naţională, a altor strategii sectoriale în domeniul securităţii naţionale. E vorba de documente în baza căruia statul va funcţiona în continuare. Deci, mediatizarea lor trebuie să fie una largă, la fel ca şi implicarea societăţii şi clasei politice. Numai nişte documente înţelese şi susţinute de majoritatea societăţii pot fi considerate de perspectivă!

PCRM nu trebuie să uite că nu reprezintă decît circa un sfert din populaţia Republicii Moldova. Iar documentele de importanţă naţională trebuie să reprezinte opinia a măcar 50% +1 din populaţie.

Declaraţia lui Nicolae Andronic, preşedintele Partidului Popular Republican Declaraţia PPR privind situaţia creată în procesul de reglementare transnistreană