Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

Declaraţia PPR privind situaţia creată în procesul de reglementare transnistreană

|versiune pentru tipar||
PPR (astăzi PN) / 23 septembrie 2008
Partidul Nostru

Partidul Popular Republican (PPR) a luat act de ultimele pretinse evoluţii în procesul de reglementare transnistreană şi constată, cu regret, că motive de optimism nu există, chiar dacă autorităţile de la Chişinău încearcă să prezinte preconizata întrevedere a preşedintelui Vladimir Voronin cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, drept un moment de cotitură în soluţionarea diferendului transnistrean.

PPR a declarat anterior şi îşi reconfirmă acum poziţia principială — problema transnistreană nu poate fi soluţionată atît timp cît pe post de negociatori centrali se produc Vladimir Voronin şi Igor Smirnov, care au interese personale ca starea de lucruri să rămînă neschimbată.

Toate manipulările şi speculaţiile care se fac la tema unei posibile soluţionări a problemei transnistrene în timpul apropiat au un singur scop — de a-i ajuta pe cei care le lansează să-şi lustruiască imaginea politică, să facă capital politic înainte de alegeri. O astfel de abordare este cinică şi nedemnă, or specularea pe una dintre cele mai grave probleme în scop partinic sau personal este inadmisibilă! Ţara are nevoie nu de promisiuni şi declaraţii populiste, dar de soluţii reale pentru problemele cu care se confruntă!

PPR salută angajamentul Rusiei şi disponibilitatea acestei ţări de a contribui la identificarea unei soluţii reciproc acceptabile pentru conflictul transnistrean şi atenţionează pe această cale asupra pericolului unui eşec al eforturilor depuse de Moscova în acest sens. Or, este clar că, în persoana lui Vladimir Voronin şi Igor Smirnov, Rusia are de a face cu doi parteneri nesiguri, care doar vor mima procesul de negocieri, dar, în final, vor zădărnici adoptarea oricărei soluţii. Păstrarea actualei situaţii este ceea de ce au nevoie Vladimir Voronin şi Igor Smirnov.

PPR menţionează că Rusia ar trebui să fie interesată ca negocierile privind reglementarea transnistreană să se desfăşoare în formatul 5+2. Doar astfel Rusia se va asigura că eforturile sale nu vor fi zădărnicite de Vladimir Voronin şi Igor Smirnov.

Declaraţia PPR pe marginea activităţilor de elaborare şi definitivare a Strategiei securităţii naţionale şi Planului de acţiuni privind implementarea Strategiei Declaraţia PPR cu privire la încălcarea dreptului la libera exprimare în Republica Moldova