Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

Declaraţia “Partidului Nostru” privind “modificările” anticonstituţionale ale Codului Audiovizualului

|versiune pentru tipar||
PN / 11 iulie 2016
Partidul Nostru

“Partidul Nostru” a emis o declaraţie în care condamnă interdicţia de a transmite programele informative din Rusia pe teritoriul Moldovei. În declaraţie se menţionează:

Pe 7 iulie, majoritatea de guvernare din Parlament a adoptat în prima lectură unele modificări ale Codului Audiovizualului, modificări care nu pot fi catalogate altfel decît o nouă tentativă anticonstituţională de a limita dreptul cetăţenilor la informaţie, asigurată de articolul 34 al Constituţiei Republicii Moldova, conform căreia “Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit”.

Este evident faptul că aceste modificări reprezintă nimic altceva decît încă o limitare a libertăţii de exprimare şi pluralismului de opinii în Moldova şi sînt îndreptate spre monopolizarea definitivă a pieţei media de către holdingul media controlat de Partidul Democrat şi liderul de facto al acestuia, Vladimir Plahotniuc.

Amintim că în corespundere cu aceste modificări se interzice transmiterea în Republica Moldova a programelor informativ-analitice din ţările care nu au ratificat Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră. Una dintre aceste ţări este Rusia şi, este evident că, interdicţia este îndreptată în primul rînd împotriva producţiei televizate din Federaţia Rusă, avînd drept scop limitarea dreptului cetăţenilor la vizualizarea şi analizarea pluralistă a evenimentelor şi, totodată, de a intimida posturile de televiziune cu acoperire naţională care nu se află sub controlul Partidului Democrat.

Menţionăm că decizia anticonstituţională, adoptată în interesele Partidului Democrat, contrazice categoric opinia partenerilor externi ai Republicii Moldova, în direcţia cărora “se îndreaptă” actuala guvernare. În aşa mod, avizul negativ asupra proiectului de modificare a fost acordat de organele împuternicite ale Uniunii Europene şi OSCE.

“Partidul Nostru” condamnă vehement orice tentative de limitare a dreptului cetăţenilor la libera exprimare, primire şi difuzare a informaţiei, califică adoptarea modificărilor sus-menţionate ale Codului Audiovizualului drept acţiuni absolut anticonstituţionale şi antidemocratice, întreprinse a cîta oară de regimul de guvernare, şi îndeamnă deputaţii Parlamentului RM să acţioneze în strictă conformitate cu Constituţia Republicii Moldova, iar societatea civilă şi mass-media — să condamne acest atac al regimului de guvernare asupra drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Sursa: pnru.md

“Partidul Nostru” cere eliberarea manifestanţilor reţinuţi! “Partidul Nostru” se curăţă de trădători şi oameni corupţi