Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

“Partidul Nostru” se curăţă de trădători şi oameni corupţi

|versiune pentru tipar||
PN / 27 iulie 2016
Partidul Nostru

Şedinţa Consiliului naţional al formaţiunii lui Renato Usatîi care a avut loc a decis să-i alunge din rîndurile sale pe cei care au trădat interesele alegătorilor

Orice formaţiune politică cu un rating înalt, şi mai ales, aflată la putere, aşa ori altfel, se alege cu “lipitori”, departe de orice principii, dar siguri că un carnet de partid corect le oferă dreptul de a folosi puterea în scopuri proprii, egoiste. Iar inclusiv despre asta, a fost vorba la ultimele şedinţe ale activelor de partid republican şi de la Chişinău.

Cazuri cînd aleşii locali au pierdut încrederea alegătorilor şi membrilor de partid, nu sînt atît de multe, dar de fiecare dată — sînt dureroase. Anume de aceasta există posibilitatea de a-i număra pe nume şi raion pe cei care, în loc să crească încrederea electoratului faţă de “Partidul Nostru”, prin acţiunile lor discreditează partidul şi echipa din care fac parte.

Tuturor acestora, preşedintele “Partidului Nostru”, Renato Usatîi, le-a propus să plece din propria dorinţă. Şi a oferit garanţii că este pregătit să achite daunele create localităţilor toate resursele care vor fi cheltuite pentru organizarea alegerilor locale noi, în caz de necesitate.

Floreşti

Una dintre cele mai neplăcute lovituri în spatele “Partidului Nostru” a dat-o primarul oraşului Floreşti, Valeriu Ceapa. Pentru ca victoria la alegerile din această localitate de nord să o obţină “Partidul Nostru”, au lucrat sute şi mii de activişti. Iar locuitorii din Floreşti au susţinut candidatul “PN” pentru că sperau că “ai noştri” nu vor dezamăgi. “Ai noştri” n-au dezamăgit, dar pe toţi i-a dus în eroare Valeriu Ceapa. Orăşenii cu nedumerire urmăreau cum omul care în campania electorală spunea vorbe cu tîlc, se transformă în trîndav care acţionează doar în interesele sale. Dezamăgirea şi mai mare au avut-o, în primul rînd, susţinătorii “Partidului Nostru” din raion. Pentru că ei simt propria responsabilitate pentru omul care l-au adus în funcţia de primar. La urma urmei, incompetenţa primarului a trecut orice limită. La multe şedinţe şi adunări, locuitorii oraşului aduceau multe exemple despre cum primarul Valeriu Ceapa nu-şi îndeplineşte obligaţiunile de primar elementare, nu demonstrează nici capacităţi, nici dorinţă de a rezolva problemele orăşenilor. S-a ajuns pînă acolo că acţiunile primarului intrau în contradicţie cu legea. Drept rezultat, “Partidul Nostru” şi-a retras susţinerea pentru primarul Valeriu Ceapa şi a pus ca sarcină fracţiunii “Partidului Nostru” din consiliul orăşenesc Floreşti să înceapă procedura iniţierii unui referendum local de revocare a acestuia din funcţia ocupată.

În mai multe cazuri, unii consilieri locali care, înainte de alegeri demonstrau o dorinţă aprigă de a lucra în echipă, după alegerea lor au ocupat poziţia de: “Pe mine m-a ales poporul şi eu fac ceea ce vreau”. În unele cazuri, cînd situaţia din consiliul orăşenesc sau raional depinde de fiecare vot, comportamentul lor este “vecin cu trădarea” — sau chiar depăşeşte acest hotar. Ai convinge peste tot pe aceşti funcţionari este inutil. De obicei, în jurul lor deja s-a legat un nor de interese meschine şi intrigi în care aceşti locuitori ai “casa-mea-e-la-margine” au intrat pînă la urechi.

Glodeni

Exemple memorabile — comportamentul consilierului orăşenesc Glodeni Leonid Ojog care, se pare, şi-a imaginat că mandatul său de consilier este ceva de genul unei patente pentru activitate de întreprinzător individuală la şedinţele consiliului. Membrii fracţiunii “Partidului Nostru” au constatat cu tristeţe că acesta a preferat interesul personal în defavoarea intereselor societăţii.

Rezina

O situaţie asemănătoare a fost şi în consiliul raional Rezina, unde alesul pe lista “Partidului Nostru” Alexei Popovici a rupt orice legătură cu formaţiunea politică din care făcea parte. El nu doar că nu încerca să reprezinte interesele alegătorilor, dar şi dăuna imaginii foştilor săi colegi în echipa de partid şi a partidului la modul general.

Ocniţa

În raionul Ocniţa a fost constatat un şir întreg de incidente grave, care mărturisesc că conducătorii organizaţiei teritoriale de partid ai “Partidului Nostru” nu au atras suficientă atenţie selectării cadrelor la funcţiile eligibile. Trebuie să constatăm că încrederea alegătorilor şi partidului au dezamăgit-o consilierul orăşenesc Lazari Terzi, consilierul raional şi orăşenesc Vladimir Cozlovschi. Ajungînd în funcţie, s-au dezis în totalitate de obligaţiunile lor preelectorale şi s-au auto-izolat de influenţa de partid şi viceprimarul oraşului Ocniţa, Victor Atamaniuc, şi vicepreşedintele raionului Ocniţa, Dumitru Costioglo.

Vulcăneşti

La Vulcăneşti, în legătură cu suspiciuni de luare de mită este pronunţat numele nu doar a unui simplu consilier, ci a preşedintelui consiliului orăşenesc, Gheorghe Terzi. Acestă molimă nu a înconjurat nici capitala: pe numele consilierului local din Grătieşti, Radu Caraman au apărut suspiciuni de comitere a actelor de corupţie.

Iar împotriva lui Mihail Mitrofan, primarul satului Racovăţ, raionul Soroca, au fost înaintate învinuiri de maşinaţii cu loturi de pămînt. “Partidul Nostru” vorbeşte sincer şi deschis despre aceste probleme, deoarece ele sînt imposibil de rezolvat avînd frica de “a scoate gunoiul din casă”.

Nimeni nu va apăra netrebnicii şi infractorii

Cei care, prin acţiunile lor, denigrează cinstea “Partidului Nostru”, discreditează în faţa alegătorilor mii de activişti sinceri şi altruişti, trebuie alungaţi în mod ruşinos din familia de partid. În rezultatul consultărilor în cadrul şedinţelor activelor de partid republican şi chişinăuian a fost luată decizia, deloc simplă, dar necesară de a retrage susţinerea persoanelor cu funcţii sus-menţionate, iar în acele cazuri în care permite legea — să fie luate măsuri de încetare înainte de termen a funcţiilor acestora.

Sursa: pnru.md

Declaraţia “Partidului Nostru” privind “modificările” anticonstituţionale ale Codului Audiovizualului Anunţul “Partidului Nostru”