Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

“Partidul Nostru” a cerut amânarea legii Plahotniuc-Dodon despre “sistemul mixt”

|versiune pentru tipar||
PN / 25 iulie 2017
Partidul Nostru

“Partidul Nostru”, a condamnat înţelegerea secretă a Partidului Democrat al lui Vladimir Plahotniuc şi a Partidul Socialiştilor al lui Igor Dodon, exprimată prin votul ilegal în Parlament pentru aşa-numitul “sistem mixt” al alegerilor. Acest lucru este precizat în declaraţia, care a fost prezentată publicului în cadrul unei conferinţe de presă organizată de formaţiunile politice.

Prin intermediul acestui sistem, tandemul format definitiv Plahotniuc-Dodon se străduieşte, cu orice preţ, să păstreze Moldova în starea de “stat capturat”, în care este încălcată legea, democraţia şi drepturile omului, — se spune în declaraţie.

“Partidul Nostru”, a constatat că recentele proteste în masă împotriva “sistemului mixt”, a confirmat absenţa completă a unui consens cu privire la această problemă în societatea moldovenească. “Au fost desfăşurate consultări cu opoziţia politică reală, societatea civilă şi partenerii externi. Au fost ignorate în totalitate recomandările Comisiei de la Veneţia şi OSCE, sprijinit de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii” — se spune în document.

Formaţiunea politică subliniază faptul, că acţiunile tandemului Plahotniuc-Dodon au provocat brusc o reacţie negativă atât pe plan intern cât şi cu partenerii săi externi, după cum reiese din declaraţiile structurilor europene autorizate. Estimările, practic unanime, spun că “sistem mixt” este o lovitură pentru democraţie şi pluralismul politic, îndreaptă Moldova pe calea autocraţiei şi izolaţionismului.

“Partidul Nostru”, a declarat că, din cauza “reformei electorale” a tandemului Plahotniuc-Dodon, alegerile viitoare sunt, din start, ilegale, falsificate şi furate. În cazul desfăşurării lor, Moldova se încadrează în poziţia unui stat-haiduc în inima Europei.

Cum se menţionează în document, proiectul PD-PSRM încalcă, în mod evident, Constituţia Republicii Moldova, în special articolul 5 (“Democraţia şi pluralismul politic”), articolul 38 (“Dreptul de a alege şi de a fi ales”), articolul 60 (“Parlamentul — organul suprem şi legislativ”). Partenerii externi, consolidat, au remarcat faptul că “sistemul mixt” este incorect faţă de opoziţie şi încalcă pluralismul politic. Lipsa pragului participării şi la al doilea scrutin, oferă alegerea deputaţilor şi 10 la sută din numărul total de alegători, ceea ce face parlamentul nereprezentativ. Numeroasele bariere în înregistrarea candidaţilor şi organizarea alegerilor încălca dreptul cetăţenilor de a alege şi de a fi ales.

“Sistemul electoral propus înseamnă abandonarea efectivă a Transnistriei, care este o gravă crimă anti-statală. Autorii legii au înşelat, în mod flagrant, locuitorii Autonomiei Găgăuze şi cetăţenii Moldovei din diaspora” — se spune în declaraţie.

Ca rezultat, “Partidul Nostru”, a cerut anularea necondiţionată a Legii Nr. 154 din 20 iulie 2017 “Cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative” (şi anume — Codul Electoral), în cadrul căreia se preconizează introducerea aşa-numitului “sistem mixt”. De asemenea, “Partidul Nostru”, a îndemnat deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova, să nu accepte reforma Plahotniuc-Dodon, să folosească forţele sale şi să conteste legea menţionată la Curtea Constituţională.

“Partidul Nostru” confirmă hotărârea de a folosi toate metodele legale de luptă, inclusiv protest paşnice, în masă, împotriva tandemului antipopular Plahotniuc-Dodon, cu scopul reîntoarcerii ţării în albia legalităţii şi a democraţiei — se spune în documentul.

Sursa: pnru.md

“Partidul Nostru” a condamnat provocările organizate de colaboratorii poliţiei Libertate! Activiştii “Partidului Nostru” au fost eliberaţi