Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

“Partidul Nostru” a condamnat provocările organizate de colaboratorii poliţiei

|versiune pentru tipar||
PN / 25 iulie 2017
Partidul Nostru

“Partidul Nostru” a condamnat provocările organizate la proteste de către colaboratorii poliţiei în civil. În opinia conducerii partidului, asemenea detaşamente în “civil” nu se deosebesc cu nimic de “detaşamentele morţii”, existenţa cărora este caracteristică regimurilor autoritare.

“Ne-am ciocnit cu colaboratorii organelor de forţă în civil, care la acţiunile de protest chiar o fac pe cetăţenii protestatari. Ei sînt extrem de periculoşi, ori în orice moment misiunea lor este să provoace, să provoace şi să aplice forţa, dar o fac profesionist. Aşa cum au procedat, de exemplu, cu colegii mei Dumitru Ciubaşenco şi Elena Panuş”, a declarat vicepreşedintele “Partidului Nostru” Ilian Caşu.

Caşu a subliniat că el numeşte aşa oameni drept “detaşamentul morţii”, asemănător celor care au existat în diverse regimuri autoritare, scopul lor fiind lupta cu opoziţia, prin intermediul răpirilor, torturilor, omorurilor. Potrivit lui Caşu, colaboratorii de poliţie nu se deosebesc prin nimic de asemenea “detaşamente ale morţii”, ori, “în orice moment, ei sînt gata să dea «la bot», să rupă coaste, să spargă capul”.

“Ei aplică această forţă selectiv, pentru că nu reacţionează la cei care au fost aduşi special de Plahotniuc la pseudo-manifestaţia de pe 20 iulie [mitingul în susţinerea modificării sistemului electoral care a avut loc pe 20 iulie]. De altfel, nu mai puţin suspect este şi comportamentul poliţiştilor în uniformă. Noi l-am identificat pe unul — se numeşte Marin Mînuţa”, a adăugat Caşu, subliniind că colaboratorii poliţiei au refuzat să reacţioneze atunci cînd vicepreşedintele “Partidului Nostru” Dumitru Ciubaşenco a fost supus unui atac din partea colaboratorilor organelor de forţă în civil.

“Aceşti băieţi îmbrăcaţi în «civil», arbitrar, ilegal, au arestat în ziua de 19 iulie pe doi colegi de-ai noştri — este vorba despre coordonatorul OT Leova, Sergiu Tomşa, şi activistul din Chişinău, Stanislav Vlasov. Absolut fără niciun motiv, au fost închişi în «beciurile» regimului magiot. Evident, este o încercare de intimidare”, a adăugat el.

Din partea sa, vicepreşedintele “Partidului Nostru”, Elena Griţco, care a participat la şedinţa de judecată în cazul celor doi, a subliniat că “aceasta a fost o pseudo-justiţie”. “Judecătorii au avut nevoie să stea în deliberare cinci ore ca să se poată pronunţa, ca pe urmă, la 12 noaptea, să se pronunţe”.

În acest sens, ea a atras atenţia şi la o altă împrejurare stranie — “preşedintele Judecătoriei [Dorin Dulghieru] a stat la paza acestor doi judecători pînă cînd nu s-au încheiat şedinţele şi a ieşit cu ei împreună”.

Sursa: pnru.md

“Partidul Nostru” a informat diplomaţii străini despre fărădelegile autorităţilor în raport cu manifestanţii paşnici din 19 şi 20 iulie “Partidul Nostru” a cerut amânarea legii Plahotniuc-Dodon despre “sistemul mixt”