Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

“Partidul Nostru” a informat diplomaţii străini despre fărădelegile autorităţilor în raport cu manifestanţii paşnici din 19 şi 20 iulie

|versiune pentru tipar||
PN / 21 iulie 2017
Partidul Nostru

“Partidul Nostru” a informat reprezentanţii misiunilor diplomatice acreditate în Moldova despre faptele de suprimare a libertăţilor politice, asupra acţiunilor nemotivate, agresive din partea autorităţilor din Republica Moldova, asupra brutalităţii poliţiei, a măsurilor agresive care au fost întreprinse de către forţele de ordine în raport cu manifestanţii paşnici în timpul protestului din 19 şi 20 iulie 2017.

“Aşadar, în seara zilei de 19 iulie 2017, activiştii «Partidului Nostru», în deplină concordanţă cu Constituţia Republicii Moldova şi respectînd legislaţia în vigoare, au organizat o acţiune paşnică de protest vis-a-vis de clădirea Parlamentului Republicii Moldova. Manifestanţii au protestat împotriva modificării sistemului electoral, au ieşit în stradă pentru a susţine recomandările Comisiei de la Veneţia în legătură cu acest proiect de lege”, se comunică în adresarea “Partidului Nostru” către ambasadori, semnată de vicepreşedinţii formaţiunii politice.

“Partidul Nostru” a adus la cunoştinţa misiunilor diplomatice că, în adresa manifestanţilor paşnici, poliţiştii, care primeau comenzi din partea MAI şi a Inspectoratului General de Poliţie, au agresat protestatarii paşnici, le-au provocat. Colaboratorii de poliţie, îmbrăcaţi în civil, au fost suţinuţi şi de oameni musculoşi, de ţinută sportivă, care au agresat şi mai mult manifestanţii paşnici.

“Doi activişti ai «Partidului Nostru» — Stanislav Vlasov şi Sergiu Tomşa au fost reţinuţi, fără a încălca vreo normă de drept, fără niciun motiv legal. În procesul de reţinere a activiştilor, poliţia a dat dovadă de brutalitate şi agresivitate în raport cu Elena Panuş, vicepreşedintele «Partidului Nostru». În pofida faptului că avea mîna în ghips, în urma unei fracturi recente, Panuş a fost lovită şi trîntită la pămînt”, se spune în document.

“În ziua următoare, la 20 iulie, poliţiştii în civil, cu ajutorul colaboratorilor de poliţie, au agresat un alt vicepreşedinte al «Partidului Nostru», Dumitru Ciubaşenco, cel care în anul 2016 a fost candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova din partea formaţiunii politice respective”.

În timpul acţiunii paşnice de protest din scuarul Parlamentului, trei bărbaţi, care nu s-au prezentat cine sînt, nici nu şi-au confirmat profesia de poliţişti, i-au aplicat cîteva lovituri lui Dumitru Ciubaşenco, l-au îmbrîncit, i-au făcut un exerciţiu de înăduşire şi era cît pe ce să leşine, împiedicîndu-l să discute cu susţinătorii reformei electorale.

“Partidul Nostru” subliniază faptul că regimul de la guvernare, controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, în colaborare cu cel care a făcut înţelegerea — preşedintele Igor Dodon, începînd cu anul 2014 duc o politică de persecuţie sistematică, cu ameninţări şi represiuni în raport cu “Partidul Nostru”. În privinţa activiştilor, inclusiv împotriva preşedintelui “Partidului Nostru”, Renato Usatîi, au fost fabricate dosare penale false.

Poliţia, Procuratura, judecătoriile, instituţiile corupte ale regimului Plahotniuc, aruncă oamenii după gratii fără niciun motiv, doar pentru faptul că ei au curajul să protesteze împotriva conducerii criminale înfăptuite de Dodon-Plahotniuc.

“Partidul Nostru” a îndemnat diplomaţii străini, în calitate de reprezentanţi ai unor state în care funcţionează democraţia şi drepturile civice, real şi nu fictiv, să reacţioneze la faptele poliţiştilor şi la încercările autorităţilor de a distruge orice dezacord cu politica criminală a regimului de guvernămînt din Republica Moldova. Mai mult decît atît, “Partidul Nostru” s-a adresat către diplomaţi să aducă la cunoştinţa ţărilor din care fac parte, despre ceea ce se întîmplă în Republica Moldova.

Instanţa plahotniucistă a condamnat activiştii “Partidului Nostru” la zece zile de arest

Judecătoria sectorului Buiucani i-a trimis după gratii pe activiştii “Partidului Nostru” Stanislav Vlasov şi Serghei Tomşa, care au fost reţinuţi la acţiunea de protest din seara de miercuri, în faţa Parlamentului. Ei au fost reţinuţi în rezultatul provocărilor colaboratorilor organelor de forţă. Judecătorii au refuzat să ia în calcul acel fapt că niciunul nu are antecedente, precum şi că Tomşa are sub tutelă doi minori. În pofida faptului că articolul care li se incriminează prevede şi sancţiuni sub formă de amendă, magistraţii au considerat necesar să-i trimită după gratii.

Comentînd decizia instanţei, vicepreşedintele “Partidului Nostru” Nicolai Ţipovici a declarat că a fost martor la faptul că “victimele” în uniforme ale Poliţiei se încurcau în mărturii şi se contraziceau. Potrivit lui, el a fost şi martor al reţinerii lui Tomşa.

“Serghei Tomşa era într-o parte. Cordonul de poliţie însă l-a împins în direcţia şefului Inspectoratului Naţional de Patrulare, Liviu Baziuc. Din acest motiv, acesta s-a enervat şi a cerut ca Tomşa să fie reţinut”, a declarat Ţipovici.

Nu mai puţin absurdă este şi recunoaşterea în calitate de vinovat a lui Vlasov. El a fost “exclus” din rîndurile activiştilor de către persoane în civil, probabil, poliţişti, fapt care poate fi văzut şi din imaginile video surprinse la faţa locului. Cu toate acestea, în instanţă, niciunul dintre cei care l-au reţinut pe activistul “Partidului Nostru”, nu a participat la şedinţă.

Sursa: pnru.md

Dodon este trădător, jos Plahotniuc! Sute de activişti ai “Partidului Nostru” participă la protestul împotriva modificării sistemului electoral “Partidul Nostru” a condamnat provocările organizate de colaboratorii poliţiei