Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

Referendumul “anti-Chirtoacă” a eşuat din cauza egoismului şi primitivismului lui Dodon

|versiune pentru tipar||
PN / 20 noiembrie 2017
Partidul Nostru

Întreaga responsabilitate pentru eşuarea ruşinoasă a referendumului privind demiterea lui Dorin Chirtoacă o poartă preşedintele Dodon şi Partidul Socialiştilor. Aceasta este convingerea vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dumitru Ciubaşenco, formaţiunea căruia i-a susţinut pe socialişti în privinţa referendumului “anti-Chirtoacă”, deşi şi a prevenit că atitudinea lor egoistă în organizarea plebiscitului poate duce la eşec.

În opinia politicianului, din cauza vanităţii şi egoismului său imens, Dodon a “vînturat” referendumul. În pofida relaţiilor complicate cu Partidul Socialiştilor şi preşedintele Igor Dodon, “Partidul Nostru” a susţinut referendumul local iniţiat de ei privind revocarea lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar general al municipiului Chişinău. În acelaşi timp, în ajunul referendumului PN a avertizat: “Acest referendum trebuie să poarte un caracter apartinic, civil, susţinut de cele mai diverse forţe social-politice, pentru a se finaliza cu victoria convingătoare a tuturor chişinăuienilor asupra clanului care a capturat primăria municipiului. Din păcate, Partidul Socialiştilor care a iniţiat acest referendum, l-a transformat într-o acţiune de PR îngustă de partid, cu elemente evidente ale campaniei electorale. O atitudine atât de egoistă a îngustat considerabil spectrul de forţe social-politice care ar fi fost gata să participe la referendum, ceea ce poate duce la eşecul său. Întreaga responsabilitate pentru un asemenea rezultat al referendumului va fi doar pe responsabilitatea Partidului Socialiştilor”.

“Din păcate, aşa şi s-a întîmplat. Referendumul a eşuat, iar întreaga responsabilitate pentru asta o poartă PSRM şi liderul său Dodon”, scrie Ciubaşenco într-un comentariu plasat pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui, rezultatele calculării voturilor arată că prin “eforturile sale” socialiştii nu şi-au putut mobiliza la referendum nici măcar propriii alegători, dar, cu toate acestea, aceştia agită furios aerul învinuind toţi chişinăuienii de inconştienţă şi iresponsabilitate.

“Referendumul a eşuat cu o prezenţă catastrofal de mică, mai puţin de 18% (sub 111 mii de alegători). Pentru comparaţie: la alegerile primarului din 28 iunie 2015, pentru candidatul PSRM Zinaida Greceanîi au votat 142 de mii de alegători, la alegerile prezidenţiale din 30 noiembrie 2016, pentru candidatul PSRM Dodon, la Chişinău au votat 159 de mii de alegători. Asta în condiţiile în care în jur de 12% din participanţii la referendum au votat împotriva revocării lui Chirtoacă din funcţia de primar general. Socialiştii nu şi-au putut mobiliza la referendumul lor «anti-Chirtoacă» nici măcar propriii alegători. Pe acest fundal, pretenţiile lor faţă de chişinăuieni precum că pentru eşecul referendumului, voi înşivă purtaţi vina şi voi trebuie să suportaţi consecinţele — arată ca o tentativă jalnică de a da vina pentru eşecul acţiunii iniţiate de ei înşişi pe alegători. Învinuirile politicienilor în adresa alegătorilor — în genere, e ultimul lucru. Este un obicei foarte prost. Dacă nu i-ai putut convinge de adevărul transmis nici măcar pe propriii alegători la alegerile precedente, atunci ce mai vrei? Măcar să fi tăcut. Ar fi băut ceai şi nu s-ar fi «diorgăit»”, a ironizat vicepreşedintele PN, amintind despre renumita frază a lui Dodon.

Mîndria extremă a lui Dodon a dus la eşecului unui lucru bun: punînd corect sarcinile şi accentele, referendumul ar fi trecut cu succes, unificînd oamenii, dar a ieşit totul invers.

“Referendumul «Anti-Chirtoacă» ar fi putut fi unul de succes dacă iniţiatorii lor, Dodon şi PSRM, ar fi recunoscut că, în realitate, este vorba nu despre eliberarea tontălăului Chirtoacă, ci despre lupta cu Plahotniuc, la nivelul capitalei. Aceasta a devenit evident pentru toţi după «punerea» în fotoliul de primar interimar a doamnei «Miss Kilowatt», Silvia Radu, controlată de Plahotniuc. Chirtoacă deja nu mai are nimic cu Chişinăul, iar referendumul Dodon-PSRM nu are nimic cu Chirtoacă. Dacă ar fi meritat desfăşurarea unui referendum în Chişinău, atunci acesta ar fi trebuit făcut în formatul unui front antioligarhic, antiplahotniucist comun. Dacă Dodon şi PSRM şi-ar fi poziţionat referendumul anume aşa, ei ar fi putut obţine succes alături de toţi chişinăuienii. Dar ţăranul primitiv posedat de narcisism Dodon a continuat să-şi tragă egosit plapuma, considerînd că va reuşi să-i prostească pe locuitorii capitalei, cum n-ai da, dar totuşi orăşeni. Şi Dodon a pierdut. Dodon şi-a vînturat aiurea victoria sa în alegerile prezidenţiale. La fel de aiurea, liderul PSRM a înecat şi referendumul «anti-Chirtoacă». Şi nu e nicio garanţie că el, la fel de prosteşte va rata şi parlamentarele din 2018”, trage concluziile Dumitru Ciubaşenco.

Sursa: pnru.md

“Partidul Nostru” acuză autorităţile de ignorarea unor încălcări grave, admise de candidatul PDM la funcţia de primar de Sîngera “Partidul Nostru” susţine iniţiativa societăţii civile, de a desfăşura un referendum privind votul mixt