Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

“Partidul Nostru” susţine iniţiativa societăţii civile, de a desfăşura un referendum privind votul mixt

|versiune pentru tipar||
PN / 22 noiembrie 2017
Partidul Nostru

Formaţiunea “Partidul Nostru”, condusă de primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a anunţat că susţine iniţiativa societăţii civile, care şi-a propus să declanşeze un referendum privind renunţarea la votul mixt.

Potrivit liderilor acestui partid, iniţiativa societăţii civile este una “salutară” şi o şansă de a abroga sistemul de vot aprobat de către PD şi PSRM.

“Vom susţine această iniţiativă. Noi avem primari în multe localităţi ale ţării, organizaţii în practic raioanele. În plus, acum este nevoie de colectarea a doar 200 de mii de semnături, care pot fi adunate şi numai din Chişinău”, a declarat preşedintele partidului, Renato Usatîi.

El a mai precizat că în prezent “socialiştii şi Plahotniuc încearcă să împiedice această iniţiativă”, făcând referire la faptul că PSRM a anunţat că a adunat deja “300 de mii de semnături” în susţinerea măriri atribuţiilor preşedintelui.

“Dragi cetăţeni, indiferent de preferinţele voastre politice sau geopolitice, este o şansă a noastră de a răsturna acest sistem. Haideţi să ne unim în jurul acestui obiectiv comun”, a îndemnat Usatîi.

Potrivit vicepreşedintelui formaţiunii Dumitru Ciubaşenco, această decizie este una evidentă în condiţiile în care “Partidul Nostru” a fost acea formaţiune care s-a opus vehement modificării sistemului electoral în ţara noastră. “Dacă apare cel puţin o şansă să anulăm acest sistem, trebuie să ne folosim de ea. «Partidul Nostru» examinează această acţiune drept una de eliberare a Republicii Moldova de banda care a capturat-o”, a menţionat el în cadrul conferinţei de presă organizate la sediul formaţiunii.

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile cer organizarea unui referendum legislativ privind anularea sistemului electoral mixt, înţelegere la care au ajuns PD şi PSRM în primăvara-vara acestui an.

Reprezentanţii societăţii civile îşi motivează solicitare prin faptul că, în prezent, Republica Moldova se află într-o situaţie dificilă, în care un partid (PD — n.r.) cu rată scăzută de popularitate a reuşit să obţinută controlul tuturor puterilor în stat.

Astfel, potrivit lor, referendumul legislativ este unicul instrument prevăzut de către Constituţie şi Codul Electoral, care oferă posibilitatea ca cetăţenii să intervină atunci când Parlamentul le-a întors spatele celor care le-a dat mandatul.

Sursa: pnru.md

Referendumul “anti-Chirtoacă” a eşuat din cauza egoismului şi primitivismului lui Dodon Poziţia “Partidului Nostru” în legătură cu deschiderea oficiului NATO în Moldova