Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Declaraţia PPRM: Guvernul se eschivează de la soluţionarea dezastrului creat de el însuşi la Banca de Economii

|versiune pentru tipar||
PPRM / 5 septembrie 2013
Partidul Popular din Republica Moldova

În contextul evenimentelor care au loc la Banca de Economii a Republicii Moldova şi la aeroportul Chişinău, Partidul Popular sensibilizează opinia publică locală şi internaţională despre situaţia alarmantă în domeniul administrării şi deetatizării proprietăţii publice a statutului.

Deciziile Guvernului de a nu participa la emisia suplimentară de acţiuni în capitalul Băncii de Economii din 29 august curent şi de a da în concesiune aeroportul Chişinău au provocat o stare de panică în societate şi comunitatea oamenilor de afaceri. Acest pas demonstrează lipsa de responsabilitate, nedorinţa şi incapacitatea totală a instituţiilor statutului de a gestiona şi a proteja proprietăţile statutului.

Atît în cazul Băncii de Economii cît şi în cazul aeroportului Chişinău, întreprinderi cu capital majoritar de stat, şi care sunt în serviciul cetăţenilor Republicii Moldova, Guvernul încearcă, prin metode ilegale, să realizeze vînzarea acestora la preţuri derizorii unor proprietari camuflaţi. În consecinţă, vor avea de suferit cei peste un milion de deponenţi ai Bancii de Economii şi toţi cetăţenii Republicii Moldova care vin şi pleacă prin aeroportul Chişinău.

Banca de Economii este unica bancă de stat care deserveşte cele mai impunătoare fonduri şi programe sociale de stat. Costul programelor sociale incluse în bugetul asigurărilor sociale de stat constituie peste 10 miliarde lei, fondul de pensionare destinat celor peste 600 mii de pensionari — peste 7 miliarde lei, peste 25 de mii de beneficiari ai ajutorului social şi cei peste 100 de mii de funcţionari publici. În acestă ordine de idei, Partidul Popular califică decizia Guvernului de a renunţa la unica bancă de stat, care de facto este banca poporului, ca un act de trădare faţă de cetăţenii Republicii Moldova, care au contribuit la dezvoltarea economico-socială a ţării noastre.

La moment, Guvernul, în calitatea sa de acţionar majoritar şi administrator al proprietăţii publice, gestionează un patrimoniu care reprezintă 175 de întreprinderi şi societăţi pe acţiuni în valoare de peste 10 miliarde lei.

Pornind de la faptul că Guvernul este obligat prin lege să asigure o buna gestionare a întreprinderilor de stat prin realizarea măsurilor de prognozare, planificare, sporire a atractivităţii şi supraveghere, Partidul Popular face apel către coducătorii instituţiilor de stat, responsabile de buna gestionarea a întreprinderilor de stat şi ale societăţilor de acţiuni cu capital majoritar de stat, să se pătrundă de responsabilitate şi devotament faţă de cetăţeni şi să nu participe la realizarea unor scheme frauduloase în defavoarea cetăţenilor şi a imaginii Republicii Moldova.

Partidul Popular, se solidarizează cu cei peste un milion de cetăţenii ai Republicii Moldova, şi cere persoanelor cu funcţii de răspundere din instituţiile statutului să-şi onoreze cu demnitate jurămîntul depus la momentul investirii lor în funcţie şi să nu admită decizii în detrimentul cetăţenilor şi ale statutului.

Sursa: www.pprm.md

Şedinţa Activului Organizaţiei de Tineret a PPRM A avut loc şedinţa Biroului Permanent Central al PPRM