Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Alexandru Oleinic: Politizarea excesivă a instituţiilor statului pune în pericol existenţa Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PPRM / 9 octombrie 2013
Partidul Popular din Republica Moldova

Perioada de aflare la putere a forţelor democratice, care au constituit Alianţa pentru Integrare Europeană şi ulterior Coaliţia Pro Europeană, a fost şi este marcată de aprofundarea crizei politice, de amplificarea corupţiei şi de lupta politică continuă. Identificarea acestor fenomene negative în perioada guvernări democratice indică asupra faptului că clasa politică din Republica Moldova a fost profund marcată de perioada guvernării comuniste. Că mai avem nevoie de timp şi de experienţă ca să conştientizăm că pentru a asigura o guvenare în coaliţie de succes mai întîi este nevoie să se asigure consensul tutror şi o viziune comună asupra domeniilor şi direcţiilor prioritare de dezvoltare.

La momentul semnării acordurilor de constituire a alianţei de guvernare, atît liderii cît şi elita partidelor democratice au subsemnat pentru asigurarea creşterii bunăstării cetăţenilor şi dezvoltarea economică durabilă. Şi-au asumat responsabilitatea de a îmbunătăţi mecanismele de guvernare, asigurînd supremaţia legii şi independenţa justiţiei, eliminarea corupţiei din actul de guvernare şi neadmiterea subordonării instituţiilor statutului intereselor personale şi de partid. Deşi au subsemnat şi s-au pronunţat pentru respectarea acestor principii şi valori, de facto, au contribuit — unii la modul direct, alţii prin vot — la aplicarea unor scheme frauduloase de deposedare a statutului de patrimoniu, la înrădăcinarea corupţiei în toate domeniile şi, mai grav, la sărăcirea tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, care muncesc acasă şi care contribuie la formarea bugetul naţional.

În loc să dezrădăcineze practicile comuniste de divizare a societăţii în “ai noştri şi ai voştri”, partidele aflate la guvernare, nu numai că continuă să aplice aceste metode, dar le amplifică, impunînd angajaţii instituţiilor pe care le conduc să depună cereri de aderare la partidul care l-a desemnat. In asa mod, partidele, elita politică în loc să promoveze în socieatate adevăratele valori democratice, promovează şi susţin traseismul politic, laşitatea şi trădarea. Faptul că partidele aflate la guvernare promovează anumite persoane în funcţii înalte de stat pe criterii politice, dar nu profesioniste, conduce la delapidări de fonduri de la bugetul de stat, la gestionarea proastă a întreprinderilor de stat, la vinderea patrimoniului de stat pe kopeici.

Spre regret, guvernarea Pro Europeană va rămînea în istorie ca o guvernare care, practic, a transformat instituţiile statutului în subdiviziuni de partid, din cauza politizării lor excessive. Şi dacă se va continua pe aceiaşi maneră — Republica Moldova riscă să dispară ca stat, deoarece prioritizarea intereselor de partid nu întotdeauna coincide cu interesul naţional. Anume din aceste considerente, întotdeauna am pledat pentru stabilirea consesului naţional în domeniile prioritare de dezvoltare a statutului nostru, pentru ca orice partid venit la guvernare să nu admită abateri şi să asigure continuitatea în realizarea lor.

Sursa: www.pprm.md

Partidul Popular din Republica Moldova alături de profesorii de la Şcoala Internat din satul Bulboaca Tot mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova semnează pentru alegerea Preşedintelui ţării prin vot direct