Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPSM

Partidul Popular Socialist din Moldova propune organizarea unui Congres al Forţelor de Stînga

|versiune pentru tipar||
PPSM / 25 octombrie 2013
Partidul Popular Socialist din Moldova

Pe data de 24 octombrie 2013 Executivului Politic al Partidului Popular Socialist din Moldova s-a intrunit pentru a discuta situaţia politica şi social-economică din republica. A fost dezbatut şi apelul Partidului Comuniştilor la consolidarea forţelor de stînga pentru a răsturna guvernarea actuală.

La reuniunea s-a constatat că, în contextul fărădelegilor si anarhiei în Republica Moldova are loc o fuziune periculoasă şi antidemocratică a elitei politice de la guvernare cu capitalul oligarhic. Guvernantii si oligarhia, apropiată puterii, determină în avantajul său atmosfera politică şi situatia economică din Republica Moldova, folosesc puterea pentru îmbogăţirea fără limite din contul creditelor externe si a privatizarilor ilicite si antipopulare.

In tara au atins cote maxime saracia, somajul, coruptia. Continua distrugerea sistemica a domeniulor invatamintului, sanatatii, protectiei sociale, culturii. In ultimii 3 ani in republica au fost inchise 136 de institutii de invatamint, 27 biblioteci, 54 institutii medicale, au fost lichidate mai mult de 120 mii locuri de munca. Guvernantii pregatesc privatizarea, de facto jefuirea, a circa 190 intreprinderi de stat, institutii sociale, de cultura, teatre, biblioteci.

Intr-o situatie catastrofala se afla satul moldovenesc, sectorul agrar al republicii. In ultimii 4 ani subventiile pentru agricultura s-au redus de 3 ori, iar producatorii de marfuri moldoveni au pierdut pietele de desfacere garantate in tarile CSI.

Nu modernizarea a ţării, nu bunăstarea cetăţenilor, nu consolidarea societăţii în numele Moldovei, ci sloganurile propagandei sterile despre integrarea europeana au devenit mijloace de îmbogăţire şi de menţinere la putere pentru alianţa de guvernământ şi clanurile oligarhice din preajma ei.

În faţa pericolului dictaturii oligarhice şi prăbuşirii statului a venit momentul unirii tuturor forţelor democratice, de stînga şi patriotice ale tarii. Partidele politice şi organizaţiile nonguvernamentale, toţi cetăţeni, care susţin statalitatea, libertatea şi prosperitatea Republicii Moldova trebuie să lucreze împreună pentru a opri oligarhizarea vieţii politice şi procesele distructive, care conduc Republica Moldova pe marginea confruntării şi războiului civil.

În aceste condiţii politice dificile Executivul Politic al Partidului Popular Socialist din Moldova face apel catre partidele politice de stinga, liderii politici statalişti sa actioneze pentru crearea unei forte unice impotriva guvernarii actuale si sa pregătească activ populatia pentru alegerile parlamentare din anul 2014.

PPSM propune convocarea în viitorul apropiat a unui Congres al Forţelor de Stînga şi patriotice, care va deveni o platformă pentru consolidarea forţelor politice şi sociale, ce susţin:

Serviciul de presa al PPSM
Sursa: ppsmd.org

Victor Stepaniuc: Consolidarea forţelor de stînga este una necesară! Un miting în susţinerea mamelor soldaţilor recruţi omorîţi