Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPRM

Schimbarea sistemului electoral — problema pentru femei în politică

|versiune pentru tipar||
PRM / 23 iunie 2017
Partidul Regiunilor din Moldova

Toate sondajele sociologice arată că alegătorii din Republica Moldova sunt gata să voteze pentru o femeie-candidat, dacă ea posedă cunoştinţele necesare şi este competentă. De asemenea, trebuie de remarcat faptul că femeile participă în viaţa politică a ţării în mod activ ca şi bărbaţii.

Femeile reprezintă 52% din populaţia Moldovei. 60% din populaţie cu studii superioare — sunt femei. Cu toate acestea, numărul femeilor la putere în ţara noastră, dimpotrivă, scade, şi această poate fi observat în Parlamentul Republicii Moldova. Aşadar, în Parlament din 101 de deputaţi doar 21 sunt femei.

Moldova ocupă locul 83 în lista mondială de reprezentare a femeilor în parlamente naţionale, adică, situaţia corespunde nivelului mediu mondial.

În Moldova, femeile se confruntă cu o alegere: pe de o parte — o carieră, profesie, pe de altă parte — de familie, copii. Cu toate acestea, numărul de femei care sunt dispuşi să contribuie la viaţa politică în societatea modernă este în creştere în fiecare zi.

Cu toate acestea, schimbarea sistemului electoral în ţara noastră poate înrăutăţi semnificativ, poziţia instabilă a femeilor în politică. Cea mai importantă cauză a acestei situaţiei este faptul că femeile, din punctul de vedere material, sunt mai vulnerabile (pentru că veniturile lor sunt cu mult mai mici în comparaţie cu cele ale bărbaţilor), iar în sistemul electoral uninominal sau mixt, alegătorii vor vota, desigur, pentru cei care au independenţă financiară.

Un exemplu în acest sens reprezintă sistemul electoral majoritar în Belarus, în care din 116 deputaţi doar 2 sunt femei.

De asemenea, femeile se confruntă cu numeroase obstacole în realizarea principiului participării egale a femeilor şi a bărbaţilor în politică. Acestea sunt stereotipuri ce ţin de rolurile bărbaţilor şi femeilor Acestea sunt stereotipuri cu privire la rolurile bărbaţilor şi femeilor, barierele tehnice, accesul limitat la educaţie şi resurse speciale.

Femeile ar trebui să utilizeze pe deplin şanse şi să se realizeze în viaţa politică.

Însă schimbarea sistemului electoral reduce în mod semnificativ aceste şanse, pentru că femeile pot intra în parlament doar prin liste de partid.

Irina Smirnova
Vicepreşedinte al Partidului Regiunilor din Moldova

Источник: www.regions.md

Falsificarea alegerilor a început! Adresarea Partidului Regiunilor din Moldova