Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Scrisoarea către OSCE, CE, CIJ, Coaliţia 2005, Ambasada SUA, Ambasada Regatului Unit, Ambasada Germaniei, Ambasada Poloniei, Ambasada Franţei, Ambasada Ungariei

|versiune pentru tipar||
PSDM (astăzi PSD) / 14 decembrie 2004
Partidul Social DemocratStimaţi Domni,

Partidul Social-Democrat din Moldova Vă aduce la cunoştinţă şi Vă atenţionează asupra următorului fapt. În Republica Moldova controlul masiv al puterii asupra TV publice de stat continuă, în pofida unor afirmaţii insistente pro democratice ale guvernanţilor şi a conducerii companiei “Teleradio-Moldova”.

Pe post continuă să fie difuzate doar reportaje şi materiale video comode actualei puteri. Practic, postul de televiziune publică s-a transformat într-un instrument de propagandă comunistă. Astfel, de exemplu, sîmbătă, în data de 11.12.2004, pe postul M1 a fost reflectat cu lux de amănunte cel de-al V-lea Congres al PCRM. Informaţii despre acest eveniment intern de partid au fost difuzate atît în programul informativ “Expres TV”, cît şi în cadrul emisiunii de analiză politică “Rezonans”. În acelaşi timp, unele iniţiative ale partidelor de opoziţie, cu privire la multiplele probleme cu care se confruntă societatea, sunt blocate cu cinism, deşi sunt de ordin social şi au o importantă majoră pentru societate în general.

Astfel, Partidul Social-Democrat din Moldova a lansat iniţiativa PRO PSDM, care constă în punerea în discuţie şi elaborarea Programului Poporului de edificare a statului de drept Social echitabil Democratic puternic — Republica Moldova. Elaborarea acestui program împreună cu societatea prevede un dialog activ între PSDM şi popor, prin participarea activă a populaţiei în procesul de discutare, elaborare şi realizare a acestuia. Rezultatul iniţiativei PSDM va fi un program complex de stat, care va cuprinde toate domeniile şi problemele tării.

În acest scop, PSDM a realizat un şir de spoturi informative, în care sunt prezentate tezele principale ale iniţiativei PRO PSDM şi care informează societatea despre lansarea iniţiativei, obiectivele propuse, precum şi invitarea cetăţenilor să participe nemijlocit la elaborarea programului. Ţinînd cont de faptul că postul naţional de televiziune este unul public şi că programul propus spre discuţie vizează direct probleme de importanţă majoră pentru societate, Partidul Social-Democrat din Moldova, prin scrisoarea oficială nr. 013 din 02.12.2004, înregistrată la compania “Teleradio-Moldova” în data de 02.12.2004 cu nr. 310, a solicitat acordul conducerii companiei pentru plasarea acestor spoturi pe postul de televiziune Moldova 1 şi a rugat să i se comunice condiţiile de plasare.

Pînă în prezent conducerea TRM refuză să plaseze spoturile în cauză fără a fi invocat vreun motiv întemeiat. Şi cazul acesta nu este unic. Astfel de incident a mai avut loc în luna august 2004, cînd partidului i s-a refuzat plasarea spotului publicitar a campaniei turistico-cognitive “Pe urmele dacilor”, din motiv că în spot figura sigla partidului. De asemenea, pe data de 19 noiembrie 2004, TRM a refuzat să plaseze sigla partidului în cadrul emisiunii “Tribuna Partidelor Politice”, calificînd plasarea siglei drept propagandă a partidului (scrisoarea oficială a PSDM către TRM se anexează).

Toate cele menţionate denotă faptul că partidul de guvernămînt persistă cu insistenţă în practicarea cenzurii în mass-media publică de stat. Luînd în considerare că una din condiţiile primordiale pentru asigurarea unor alegeri democratice este informarea corectă, amplă şi echidistantă a cetăţenilor, ajungem la concluzia că, prin aceste acţiuni, partidul puterii deja a pornit falsificarea alegerilor din 2005 prin dezinformare şi reflectare tendenţioasă a informaţiilor.

În contextul celor expuse, solicităm insistent implicarea directă în situaţia în care sunt încălcate principiile democratice de funcţionare a surselor mass-media publice, fapt ce face imposibilă desfăşurarea alegerilor libere şi corecte în Republica Moldova.

Cu respect,

Ion Muşuc
Preşedintele Partidului Social-Democrat din Moldova

Comunicat de presă al Partidului Social Democrat din Moldova Comunicat de presă al Partidului Social Democrat din Moldova