Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Comunicat de presă al Partidului Social Democrat

|versiune pentru tipar||
PSD / 19 noiembrie 2008
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat consideră că Moldova trebuie să fie pregătită pentru a răspunde provocărilor timpului. În condiţiile crizei economice mondiale, în întreaga lume se produc procese de renovare globală. Mai multe ţări îşi revăd doctrinele de dezvoltare, consolidând rolul statului în economie. Dogmele liberale cu ale lor lozincă “piaţa va reglamenta totul” sunt înlocuite cu principiile economiei social orientate. Principiile social-democrate de dezvoltare devin din ce în ce mai actuale.

În opinia Preşedintelui Partidului Social Democrat, dlui Dumitru Braghiş, expusă în cadrul conferinţei de presă susţinute astăzi, ţara noastră mai rămâne în afara proceselor globale de renovare a economiei. Să mizezi pe iluzia că Moldova va rămâne o mică insuliţă de stabilitate în mijlocul oceanului turbulent cuprins de criză nu este doar o poziţie mioapă, dar şi iresponsabilă. Dar, pe cât vedem, astăzi nici partidul de guvernământ şi nici liberalii nu vin cu careva propuneri de soluţionare a crizei. Ca şi mai înainte, principala ideologie a acestora rămâne să fie liberalismul împins până la dezmăţ, doctrina care astăzi demolează economia mondială şi care a fost impus ţării noastre din afară pe toată perioada independenţei sale. Aici, este necesară o atenţionare asupra faptului că timpul miracolului economic moldovenesc “exportul moldovenilor — importul mărfurilor” a trecut.

Deşi în toţi aceşti ani în Moldova a fost acumulat un serios potenţial financiar şi uman, a fost asigurată o anumită stabilitate macroeconomică, totuşi, modelul economic bazat pe creşterea consumului, a importului în detrimentul producerii şi al dezvoltării şi-a epuizat întreg arsenalul.

A venit timpul când trebuie să mobilizăm toate resursele de care dispunem pentru consolidarea şi dezvoltarea ţării. Iată de ce social-democraţii declară “Mai puţină politică — mai multă economie”. Fireşte, mai multă economie nu înseamnă mai multă piaţă liberă — înseamnă o mai mare implicare a statului în procesele de renovare economică şi socială. Trebuie să facem în aşa fel ca legile să lucreze, trebuie să elaborăm şi să aplicăm mecanisme de adoptare operativă şi eficientă a deciziilor de stat, mai cu seamă în sfera realizării de către stat a proiectelor investiţionale de perspectivă.

Ruslan Bîrlădeanu, membru al Consiliului Naţional al PSD, preşedintele Consiliului Companiei “Locuinţe pentru toţi” consideră că statul este obligat să direcţioneze resursele sale pentru dezvoltarea celor mai importante şi celor mai de perspectivă direcţii — construcţia de spaţiu locativ accesibil, modernizarea sectorului energetic şi dezvoltarea infrastructurii. În termeni restrânşi statul poate să creeze o companie naţională pentru construcţia de locuinţe şi poate să asigure credite pentru o perioadă de 30 de ani cu dobînda de 7 procente anual. În aşa fel poate fi soluţionată nu doar problema asigurării populaţiei cu spaţiu locativ, dar si problema susţinerii ramurii construcţiilor în condiţii de criză, problema asigurării gastarbaiterilor, care se întorc de peste hotare, cu locuri de muncă.

Sectorul energetic din Moldova, în opinia dlui Ruslan Bîrlădeanu, este format astăzi din centrale electrice care au depăşit cu mult termenul de exploatare. În consecinţă, volumul de gaze utilizat astăzi de aceste staţii electrice depăşeşte de două ori standardul modern. Partidul Social Democrat dispune de un program de modernizare a ramurii, aplicarea căruia ar permite ca problema să fie soluţionată în cel mult trei ani de zile. Referindu-se la problemele ce ţin de problematica infrastructurii, Ruslan Bîrlădeanu a menţionat faptul că aici mult se discută la tema modernizării drumurilor. Cu regret, dacă vom continua să reconstruim drumurile în ritmurile de astăzi, această problemă va rămâne să fie o veşnică durere de cap pentru toţi noi. Partidul Social Democrat a elaborat un program de reabilitare a drumurilor, program bazat pe credite concesionale, aplicarea căruia ar permite soluţionarea problemei într-o perioadă de trei ani de zile.

Agricultura Moldovei a ajuns astăzi în pragul falimentului şi această stare a ei este determinată de mai multe cauze, consideră dl Vasile Bumacov, doctor habilitat în ştiinţe tehnice, profesor la Universitatea Agrară din Moldova, coordonator al mai multor proiecte agricole de succes, membru al Consiliului Naţional al PSD. În particular, la părerea dlui, în Moldova n-a fost realizat un program complex de dezvoltare post privatizaţional al sectorului agrar, care să presupună crearea unei infrastructuri moderne — a întreprinderilor de păstrare, uscare, conservare şi prelucrare primară a producţiei agricole. Astăzi, anume spre aceste business-proiecte trebuie să fie orientate investiţiile private, donatoare şi cele provenite din capitalul de stat. Aşa şi nu a fost creat un sistem civilizat de relaţii între deţinătorii de cote de pământ şi întreprinderile agricole, în cadrul cărora contractele de dare în arendă a pământului ar fi încheiate în formă scrisă şi ar fi respectate cu stricteţe. Plata de arendă pentru cota de pământ trebuie să corespundă realităţilor pieţii şi, la moment, nu poate fi mai mică de 1500 lei.

În sfârşit, cea mai arzătoare problemă pentru moment se înscrie a fi lipsa unei stabilităţi a sectorului în condiţiile fluctuaţiilor de conjunctură ale pieţii globale. Toate aceste probleme urmează a fi soluţionate în regim de urgenţă.

În cadrul PSD există înţelegerea perfectă a modului în ce fel aceste probleme trebuie să fie soluţionate cu eficacitate maximă. Răspunzând provocărilor timpului, a menţionat Dumitru Braghiş, Partidul Social Democrat îşi renovează şi îşi consolidează rîndurile. În ultimul timp la partid aderă oameni noi, aici sunt elaborate idei noi îndreptate spre crearea unui stat puternic şi echitabil cu o economie socială de dezvoltare.

PSD are un plan strategic pentru toate ramurile prioritare ale ţării. Şi, ce e principal, pentru fiecare dintre aceste ramuri PSD are oameni capabili, bine pregătiţi — oameni cu viziune nouă, cu experienţă, cu înşelegere a căilor de soluţionare a problemelor. Ei sunt gata să deschidă noi drumuri de avansare a economiei ţării, să creeze noi locuri de muncă în satele şi oraşele noastre. Ei pot face aşa ca bunăstarea oamenilor să crească, pentru ca aceştea să poată să asigure o perspectivă sigură de start pentru viitorul copiilor lor.

Partidul Social Democrat şi-a trasat sarcinile imediate şi de perspectivă privind mobilizarea pentru alegerile parlamentare din anul 2009 Prin educaţie performantă spre dezvoltarea durabilă a ţării