Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Modificările introduse în Codul electoral sunt şi vor rămâne dovada unei conspiraţii antistatale comisă de un mic grup format din actualii guvernanţi

|versiune pentru tipar||
PSD / 24 iunie 2010
Partidul Social Democrat

Puterea liberal-democrată a redus termenul de 6 luni pentru petrecerea referendumului la un termen de 2 luni, iar termenul dintre referendum şi alegeri l-a redus de la 120 de zile la 60 de zile. La fel, a redus pragul minim de participare la referendumul naţional de la 3/5 din numărul total de alegători la 1/3 din numărul total.

PSD consideră că modificările introduse de putere în Codul electoral fac dovada dorinţei partidelor de guvernământ de a se eschiva de la obligaţiunea de a purta un dialog constructiv cu opoziţia parlamentară privind modificarea articolului 78 din Constituţie. Noile condiţii de organizare şi desfăşurare a referendumului naţional reflectă atât interesele personale ale liderilor Alianţei, cât şi lipsa de încredere în faptul că alegătorii vor susţine ideia desfăşurării referendumului. Partidele Alianţei înţeleg prea bine că un eşec al referendumului înseamnă şi un eşec al lor ca partide politice.

Stabilirea unui asemenea prag mic de participare a alegătorilor pentru adoptarea deciziilor cu caracter constituţional, crează un precedent periculos pentru modificarea normelor constituţionale în orice timp şi în oricare condiţii, de îndată ce oricare partid aflat la guvernare îşi va dori-o. În acelaşi timp, crearea condiţiilor pentru ca aproximativ o părtime din numărul total de alegători să impună voinţa lor constituţională celorlalte trei pătrimi, vorbeşte despre refuzul autorilor acestor modificări de a respecta principiile democratice şi recomandările comisiilor şi instituţiilor europene.

De acum de mai mult timp suntem martorii încălcării legilor ţării de către Alianţa de guvernare. Combinarea mandatului de deputat cu fotoliile ministeriale, înaintarea şi alegerea preşedintelui ţării fără alternativă, presiunea guvernanţilor asupra organekor de presă incomode, “marşul crucial” împotriva partidelor de opoziţie, refuzul de a dizolva Parlamentul şi de a stabili data alegerilor parlamentare anticipate, decizia de a cheltui mai mult de 50 de milioane de lei pentru un referendum inutil — iată doar câteva exemple de atitudine arogantă faţă de legile ţării din partea celora care nu doar că sunt chemaţi să le respecte, dar şi să controleze cum sunt respectate legile de către toţi cetăţenii ţării. În mod deosebit accentuăm faptul că societatea moldovenească şi opinia publică internaţională aşa şi nu a primit deocamdată un răspuns clar formulat despre cine cu adevărat poartă vina pentru evenimentele din 7 aprilie 2009.

Deţinând doar o majoritate simplă şi, cu ajutorul ei, modificând legile la bunul plac şi pentru interese egoiste, Alianţa de guvernare a înlocuit adevărata democraţie, care a fost construită timp de 20 de ani, cu o democraţie dirijată de un cerc îngust de persoane. Faptul că puterea îşi explică aceste acţiuni prin aşa numita existenţă a unui aşa numit interes naţional strategic, nu scuză acţiunile anticonstituţionale ale acestei puteri. În cele din urmă, modificările introduse în Codul electoral sunt şi vor rămâne dovada unei conspiraţii antistatale comisă de un mic grup format din actualii guvernanţi.

Conform sondajelor de opinie, 15% din cetăţenii Moldovei se pronunţă pentru unirea cu România, 22% susţin aderarea Moldovei la NATO. Devine clar că norma de prezentare la referendumul naţional, devenită lege, poate fi folosită, prin muncă bine direcţionată, pentru adoptarea deciziei constituţionale privind pierderea de către Moldova a statutului de neutralitate şi a statalităţii sale. Drept periculoase pentru independenţa Moldovei a calificat ultimele decizii ale Alianţei şi administraţia de la Tiraspol, care a obţinut un nou argument pentru a-şi motiva întreruperea procesului de negocieri privind reglementarea diferendului transnistrean.

Adoptarea modificărilor contravine standardelor europene de exprimare democratică a voinţei cetăţenilor, crează precedente pentru stimularea activării tendinţelor separatiste într-un şir de tări ale Uniunii Europene.

PSD consideră că interesele înguste de partid ale Alianţei stau la baza creşterii tensiunilor în societate, destabilizează dialogul politic dintre partidele parlamentare şi extraparlamentare, adâncesc confruntările în relaţiile interetnice ale cetăţenilor Moldovei.

Moldova se află în pragul ruperii relaţiilor dintre societatea civilă şi putere. Există pericolul că dispoziţiile care se manifestă în societate, pot fi folosite de către forţele politice şi sociale radicale, dirijate de forţele de influienţă externe — partidele radicale din ţările angajate în refacerea ordinii mondiale, serviciile speciale, curentele religioase.

PSD cheamă partidele parlamentare să se dezică de modificările la Codul electoral adoptate, să modifice articolul 78 al Constituţiei în componenţa actualilui Parlament, să dizolve Parlamentul şi să anunţe data alegerilor parlamentare anticipate. Considerăm că o astfel de decizie va contribui la stabilirea în societate a concordiei şi păcii civice.

Centrul de Presă PSD

Partidul Social Democrat anunţă lansarea Proiectelor naţionale pentru crearea de noi locuri de muncă Alianţa de guvernare — o piatră a discordiei