Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adresarea PSD în legătură cu pericolul distrugerii ramurii vinicole din Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 9 iulie 2010
Partidul Social Democrat

Prin emiterea decretului său anticonstituţional “Privind declararea zilei de 28 iunie zi a ocupaţiei sovietice”, preşedintele interimar al Moldovei Mihai Ghimpu a provocat o lovitură puternică asupra economiei statului nostru, în principal, asupra ramurii vinicole din Moldova.

Dacă ţinem cont de faptul că în această ramură sunt angajaţi la direct mai mult de 300 de mii de lucrători, iar în ramurile conexe încă peste 100 de mii de lucrători, atunci e clar că acest decret anticonstituţional va conduce la pierderea a peste 400 de mii de locuri de muncă.

La rândul lor, în legătură cu stoparea accesului producţiei lor pe piaţa rusă, companiile vinicole moldoveneşti vor înregistra pierderi enorme, care se pot ridica la peste 500 de milioane de dolari SUA.

La moment, pe piaţa rusă s-a creat situaţia că producţia vinicolă moldovenească rămasă în depozite şi pe rafturile magazinelor poate acoperi necesităţile doar pentru două săptămâni.

Această breşă va fi acoperită cu o altă producţie vinicolă, adusă din aşa ţări ca Cili, Argentina, Spania, Portugalia, Franţa şi chiar din Uzbechistan — ţări cu care Rusia demult a stabilit bune relaţii comerciale.

Dacă în cel mai scurt timp nu vor fi întreprinse măsuri corespunzătoare, Moldova, care până acum ocupa locul trei în topul ţărilor exportatoare de vinuri în Rusia cu o cotă de mai mult de 12% pe piaţa rusă, riscă să fie eliminată de pe această piaţă, iar întreaga ramură vinicolă din Moldova poate fi distrusă definitiv şi irecuperabil.

În legătură cu acest pericol, PSD se adresează către Parlament, nemijlocit către Alianţa de guvernare în componenţa PL, PLDM, AMN şi PDM, cu cerinţa de a adopta de urgenţă decizia privind eliberarea din funcţie a Preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu şi privind abrogarea decretului “Privind declararea zilei de 28 iunie — Zi a ocupaţiei sovietice”.

PSD cere Guvernului Republicii Moldova să iniţieze acţiuni concrete şi hotărâte pentru soluţionarea litigiului apărut în relaţiile cu Rusia privind exportul producţiei vinicole moldoveneşti, dezicându-se de declaraţiile deşarte care până în prezent sunt debitate în cadrul şedinţelor Executivului.

Serviciul de Presă PSD

Declaraţia PSD în legătură cu întreruperea de fapt a exportului producţiei vinicole din Moldova în Federaţia Rusă Declaraţia Preşedintelui Partidului Social Democrat, Victor Şelin