Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Incompetenţa ministrului Economiei Valeriu Lazăr — lipsa investiţiilor străine în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 12 iulie 2010
Partidul Social Democrat

Luni, 12 iulie, în incinta agenţiei de ştiri “Infotag”, Partidul Social Democrat a susţinut o conferinţă de presă cu genericul “Incompetenţa ministrului Economiei Valeriu Lazăr — lipsa investiţiilor străine în Republica Moldova”. Conferinţa a fost susţinută de Ruslan Bîrlădeanu, Eduard Muşinschi şi Eduard Mutruc, membri ai Consiliului Naţional al PSD.

În deschidere, Ruslan Bîrlădeanu a ţinut să remarce faptul, că în lipsa unei viziuni strategice a actualei guvernări privind atragerea de investiţii străine în Republica Moldova, climatul investizional din ţară s-a deteriorat grav. Mai mult, el se va prăbuşi definitiv în condiţiile în care ministerul Economiei condus de domnul Lazar preconizează să anuleze, începând cu anul 2012, cota zero la impozitul pe profit. Tocmai instabilitatea bazei fiscale, schimbarea hazardată a regulilor de activitate în economia ţării îi îndepărtează pe potenţialii investitori străini. Modelul economic promovat de ministrul Lazăr se bazează pe “Exportul de moldoveni — importul de mărfuri”, iar ministerul Economiei nu dă nici un semn că ar fi interesat de schimbarea acestui model perimat.

PSD pledează pentru un model bazat pe dezvoltarea economiei competitive prin promovarea exportului moldovenesc de mărfuri şi servicii, pentru stabilirea unui climat investiţional sănătos, inclusiv şi prin stabilirea cotei zero la impozitul pe profit pe o durată de cel puţin 25 de ani. Este clar, a menţionat Ruslan Bîrlădeanu, că pentru atragerea investiţiilor serioase în sectorul real al economiei ţării, avem nevoie de o mare piaţă de desfacere a producţiei autohtone. Această piaţă o putem avea prin aderarea ţării noastre la Spaţiul Economic Unic al ţărilor CSI şi prin aderarea la Uniunea Vamală Belarusi-Rusia-Kazahstan. În acest sens, un exemplu de urmat ne poate fi Ucraina care, odată cu schimbarea cursului politic, şi-a îmbunătăţit climatul investişional şi are astăzi indicatori economici pozitivi şi în ascensiune.

Este straniu faptul, că ministrul Lazăr ignorează cu desăvârşire relaţiile economice cu China care, în viziunea PSD, trebuie să devină strategice. Ministrul, probabil, habar nu are că China este a doua putere economică a lumii după SUA, că are cea mai impresionantă creştere a PIB-ului pe cap de locuitor. Ministrul, probabil, nici nu ştie că Guvernul Moldovei a semnat cu China Memorandumul privind acordarea unui credit în valoare de 1 miliard dolari SUA pentru dezvoltarea ramurii de construcţii în Moldova. Ruslan Bîrlădeanu a reamintit asistenţei condiţiile extrem de favorabile pe care le prevede acordarea acestui credit: 1) suma — 1 miliard dolari SUA; 2) termenul — minimum 15 ani; 3) perioada de graţie — 3 ani; 4) dobânda — nu mai mare de 3%. O condiţie extrem de prielnică Moldovei este şi faptul că 90% din forţa de muncă atrasă la realizarea proiectelor vor fi cetăţenii ţării noastre. E greu să înţelegi de ce ministrul Lazăr respinge o ofertă care permite crearea a mai mult de 200 de mii de noi locuri de muncă, a concluzionat Bîrlădeanu.

Membrul CN al PSD, Eduard Muşinschi, specialist în promovarea investiţiilor srăine pentru Moldova, a atras atenţia asupra faptului, că toţi potenţialii investitori în Republica Moldova se interesează, în primul rând de trei lucruri: stabilitatea politică din ţară, climatil investiţional favorabil şi existenţa unei largi pieţe de desfacere a producţiei. Cu regret, la toate aceste capitole, Moldova rămîne a fi o ţară neatractivă din punct de vedere investiţional. Animată de propriile ambiţii politice, Alianţa de guvernare, implicit ministrul Economiei Valeriu Lazăr nu întreprind nimic pentru a oferi Moldovei şansa de a intra, prin Spaţiul Economic Unic şi prin Uniunea Vamală pe o piaţă ce adună peste 250 de milioane de oameni.

Membrul CN al PSD, Eduard Mutruc, a trecut în revistă Planul PSD privind crearea de noi locuri de muncă, care cuprinde 10 proiecte de relansare rapidă a economiei ţării. De ce ministrul Economiei nu se preocupă de economie? De ce, în plină criză pentru exportul vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă, ministrul Lazăr, în calitate de preşedinte al Comisiei moldo-rise pentru relaţii economice, nu se află acum la Moscova pentru a apăra acolo interesele vinificatorilor moldoveni? — a întrebat retoric Eduard Mutruc.

PSD cere Alianţei de guvernare să ia în disuţie incompetenţa ministrului Economiei, care aduce mari prejudicii economiei ţării şi, în primul rând, deteriorează definitiv climatul investiţional din Republica Moldova.

Centrul de Presă PSD

Declaraţia Preşedintelui Partidului Social Democrat, Victor Şelin PSD cere să fie înlăturată, în decurs de trei zile, piatra ruşinii care a fost instalată ilegal în faţa clădirii Guvernului Republicii Moldova