Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Pentru a organiza un boicot eficient referendumului constituţional, PSD lansează Campania de informare “Moldova Independentă”

|versiune pentru tipar||
PSD / 13 iulie 2010
Partidul Social Democrat

La 13 iulie, PSD a convocat o conferinţă de presă, în cadrul căreia a îndemnat populaţia să boicoteze referendumul planificat pentru 5 septembrie, în cadrul căruia urmează să fie modificat articolul 78 din Constituţie privind alegerea şefului statului.

Secretarul General al PSD, Sergiu Corobceanu, a dat citire Declaraţiei PSD în care se spune că “prin decizia de organizare a referendumului şi, ulterior, prin desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, se încearcă de fapt menţinerea ilegală la putere a actualului Parlament”. Corobceanu a anunţat că PSD dă start campaniei “Moldova Independentă”, care are drept scop informarea cetăţenilor despre pericolul care poate veni asupra ţării în urma acceptării de către cetăţeni a noilor norme de validare a referendumului. El a mai informat că în cadrul campaniei sale, PSD va face un apel către partidele extraparlamentare şi parlamentare de opoziţie privind unirea eforturilor cu scopul de a nu permite ca soarta R.Moldova să fie decisă de ambiţiile anumitor lideri politici.

Preşedintele PSD, Victor Şelin, a precizat că partidul pe care-l conduce se pronunţă pentru alegerea şefului statului prin vot direct, însă este categoric împotriva modalităţii de validare a referendumului. “Îngijorarea noastră ţine de faptul că schimbările operate în Codul Electoral vor permite modificarea Constituţiei cu votul a 17% din cetăţeni, ceea ce nu este deloc reprezentativ. Mai mult decât atât, acest lucru va crea un precedent şi, ulterior, vor putea fi organizate şi alte referendumuri la care să fie aprobate decizii care vor duce la lichidarea statalităţii R.Moldova”, a spus Liderul PSD, chemînd autorităţile să renunţe la organizarea referendumului. Victor Şelin a precizat că susţine ideea ca modificarea art.78 din Constituţie să fie efectuală de către Parlament cu votul a 3/5 din deputaţi, pledînd totodată şi pentru dizolvarea imediată a Legislativului.

Anna Harlamenco, preşedinta Adunării Populare a Găgăuziei, membru al Consiliului Naţional al PSD, a anunţat asistenţa că cetăţenii Găgăuziei se pronunţă categoric împotriva referendumului, precizînd că organizarea acestuia ar putea duce nu doar la modificarea art. 78, dar şi a altor articole din Constituţie. “Totodată, organizarea referendumului nu ne dă nici o garanţie că Legea Supremă nu ar putea fi modificată în defavoarea Găgăuziei. În actuala Constituţie şi aşa sunt prea puţine drepturi pentru cetăţenii găgăuzi, iar odată cu organizarea referendumului ar putea fi şi mai mult subminată autoritatea Găgăuziei”, a spus AnnaHarlamenco, precizând că Găgăuzia ar putea să nu participe la plebiscit. Ea a mai informat că nu exclude faptul că organizarea referendumului ar putea declanşa un val de proteste în masă în sudul ţării.

Ruslan Bîrlădeanu, membru al Consiliului Naţional al PSD, a exprimat părerea că societatea moldovenească asistă la o acţiune de erodare a statalităţii şi legalităţii R.Moldova. El a anunţat că prima şedinţă a Comitetului organizatoric pentru desfăşurarea campaniei “Moldova Independentă” va avea loc pe 20 iulie, îndemnând partidele de opoziţie, organizaţiile neguvernamentale, pe toţi acei care nu sunt indiferenţi de soarta Patriei noastre, să se unească şi să activeze pentru a obţine un boicot eficient al referendumului din 5 septembrie.

Centrul de Presă PSD

PSD cere să fie înlăturată, în decurs de trei zile, piatra ruşinii care a fost instalată ilegal în faţa clădirii Guvernului Republicii Moldova Comunicat de presă al Partidului Social Democrat