Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adresarea Partidului Social Democrat către Prim-ministrul al RM, Vlad Filat

|versiune pentru tipar||
PSD / 12 august 2011
Partidul Social Democrat

Astăzi, 12 august 2011, Partidul Social Democrat a transmis în adresa Primului-ministru al Republicii Moldova o scrisoare prin care solicită să fie demis din funcţie Ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, pentru încălcarea Legii Supreme a statului nostru — Constituţia Republicii Moldova şi nerespectarea legislaţiei în vigoare care ţine de “Legea Învăţămîntului”.

De asemenea PSD cere:

Centrul de presă PSD

Prim-ministrului Republicii Moldova,
Domnului Vlad Filat

Stimate domnule Prim-ministru,

Partidul Social Democrat îşi exprimă îngrijorarea faţă de ceia ce se întîmplă astăzi în sistemul educaţional, atît la capitolul reforme educaţionale, cît şi conţinutul programelor de studii.

La investirea Dumneavoastră în funcţie, în calitate de Prim-ministru al RM, şi a membrilor Cabinetului de Miniştri, aţi depus jurămîntul de credinţă Patriei şi poporului Republicii Moldova, prin care v-aţi obligat “să vă dăruiţi toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respectaţi Constituţia şi legile ţării, să apăraţi democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”.

Cu regret, mulţi membri ai Cabinetului de Miniştri, condus de Dumneavoastră, de asemenea au dat şi un alt jurămînt de credinţă unei alte ţări vecine — România. Probabil, că jurămăntul dat în folosul României, s-a dovedit a fi mai presus decît jurămîntul dat poporului Moldovei, care pentru mulţi miniştri a fost o simplă formalitate de investire în funcţie.

Un mare devotament faţă de alt stat, dar nu faţă de Republica Moldova, a demonstrat şi Ministrul Educaţiei, care în activitatea sa nu numai că încalcă prevederile Constituţiei RM şi alte acte normative, dar şi, deschis îşi bate joc de poporul Moldovei, atunci cînd declară că “istoria românilor rămîne la ea acasă”, fiind păstrată şi în continuare în curricula şcolară la disciplina de istorie.

Ministrul Educaţiei a ignorat Legea Supremă a statului, Constituţia Republicii Moldova, care a fost adoptată, ţinînd cont de normele dreptului internaţional, şi a constatării istoriei poporului moldovenesc şi a statalităţii moldoveneşti, stipulate în preambulul textului Constituţiei Republicii Moldova, adoptate la 29 iulie 1994: “…Pornind de la aspiraţiile seculare ale poporului de a trăi într-o ţară suverană, exprimate prin proclamarea independenţei Republicii Moldova, avînd în vedere continuitatea statalităţii poporului moldovenesc în contextul istoric şi etnic al devenirii lui ca naţiune, …fiind conştienţi de responsabilitatea şi obligaţiile noastre faţă de generaţiile precedente, actuale şi viitoare..”

Ţinem să menţionăm, că promovînd curricula şcolară care conţine istoria unui alt stat şi a unei alte naţiuni, în locul istoriei statului Moldova şi a poporului moldovenesc, Ministrul Educaţiei a încălcat prevederile art. 5 din “Legea Învăţămîntului” şi anume: Obiectivele învăţămîntului:

Aliniatul 2 (e) — “Învăţămîntul urmăreşte: educarea stimei faţă de părinţi, faţă de identitatea, limba şi valorile culturale ale poporului, precum şi faţă de valorile naţionale ale ţării în care trăieşte, ale ţării din care poate fi originar şi ale civilizaţiilor diferite de a sa”.

Aliniatul 3 — “Elevii şi studenţii vor fi educaţi în spiritul îndatoririlor civice fundamentale, consfinţite de Constituţia Republicii Moldova, dintre acestea primind devotamentul faţă de ţară, grija pentru consolidarea statalităţii moldoveneşti, îndeplinirea conştiincioasă a obligaţiilor ce le revin”.

Atragem atenţia, că tema studierii aprofundate a “istoriei românilor” a apărut la Congresul I al învăţătorilor din Republica Moldova, care a fost organizat de Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, filiala Republica Moldova, înregistrată la noi în baza Statutului aprobat la Congresul XXXI-lea al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, iar în calitate de fondatori ai filialei din Moldova îi avem pe 6 cetăţeni ai României, domiciliaţi în statul vecin.

Modul, cum a fost organizat şi cum s-a desfăşurat Congresului I al Învăţătorilor din Republica Moldova, demonstrează elocvent amestecul statului vecin în procesul educaţional din Republica Moldova. Aceasta se confirmă şi prin implicarea directă a Guvernului României, care prin intermediul dlui Eugen Tomac, Secretarul de stat, şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, subordonat Primului-ministru al României, a declarat că se doreşte reeditarea tuturor manualelor de istorie a românilor şi istorie universală pentru sistemul educaţional din Republica Moldova.

Domnule Prim-ministru, Vlad Filat, din cele expuse, ne adresăm către Dumneavoastră, ca Şef al Cabinetului de Miniştri şi responsabil de implementarea normelor legislative, să luaţi măsurile necesare pentru redresarea situaţiei în sistemul educaţional şi revenirii acestuia în albia legislativă, cu sancţionarea, celor care încalcă Legea Supremă a statului nostru — Constituţia Republicii Moldova, şi actele normative în vigoare:

  1. Cerem să fie demis din funcţie Ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, pentru încălcarea Legii Supreme a statului nostru — Constituţia Republicii Moldova şi nerespectarea legislaţiei în vigoare care ţine de “Legea Învăţămîntului”.
  2. Cerem să fie anulată decizia, în ce priveşte aprobarea Curriculumului la Istorie pentru gimnazii şi licee, din procesul verbal nr. 10 din 21 aprilie 2010 al şedinţei Consiliului Naţional pentru Curriculum.
  3. Cerem să fie considerat nevalabil acel punct din Ordinul Ministerului Educaţiei nr. 245 din 27 aprilie 2010, care se referă la aprobarea Curriculumului la Istorie pentru gimnazii.
  4. Cerem să fie considerat nevalabil acel punct din Ordinul Ministerului Educaţiei nr. 244 din 27 aprilie 2010, care se referă la aprobarea Curriculumului la Istorie pentru licee.
  5. Cerem elaborare urgentă a unui nou Curriculum la Istorie pentru gimnazii şi licee, care se va axa pe Istoria Moldovei, în baza adevărului ştiinţific istoric, constatării istoriei poporului moldovenesc şi a statalităţii moldoveneşti, avînd în vedere continuitatea statalităţii poporului moldovenesc în contextul istoric şi etnic al devenirii lui ca naţiune.

Cu respect,

Sergiu COROPCEANU,
Secretar General al PSD
Mihail Şleahtiţchi a trădat întregul popor moldovenesc PCRM doreşte să le facă pe plac liderilor AIE