Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Poziţia PSD cu privire la declaraţiile lui Traian Băsescu: “Amestec direct prin ameninţare”

|versiune pentru tipar||
PSD / 18 august 2011
Partidul Social Democrat

Aflat la tabăra de vară pentru tinerii români din afara graniţelor, Preşedintele României Traian Băsescu s-a arătat nemulţumit de evoluţia lucrurilor în Republica Moldova în ceia ce priveşte introducerea în curricula şcolară a manualelor de istorie a românilor.

Mai mult ca atît, Băsescu se indignă că statul român a cheltuit bani pentru editarea a 450 mii de manuale de istorie a românilor la solicitarea autorităţilor moldoveneşti. Declaraţiile lui Trăian Băsescu au sunat mai mult ca o ameninţare în adresa Republicii Moldova.

Partidul Social Democrat condamnă atît maniera de expunere cît şi conţinutul acestor declaraţii făcute de Trăian Băsescu şi îi aminteşte că domnia sa este Preşedinte al României şi nu al Republicii Moldova.

În acelaşi timp, condamnăm şi declaraţiile secretarului de stat al României, Şeful Departamentului Românilor de Pretutindeni Eugen Tomac prin care cere ca Republica Moldova alături de Ucraina şi Serbia să introducă obligatoriu studierea disciplinelor de istorie a românilor şi limba română.

Asemenea comportament reprezintă un amestec direct în treburile interne ale Republicii Moldova şi duce la scindarea societăţii. Republica Moldova este un stat suveran şi independent, care are obligaţia de a-şi educa copiii în spiritul consolidării societăţii moldoveneşti, aşa cum este indicat în Legea Supremă a ţării — Constituţia, şi nu la dorinţa sau mofturile unor străini.

Facem apel către conducerea Republicii Moldova să condamne comportamentul Preşedintelui României Trăian Băsescu şi altor oficiali români şi să nu admită implicarea acestora în treburile interne ale Republicii Moldova. În caz contrar vom considera că actuala guvernare acţionează la ordinele şi indicaţiile altui stat.

Sursa: www.psdm.md

PCRM doreşte să le facă pe plac liderilor AIE PLDM vrea să transforme Republica Moldova într-un argat al Uniunii Europene