Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Ministerul Educaţiei a ignorat să se prezinte la Curtea de Apel

|versiune pentru tipar||
PSD / 22 august 2011
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat a depus o cerere de chemare în judecată a Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova, prin care a cerut să fie prezentate datele cu privire la reeditarea manualelor de istorie a românilor, inclusiv cantitatea, tipografia, costurile, finanţatorii, precum şi conţinutului acestor manuale, proiectul didactic anual pentru anul şcolar 2011–2012 la disciplina istorie. Anterior, aceste informaţii au fost solicitate de către PSD şi printr-o scrisoare adresată Ministerului Educaţiei la care Ministerul nu a răspuns. Mai mult ca atît, în declaraţiile sale Ministrul Educaţiei Mihai Şleahtiţchi se eschivează de a da un răspuns clar la aceste întrebări şi continuă să ducă populaţia în eroare.

Astăzi, 22 august, urma să aibă loc prima şedinţă a Curţii de Apel Chişinău referitor la cererea depusă de Partidul Social Democrat. Din cauza lipsei reprezentanţilor Ministerului Educaţiei judecătorul Curţii de Apel a stabilit următoarea şedinţă pentru joi, 25 august 2011, orele 10:00.

Această ignoranţă faţă de instanţele judecătoreşti şi eschivarea prezentării informaţiei solicitate, demonstrează încă o dată indiferenţa actualei guvernări faţă de respectarea legislaţiei Republicii Moldova şi faţă de funcţionalitatea transparentă a instituţiilor publice.

Prin promovarea curriculei şcolare, care conţine istoria unui alt stat şi a unei alte naţiuni, în locul istoriei Moldovei şi a poporului moldovenesc, Ministrul Educaţiei a ignorat Legea Supremă a statului, Constituţia Republicii Moldova, care a fost adoptată ţinînd cont de “continuitatea statalităţii poporului moldovenesc în contextul istoric şi etnic al devenirii lui ca naţiune” şi a încălcat prevederile art. 5 din “Legea Învăţămîntului” şi anume: Obiectivele învăţămîntului:

Aliniatul 2 (e) — “Învăţămîntul urmăreşte: educarea stimei faţă de părinţi, faţă de identitatea, limba şi valorile culturale ale poporului, precum şi faţă de valorile naţionale ale ţării în care trăieşte, ale ţării din care poate fi originar şi ale civilizaţiilor diferite de a sa”.

Aliniatul 3 — “Elevii şi studenţii vor fi educaţi în spiritul îndatoririlor civice fundamentale, consfinţite de Constituţia Republicii Moldova, dintre acestea primind devotamentul faţă de ţară, grija pentru consolidarea statalităţii moldoveneşti, îndeplinirea conştiincioasă a obligaţiilor ce le revin”.

Partidul Social Democrat precizează, că în contextul declaraţiilor sale, Preşedintele României Traian Băsescu, s-a arătat nemulţumit de evoluţia lucrurilor în Republica Moldova privind introducerea în curricula şcolară a manualelor de istorie a românilor. Totodată, preşedintele român s-a indignat că statul său a cheltuit bani pentru editarea a 450 mii de manuale de istorie a românilor la solicitarea autorităţilor moldoveneşti.

Anterior Secretarul de stat al României, Eugen Tomac a solicitat Republicii Moldova să introducă obligatoriu studierea disciplinelor de istorie a românilor şi limba română.

Partidul Social Democrat constată, că prin ignorarea de către Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova a şedinţelor de judecată şi refuzul de a prezenta documentele solicitate, precum şi amestecul direct al conducerii statului vecin în treburile interne ale Republicii Moldova demonstrează că actuala guvernare acţionează la ordinele şi indicaţiile altui stat.

Sursa: www.psdm.md

Declaraţia PSD cu privire la organizarea paradei militare: “Marian Lupu deschide calea spre pierderea neutralităţii Republicii Moldova” PSD a comemorat eroii cazuti in operaţiunea militara Iaşi-Chişinău