Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Scrisoare deschisă Primarului General de Chişinău

|versiune pentru tipar||
PSD / 30 iulie 2013
Partidul Social Democrat

Domnule Chirtoacă,

Activaţi în funcţia de Primar general de Chişinău de mai bine de 6 ani. În comparaţie cu predecesorii, în fiecare an faceţi bilanţul activităţii atît a Primăriei, cît şi a dvs. personal, ultima şedinţă de acest fel fiind organizată la data de 18 iunie 2013.

Din păcate, în toate rapoartele, precum şi în majoritatea intervenţiilor pe care le aveţi, vorbiţi doar de succese, evitînd să acceptaţi şi să vorbiţi despre problemele capitalei, inclusiv problemele, care au apărut datorită activităţii necorespunzătoare pe care o duceţi.

În această scrisoare deschisă, nu voi vorbi despre corupţia din cadrul primăriei, delapidări de fonduri, indiferenţa, neprofesionalismul, calitatea proastă a drumurilor reparate, inundaţiile din cauza sistemului de canalizare şi scurgere a apelor, copaci căzuţi peste maşini şi multe alte probleme, pe care le cunoaşteţi destul de bine.

Mi-am propus să abordez problema furtului proprietăţii publice.

Aşa cum Guvernarea centrală a contribuit la furtul proprietăţilor publice la nivel central acceptînd privatizarea la preţuri minime, în interesul apropiaţilor săi, a proprietăţilor statului şi continuă să insiste pe privatizarea unui şir de întreprinderi profitabile, cum ar fi: Moldtelecom, Banca de Economii, Air Moldova, precum şi a unor obiective: Circul, magazinul UNIC etc., la fel şi dvs. a-ţi contribuit şi continuaţi să contribuiţi la furtul proprietăţii municipale.

Pe lîngă proprietatea întreprinderilor municipale, parcuri, clădiri şi alte bunuri, Primăria are în proprietate publică terenuri, drumuri, trotuare.

Pare un lucru simplu, dar Primăria Chişinău, din cauza administrării proaste, indiferenţei responsabililor din domeniu, dar presupun că cu acordul tăcit al dvs. şi altor subalterni pierde mii de metri pătraţi de terenuri.

Străzile capitalei nu mai sunt străzi, trotuarele nu mai sunt trotuare. Locuitorii şi oaspeţii capitalei uneori sunt impuşi să meargă pe partea carosabilă din cauză că trotuarul nu mai există, în locul acestuia fiind ridicată o construcţie.

În cadrul Primăriei funcţionează scheme bine puse la punct, de care sunt încrezut că cunoaşteţi. Unul dintre exemple ar fi terasele: în primul an proprietarul unui imobil din apropierea străzii solicită permis pentru amplasarea unei terase de vară pe trotuar; în anul doi se solicită permisiunea unei construcţii temporare; ulterior se transformă în construcţie capitală şi se privatizează.

La nivel de Primărie nu se ţine cont de Planul urbanistic general, nu sînt elaborate planurile urbanistice zonale, nu se ţine cont de liniile roşii etc. Toate aceste încălcări vă oferă posibilitatea să acceptaţi furturile de trotuare.

Pot accepta, că unele acte sunt semnate doar de subalterni, dar asta nicidecum nu vă scuteşte de responsabilitate, pentru că ei sunt membri ai echipei Primarului general şi acţionează sub îndrumarea şi controlul dvs.

În anexa acestei scrisori sunt imagini doar de pe două porţiuni ale străzilor Izmail şi Ştefan cel Mare. Mă întreb dacă este nevoie să aduc exemple din tot municipiu, pentru a vă schimba atitudinea şi a face ordine în acest domeniu?

Domnule primar,

Funcţiile vin şi pleacă. Municipiul Chişinău nu este al dvs. sau al prietenilor şi apropiaţilor dvs. Capitala este a tuturor. Tocmai de aceia, vă îndemn să luaţi măsurile necesare, pentru a stopa furtul proprietăţilor publice, atragerea la răspundere a persoanelor implicate şi întoarcerea proprietăţilor municipiului. E timpul să recunoaşteţi greşelile şi să vă reabilitaţi.

Sergiu Coropceanu,
Secretar general PSD, locuitor al mun. Chişinău

Sursa: www.psdm.md

PSD: O nouă etapă în dezvoltarea relaţiilor moldo-chineze Victor Şelin a adresat un mesaj de felicitare social-democraţilor din Elveţia