Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Conţinutul Acordului de Asociere trebuie dezbătut de toate partidele politice

|versiune pentru tipar||
PSD / 20 mai 2014
Partidul Social Democrat

Preşedintele Partidului Social Democrat Victor Şelin a făcut un apel către toate partidele parlamentare cu privire la necesitatea de a organiza o şedinţă publică a Parlamentului la tema semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Conform opiniei social-democraţilor, la această şedinţă trebuie să participe atît partidele parlamentare, cît şi reprezentanţii partidelor extraparlamentare, la care trebuie să li se acorde posibilitatea de a-şi expune punctul de vedere privind urmările semnării Acordului de Asociere cu UE.

Victor Şelin menţionează, că autorităţile au promis că după parafarea documentului acesta va fi dezbătut pe larg şi se vor purta consultaţii cu partidele extraparlamentare şi societatea civilă. “Cu regret aceasta nu s-a întîmplat. Autorităţile deja au anunţat data semnării Acordului necătîtnd la faptul că acesta aduce un şir de urmări grave economiei ţării şi relaţiilor cu Federaţia Rusă”, — a accentuat Preşedintele PSD.

De asemenea, Victor Şelin atrage atenţia şi asupra faptului că Republica Moldova nu este membru UE şi nu este obligată să se supună întru totul directivelor de la Bruxelles. În acelaşi timp, guvernarea este obligată să coordoneze semnarea documentului cu poporul.

“În situaţia în care guvernarea refuză să organizeze un referendum sau să consulte societatea la această temă, putem vorbi despre o operaţiune secretă de vînzare a intereselor naţionale. Republica Moldova este la marginea unei prăpăstii şi noi cerem să ni se dea posibilitatea să le explicăm deputaţilor acest lucru. Deputaţii trebuie să înţeleagă că fiecare dintre ei va purta răspundere personală pentru toate consecinţele semnării Acordului. Deputaţii sunt aleşii poporului, iar poporul are toate drepturile să le ceară socoteală pentru situaţia dezastruoasă, pe care guvernarea le-a creat-o”, — a mai adăugat Victor Şelin.

Pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE guvernarea are nevoie de mandatul poporului

Partidul Social Democrat a adresat un demers conducerii Parlamentului Republicii Moldova, dar şi partidelor reprezentate în Parlament, prin care solicită organizarea unei şedinţe publice a Parlamentului cu participarea partidelor extraparlamentare la tema semnării Acordului de Asociere cu UE şi impactul acestuia asupra Republicii Moldova, cu oferirea posibilităţii reprezentanţilor partidelor extraparlamentare de a expune punctul de vedere al formaţiunilor şi iniţierea şi desfăşurarea referendumului republican consultativ privind necesitatea semnării Acordului de Asociere cu UE cu acest conţinut.

PSD reaminteşte că pînă la parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care a avut loc la Vilnius pe data de 29 noiembrie 2013, guvernarea a promis, de nenumărate ori, că după această dată va purcede la consultarea societăţii asupra conţinutului Acordului. Deşi au trecut aproape 6 luni de la parafarea Acordului, guvernarea nu a consultat societatea pe marginea acestuia. Mai mult ca atît, se cunoaşte şi data la care Republica Moldova urmează să semneze definitiv acest Acord, care nefiind modificat va aduce un şir de urmări grave ţării noastre.

Partidul Social Democrat consideră că orice decizie fundamentală pentru ţara noastră trebuie consultată cu întreaga clasă politică, atît cu partidele parlamentare, cît şi cu cele extraparlamentare, precum şi cu întreaga societate, pentru a avea o opţiune consolidată. În acest sens, este necesar o reuniune a tuturor partidelor din ţară, pentru a discuta asupra impactului semnării Acordului de Asociere cu UE pentru Republica Moldova.

Totodată, este necesar de menţionat, că Acordul prevede constituirea unui Consiliu al Asocierii, deciziile căruia vor fi obligatorii pentru ţara noastră, iar acest lucru înseamnă că Republica Moldova ca stat îşi asumă responsabilitatea de a implementa norme şi directive a unei uniuni de state din care nu face parte. Asemenea decizii pot fi luate doar în baza unui mandat acordat de cetăţenii ţării şi care poate fi primit după o consultare cu populaţia în cadrul unui referendum, aşa cum prevede art. 75 alin. 1 din Constituţia Republicii Moldova “Cele mai importante probleme ale societăţii şi ale statului sunt supuse referendumului”.

Parlamentul ca organ legislativ suprem al poporului Republicii Moldova este obligat să consulte populaţia asupra necesităţii semnării Acordului de Asociere cu UE şi doar după aceasta să permită sau să interzică semnarea acestuia.

Sursa: www.psdm.md

Tatiana Niţa: Viitorul acestei ţări ţine de responsabilitatea tinerilor Vizitele oficialilor europeni în RM nu aduc nici un beneficiu, iar banii cheltuiţi pentru deservirea acestora mai bine erau cheltuiţi pentru proiecte sociale