Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

De la catastrofa umanitară şi economică ne poate salva doar Uniunea Vamală

|versiune pentru tipar||
PSD / 21 mai 2014 | 
Partidul Social Democrat

“Declaraţiile liderului PLDM Vlad Filat, precum că Moscova trebuie să mulţumească gastarbeiterilor moldoveni pentru aportul lor la dezvoltarea economică a Federaţiei Ruse au fost făcute pentru a-şi demonstra poziţia antirusească şi devotamentul american”, — aşa a comentat liderul social-democraţilor Victor Şelin declaraţiile lui Filat înainte de deplasarea sa în SUA.

Preşedintele PSD este convins că Federaţia Rusă este mulţumită de migranţii moldoveni aflaţi la lucru pe teritoriul său. El a amintit şi despre faptul că recent autorităţile ruse au simplificat procedura de obţinere a cetăţeniei ruse, de care poate să se folosească toţi moldovenii aflaţi la lucru pe teritoriul Federaţiei Ruse. Totodată, Şelin a declarat că dacă aceasta se va întîmpla, atunci în Republica Moldova ne aşteaptă o catastrofă umanitară şi economică.

În opinia Preşedintelui PSD, acest proces distructiv poate fi oprit doar prin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală. În aşa fel, cetăţenii moldoveni vor obţine drepturi egale la angajarea în cîmpul muncii fără a fi necesar obţinerea cetăţeniei ruse. De asemenea, Victor Şelin este convins că aderarea Moldovei la Uniunea Vamală va contribui esenţial la renaşterea economică a ţării.

Victor Şelin a făcut apel către toţi cetăţenii ţării ca la următoarele alegeri parlamentare să susţină partidele care optează pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Vamală şi în acest mod să nu permită falimentarea ţării.

Pentru mesajele unioniste ce conţin lichidarea statalităţii RM trebuie introdusă răspunderea penală

Partidul Social Democrat consideră că este nevoie de prevăzut răspunderea penală pentru cetăţenii, care cheamă la pierderea suveranităţii şi independenţii Republicii Moldova.

După cum relatează Preşedintele PSD Victor Şelin, întrebarea lichidării statalităţii Republicii Moldova a devenit politică oficială a statului vecin România.

Victor Şelin consideră că toate apelurile şi acţiunile care vin să cheme la pierderea statalităţii Republicii Moldova, precum şi politica unionismului trebuie sancţionate penal.

Declaraţiile lui Victor Şelin au fost făcute în contextul marşurilor unioniste desfăşurate în ultimii ani pe teritoriul Republicii Moldova, dar şi ţinînd cont de faptul că cetăţenii ţării, care deţin a doua cetăţenie, sunt impuşi să se declare români în cadrul recensămîntului populaţiei, care are loc în această perioadă.

Moldova îşi pierde suveranitatea şi independenţa şi trece sub administrarea externă

“Prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova îşi pierde independenţa şi suveranitatea sa şi va trece definitiv sub administrarea externă”, — a declarat Victor Şelin, Preşedintele Partidului Social Democrat, în cadrul unui briefing de presă.

Victor Şelin consideră că de înrăutăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă se face vinovată actuala guvernare şi unioniştii. De asemenea, dl Şelin menţionează că Coaliţia pro-europeană nu intenţionează să refuze semnarea Acordului de Asociere cu UE, iar acest lucru înseamnă că un dialog constructiv cu Moscova nu va mai exista.

“Acordul prevede constituirea Consiliului pentru asociere, care va fi format din 28 de reprezentanţi ai UE şi un reprezentant al Republicii Moldova. Deciziile vor fi luate cu majoritatea simplă şi vor fi obligatorii de a fi implementate de către ţara noastră. Conducerea Federaţiei Ruse înţelege că Moldova trece sub administrare externă, îşi pierde suveranitatea şi independenţa, iar acest lucru înseamnă că nu mai ai ce discuta cu Chişinăul, ci trebuie de discutat cu Bruxelles”, — a declarat Preşedintele PSD.

Totuşi, în opinia liderului social-democraţilor, cetăţenii ţării mai au o şansă de a îndrepta lucrurile. Pentru această ei trebuie să voteze pentru partide noi, care nu au făcut parte din Parlamentul RM şi care după accederea în parlament vor rezilia Acordul cu UE şi vor readuce ţării suveranitatea şi independenţa.

Se pregăteşte preluarea pieţelor de desfacere ale Moldovei

După semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană se va produce preluarea pieţelor de desfacere ale Republicii Moldova, iar statul nu va putea face nimic din cauza lipsei de resurse în acest sens. Despre aceasta a declarat Preşedintele Partidului Social Democrat Victor Şelin.

“În Republica Moldova nu a rămas nici o instituţie bancară de stat şi din aceste considerente statul nu poate să ajute producătorii agricoli, să susţină diferite categorii sociale de cetăţeni. O situaţie similară este şi în România. Acolo, băncile, conform dispoziţiilor date de Bruxelles, fac doar ceia ce convine marilor puteri din UE”, — a menţionat Victor Şelin.

“Resurse creditare pentru dezvoltarea economiei moldoveneşti nu sunt, iar producătorii moldoveni vor fi nimiciţi de către cei europeni”, — a concluzionat Preşedintele PSD.

Sursa: www.psdm.md

Vizitele oficialilor europeni în RM nu aduc nici un beneficiu, iar banii cheltuiţi pentru deservirea acestora mai bine erau cheltuiţi pentru proiecte sociale Condoleanţe familiilor îndurerate