Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

O nouă misiune pentru partidele extraparlamentare

|versiune pentru tipar||
PSD / 16 ianuarie 2018
Partidul Social Democrat

Partidele politice extraparlamentare din Republica Moldova ar putea obţine dreptul de iniţiativă legislativă în cazul în care actuala componenţă a parlamentului va accepta propunerea Partidului Social Democrat.

PSD a înaintat conducerii legislativului propunerea de a li se acorda un statut şi rol deosebit în procesul legislativ între campaniile electorale parlamentare şi partidelor extraparlamentare oferindu-le dreptul de iniţiativă legislativă.

“Din punctul nostru de vedere, partidele politice extraparlamentare trebuie să devină şi un catalizator de idei în vederea îmbunătăţirii legislaţiei şi nu doar de un simplu observator. În plus, partidele politice extraparlamentare beneficiază şi de o susţinere financiară din partea statului pentru perioada dintre campaniile electorale parlamentare şi aceasta trebuie cheltuită pentru activităţile de interes public şi nu îngust de partid”, se menţionează în argumentarea social democraţilor.

În viziunea PSD, dreptul de iniţiativă legislativă îl pot avea partidele extraparlamentare, care vor elabora proiecte de legi şi/sau modificări în actuala legislaţie, iar acestea vor fi susţinute de cel puţin 10 mii de cetăţeni. În acest caz, Parlamentul este obligat să înregistreze aceste iniţiative, să le propună spre dezbateri în şedinţe plenare şi să ia decizii asupra lor.

Sursa: www.psdm.md

Dragii noştri social-democraţi!