Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSL

Declaraţia Biroului Permanent al Partidului Social-Liberal pe marginea situaţiei de la posturile de radio şi televiziune “Antena C”, “Euro TV” şi TVM

|versiune pentru tipar||
PSL / 18 decembrie 2006
Partidul Social-LiberalBiroul Permanent al Partidului Social-Liberal (PSL) urmăreşte cu îngrijorare ofensiva tot mai hotarîtă a puterii comuniste de la Chişinău asupra posturilor publice de radio şi televiziune din ţară. Situaţia creată în ultimele zile de puterea de la Chişinău la posturile de radio şi televiziune Antena C, Euro TV şi TVM este o expresie clară a unei deraieri definitive a PCRM şi personal a preşedintelui Vladimir Voronin de la angajamentele pe care şi le-a asumat public în faţa Parlamentului, naţiunii şi comunităţii internaţionale în aprilie 2005.

Asistăm la un atac fără precedent a puterii asupra presei libere şi libertăţii cuvîntului. Unor presiuni psihologice tot mai dure sînt supuşi angajaţii companiei de stat Teleradio-Moldova, această instituţie, pretins publică fiind transformată într-o anexă a serviciului de presă al PCRM. Consilierii prezidenţiali decid cine, cînd şi cum apare în emisiunile de la TVM şi Radio Moldova, poziţiile căror deputaţi în parlament sau la ştiri şi a căror nu, care lideri politici sau personalităţi ale vieţii culturale din Republica Moldova au dreptul să calce pragul la TVM şi la Radio Moldova şi care nu. Toate buletinele de ştiri şi emisiunile pe teme sociale, politice, economice şi culturale urmăresc un singur obiectiv — promovarea liderilor PCRM. În ultimul timp pînă şi rubrica sport a început să fie condimentată cu prezenţa primelor figuri ale puterii de la Chişinău.

În vederea înlăturării oricărei posibilităţi de a critica puterea actuală comuniştii şi-au propus sistarea transmisiunilor în direct la TVM şi Radio Moldova a şedinţelor Parlamentului. De altminteri, acesta era unul din extrem de puţinele puncte din lista de cerinţe înaintate de formaţiunile parlamentare de opoziţie în aprilie 2005 în vederea realegerii preşedintelui Voronin. Înţelegem bine, că aceste acţiuni sînt întreprinse pe fundalul unei situaţii economice şi sociale tot mai proaste, a unui declin rapid a încrederii în PCRM şi liderii săi. Pentru a se menţine la putere şi a-şi asigura un rezultat onorabil în competiţia electorală din 2007 comuniştii recurg la acţiuni menite să aservească definitiv presa din Republica Moldova. În suita acestor acţiuni se înscrie şi aşa-zisa privatizare a posturilor municipale de radio şi televiziune Antena C şi Euro TV. Modul în care are loc “subordonarea” colectivelor de jurnalişti de la cele două instituţii aminteşte de practicile regimurilor totalitare din anii 1930. Modul sfidător în care acţionează organele de forţă mobilizate de comunişti pentru “asigurarea ordinii” în jurul sediilor Euro TV şi Antena C demonstrează hotărîrea puterii de a merge la cele mai grave abateri de la normele unui stat de drept. În noaptea din 16 spre 17 decembrie deputatul PSL Igor Klipii a fost agresat de forţele de ordine în momentul în care încerca să se apropie de sediul postului de radio “Antena C”, unde se aflau alţi cîţiva deputaţi din opoziţia parlamentară. Dacă poliţia moldovenească trînteşte la pamînt un deputat care-şi prezintă legitimaţia ne putem imagina care sînt ordinele pe care e gata să le execute în cazul unor cetăţeni simpli.

Acesta şi alte incidente pe care le-am semnalat în ultimele zile în afacerea legată de cele două posturi municipale de radio şi televiziune sînt obiectul unui memoriu pe care PSL îl va difuza pe 20 decembrie Internaţionalei Liberale şi partidelor membre ale Internaţionalei, Partidului European Liberal Democrat şi Reformator, Fundaţiei Friedrich Naumann, Mişcării Europene Internaţionale şi secţiilor sale naţionale şi mai multor organe de presă din Europa şi SUA.

Totodată, Partidul Social-Liberal face apel către celelalte formaţiuni politice deputaţii cărora şi-au dat votul pentru Preşedintele Vladimir Voronin la 4 aprilie 2005 să-şi reevalueze atitudinea faţa de PCRM şi liderul acestui partid politic, care a trădat cu impertinenţă încrederea pe care i-a oferit-o în numele stabilităţii politice şi orientării pro-europene o parte importantă a opoziţiei parlamentare, precum şi democraţiile occidentale şi organismele europene şi internaţionale. Evenimentele din ultimele luni, inclusiv atacurile dure la adresa României, încercările de a ajunge la o înţelegere cu regimul Putin pe contul intereselor naţionale ale Republicii Moldova, presiunea tot mai dură la care este supusă opoziţia parlamentară, presa şi chiar societatea civilă şi biserica, demonstrează cu prisosinţă cu nu mai există loc pentru nici un fel de iluzii privind modernizarea PCRM şi atingerea unui consens naţional în numele democraţiei şi ideii europene.

Serviciul presă al PSL
Declaraţia deputatului PSL Igor Klipii prezentată în plenului Parlamentului Republicii Moldova Declaraţia deputaţilor Partidului Social-Liberal cu privire la efectele aderării României la Uniunea Europeană asupra Republicii Moldova