Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSL

Comunicat de presă al Partidului Social-Liberal

|versiune pentru tipar||
PSL / 29 ianuarie 2007
Partidul Social-LiberalSîmbătă, 27 ianuarie, în sala mare a centrului de cultură “Ginta Latină” din Chişinău şi-a ţinut lucrările Conferinţa Naţională a Ligii Femeilor Social-Liberale. Desfăşurat sub genericul “Angajament şi acţiune pentru o viaţă mai bună”, forul femeilor social-liberale a întrunit circa 400 de delegaţi, reprezentînd geografic toate raioanele Republicii Moldova.

Conferinţa a fost salutată de Igor Clipii, Secretar General al PSL, Sergiu Burcă, Preşedinte a. i. al Organizaţiei Municipale Chişinău a PSL, Valeriu Streleţ, Vicepreşedinte al PSL, şi Liliana Rusnac, Membru al Ligii Tineretului Social Liberal.

La Conferinţă au participat, ca oaspeţi de onoare, şi au luat cuvîntul Wolfgang Sachsenroeder, director de proiect pentru România, Moldova, Bulgaria şi Macedonia în cadrul Fundaţiei Friedrich Naumann, şi Stela Mocan, Coordonator Programe în cadrul Institutului Republican Internaţional în Moldova, cu suportul căruia a fost posibilă organizarea evenimentului în cauză.

Agenda de lucru a Conferinţei a cuprins dezbateri asupra activităţii LFSL şi a rolului femeii în politică, adoptarea Regulamentului şi alegerea organelor de conducere ale Ligii. În cadrul dezbaterilor au luat cuvîntul Valentina Stratan (Holban), Deputat şi Vicepreşedinte al PSL, Elena Frumosu, Consilier raional şi Vicepreşedinte al LFSL, Lidia Popescu şi Elena Şişcanu, Membri ai Biroului Permanent al PSL, Tatiana Chitoroagă, Preşedinte al Organizaţiei Municipale Chişinău a LFSL, Maria Gorincioi, Preşedinte al Organizaţiei de Sector Călăraşi, Tatiana Ghilan, Primar de Tudora, Stefan-Vodă, Ludmila Ialău, Preşedinte al Organizaţiei Municipale Bălţi, Olga Bogovic, Preşedinte al Organizaţiei de Sector Anenii Noi, Feodosia Croitoru, Candidat la primar de Ciuteşti, Nisporeni.

Participanţii la Conferinţă au adoptat în unanimitate o Rezoluţie, în care au salutat implicarea activă a femeii în viaţa politică şi socială din Republica Moldova şi dorinţa lor de a contribui la realizarea dezideratului de integrare europeană şi reintegrare naţională. Femeile social-liberale au apreciat schimbările pozitive din opinia publica din Republica Moldova faţă de rolul femeii în viaţa economică, socială şi politică. Delegaţii şi-au exprimat speranţa că încadrarea mai activa şi mai eficientă a femeii în politică, mai ales în organele puterii locale şi centrale, va conduce la redresarea situaţiei sociale şi la detensionarea situaţiei politice din Republica Moldova.

Delegaţii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de escaladarea tensiunilor din zona de est ţării şi de lipsa oricăror progrese pe calea soluţionării contenciosului transntrean. Subliniind faptul că femeile au fost şi sunt în avangarda mişcării pacifiste, participanţii la Conferinţă au făcut un apel către colegele lor de pe ambele maluri ale Nistrului, către organizaţiile neguvernamentale de femei, precum şi către organizaţiile de femei ale tuturor formaţiunilor politice din Republica Moldova să-şi unească eforturile în vederea constituirii unei mişcări pentru dialog şi înţelegere “Femeile împotriva confruntării”.

În acelaşi timp, femeile social-liberale şi-au manifestat îngrijorarea faţă de scăderea dramatică a nivelului de viaţă în Republica Moldova, precum şi faţă de deteriorarea continuă a situaţiei social-economice, fenomen ce generează apariţia unui mare număr de copii abandonaţi. “Problema «copiilor străzii», a copiilor abandonaţi în general, este foarte gravă sub aspect social şi moral şi regretăm faptul că puterea de la Chisinau ignoră aproape cu desăvîrşire existenţa ei. Facem apel către guvern, dar şi către reprezentantele organizaţiilor internaţionale acreditate la Chişinău, către donatorii externi, să nu uite că la ora actuală mii, poate zeci de mii de copii din Republica Moldova sunt victime ale abandonului”, se spune în finalul Rezoluţiei adoptate sîmbăta trecută de femeile social-liberale.

La încheierea lucrărilor Conferinţei, un discurs în faţa participanţilor a ţinut Oleg Serebrian, Deputat şi Preşedinte al PSL. Liderul social-liberal a apreciat înalt curajul femeilor de a se implica activ în politică, exprimîndu-şi speranţa că rolul LFSL, ca organizaţie autonomă în cadrul PSL, va deveni din ce în ce mai vizibil, mai ales în perspectiva apropiatelor alegeri locale.

Biroul de presă al Partidului Social Liberal
Apel către organizaţiile liberale de tineret din Europa Declaraţia deputaţilor social-liberali pe marginea impactului aderării PCRM la stînga europeană asupra imaginii Republicii Moldova