Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Astăzi s-a împlinit un an de la alegerea lui Igor Dodon în fruntea Partidului Socialiştilor

|versiune pentru tipar||
PSRM / 18 decembrie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Socialiştii aniversează astăzi un an de la Congresul al X-lea al PSRM, cînd au fost puse bazele modernizării formaţiunii şi tot atunci a fost ales un nou lider al partidului — Igor Dodon. Din start, socialiştii s-au poziţionat ca o forţă de alternativă, care vine cu soluţii moderne şi acţionează inteligent.

În Adresarea către cetăţeni a Partidului Socialiştilor, din 18 decembrie 2011, a fost făcută, printre altele, următoarea declaraţie: “Pe de o parte avem conducerea iresponsabilă, incompetentă şi ambiţioasă a AIE, iar pe de altă parte avem opoziţia comunistă agresivă, încăpăţînată şi setoasă de revenirea la putere cu orice preţ. În consecinţă, societatea moldovenească devine tot mai dezbinată pe criterii etnice, pe criterii sociale, pe criterii ideologice”. Socialiştii şi-au pus drept scop să reprezinte o soluţie de alternativă politică pentru cetăţenii dezamăgiţi şi de guvernarea AIE şi de comuniştii retrograzi. Întru realizarea acestui scop, au fost efectuate mai multe acţiuni de interes strategic.

Mai exact, de la alegerea lui Igor Dodon în funcţia de preşedinte a partidului, acum un an, socialiştii au realizat următoarele obiective:

  1. Deblocarea negocierilor politice privind depăşirea crizei politice din Republica Moldova.
  2. Alegerea unui preşedinte apartinic; corespunzător, au reuşit să anuleze unele prevederi din acordul politic secret de constituire a AIE.
  3. Evitarea alegerilor parlamentare anticipate, care ar fi fost dezastruoase pentru ţară în plan economic şi social.
  4. Împiedicarea lui Mihai Ghimpu de a ocupa funcţia de spicher.
  5. Anularea referendumului propus de Ghimpu primăvara, pentru modificarea Constituţiei, după care urma să fie ales un preşedinte din AIE cu 51 de voturi.
  6. Crearea unei fracţiuni parlamentare.
  7. Înaintarea unor iniţiative legislative importante.
  8. Crearea unei forţe de stînga moderne, care va consolida în jurul său personalităţi politice notorii. Această forţă, Partidul Socialiştilor, va reprezenta o alternativă reală pentru electoratul dezamăgit de PCRM şi AIE.

În continuare, socialiştii îşi propun următoarele obiective:

Un alt obiectiv strategic pe care socialiştii şi l-au propus în cadrul Congresului al X-lea este modificarea sistemului electoral. Cităm din unul din documentele aprobate de congres:

“Noi, socialiştii, considerăm că trebuie să fie modificat sistemul electoral de alegere a deputaţilor în Parlament, astfel încât forul legislativ să fie mai reprezentativ pentru populaţia ţării. Esenţa sistemul de alegere pe care îl propunem constă în triplarea cotei deputaţilor din raioanele ţării. Alegătorii din raioane trebuie să aibă candidaţi de la ei din regiune, care să-i reprezinte, şi să poată alege nu o listă cu 101 de necunoscuţi propusă de la Chişinău, ci liste cu oameni concreţi, de la care vor cere ulterior decizii şi acţiuni.

În aşa fel, deputaţii vor depinde de alegători, vor fi mai aproape de cetăţeni şi vor fi mai responsabili faţă de cei care i-au ales şi nu faţă de conducătorii de partid care le-au oferit locuri de trecere în lista electorală. Partidul Socialiştilor din Republica Moldova consideră că soluţia propusă va reforma cu adevărat şi va îmbunătăţi în mod hotărâtor calitatea politicii moldoveneşti”.

Socialiştii au convingerea că noile obiective politice, în măsura în care vor fi realizate, vor contribui la schimbarea calitativă a agendei politice şi vor îmbunătăţi climatul socio-economic şi identitar din ţară.

Sursa: socialistii.md

Scrisoarea adresată Preşedintelui Timofti La Orhei — mai mulţi consilieri socialişti