Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon: Despre cinismul comentatorului politic Filat

|versiune pentru tipar||
PSRM / 24 iulie 2014
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Un fost premier, demis pentru corupţie, care va putea fi pe viitor doar comentator politic, a ieşit ieri la rampă.

Şi a spus exact ceea ce a spus mai devreme şeful lui de guvern din anii 1990, Ion Sturza.

Ştiam că Filat şi Sturza sunt “два сапога пара”, dar nu ştiam că au creat o alianţă tacită în prezent. Probabil pe ambii îi uneşte invidia neagră faţă de Iurie Leancă. Îi uneşte şi unele planuri comune de a o mai face pe “gangsterii tranziţiei”, furînd din bunurile care au mai rămas în ţară.

Ieri Filat a încercat să implanteze în capul (sau pe capul) oamenilor o mare prostie. Cică eu aş fi cerut sancţionarea Moldovei de către Rusia. Cum poţi să spui aşa o gogomănie? Oare nu există limite ale bunului simţ? Ştiam că Filat nu are scrupule, dar totuşi l-am subestimat la capitolul cinism şi ipocrizie.

Acest premier demis pentru corupţie a uitat că eu de trei ani de zile am declarat necontenit că dacă Moldova va semna acordul de Asociere cu UE, vor avea grav de pierdut relaţiile cu Rusia.

Am explicat pe degete, ca să înţeleagă şi Ioniţă, că Federaţia Rusă îşi va apăra piaţa economică, vor fi blocate exporturile, iar actualul context geopolitic extrem de conflictual va provoca reacţii dure de la Moscova.

Am propus să organizăm un referendum naţional şi să consultăm poporul. Am propus amânarea semnării oricărui Acord cu UE, în aceste vremuri sensibile. Toate propunerile mele au fost respinse.

Acum, cînd guvernarea a săvîrşit prostia, a semnat Acordul de Asociere cu UE, a acceptat să fie aliat al SUA, a transformat Rusia în duşman, cele mai rele previziuni încep să se adeverească. Exporturile sunt blocate, muncitorii migranţi întîmpină probleme, Transnistria şi Găgăuzia se înstrăinează şi mai mult.

Filat şi guvernanţii au înţeles că au dat-o în bară şi apucă primii prăjina, arătînd cu degetul la opoziţie. Timp de cinci ani de guvernare, Filat şi alţi încă nu s-au obişnuit că ei poartă răspundere pentru tot ce se întîmplă în ţară. Actuala guvernare încă nu s-au dezvăţat să dea vina, din inerţie, pe comunişti şi socialişti.

Vreau să-i spun fostului premier şi viitorului comentator politic Filat că oamenii nu sunt orbi. Ei văd foarte bine cine şi ce face, ce spune, cum se comportă.

Voi, guvernarea liberal-democrată, astăzi aţi adus Moldova în pragul dezastrului economic. Şi veţi răspunde pentru asta.

Îi propun lui Filat să-şi schimbe ceasul de pe mîna dreaptă pe mîna stîngă, aşa cum îl purta în anii 1990. Şi să înceteze să fie ipocrit. Dacă nu mai poate deţine nicio funcţie înaltă în stat, să încerce măcar să fie un bun cetăţean, care gîndeşte în rînd cu lumea, nu în rînd cu oligarhul Sturza.

Sursa: dodon.md

În această vară va fi organizată “Cupa lui Igor Dodon” la volei Socialiştii vor continua lupta pentru organizarea unui referendum de demitere a lui Chirtoacă