Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Declaraţia PSRM în susţinerea persoanelor cu dizabilităţi cu prilejul Zilei Internaţionale a persoanelor cu handicap

|versiune pentru tipar||
PSRM / 3 decembrie 2014
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, 3 decembrie, întreaga comunitate mondială marchează Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, stabilită de Adunarea Generală a ONU în 1992. Toate ţările civilizate tind să asigure ca toate persoanele cu handicap să se simtă membri deplini ai societăţii.

Pe teritoriul Republicii Moldova există mai mult de 184 de mii de persoane cu dizabilităţi, dintre care 14 mii — copii cu vârsta sub 18 ani. În ultimii 5 ani, numărul acestora a crescut cu aproape 4%. În medie, pentru 10.000 de locuitori, revin mai mult de 500 de persoane cu handicap şi 200 de copii pentru 10 de mii de copii cu vârsta sub 18 ani.

Din păcate, Guvernul Republicii Moldova se preface că aceşti oameni nu există. Mărimea medie compensaţiilor pentru persoanele cu handicap este de aproximativ 600 de lei, din care nu este posibil să-ţi duci existenţa. Unii oameni cu dizabilităţi beneficiază de compensaţii în sumă de 100 lei. Guvernul măreşte aceste ajutoare doar cu cîţiva bănuţi care arată ca o bătaie de joc deschisă faţă de aceste persoane.

Partidul Socialiştilor din R.Moldova, care a primit încrederea a mai mult de 326 de mii de cetăţeni ai ţării, intenţionează să arate grija excepţională faţă de persoanele cu handicap. Chiar de astăzi, mai mult de 20 de proiecte de lege depuse de deputaţii socialişti menite să ajute persoanele cu dizabilităţi sunt în aşteptarea examinării în parlament.

Programul electoral al Partidului Socialiştilor prevede o indexare anuală a pensiilor şi compensaţiilor sociale cu 20%, aprovizionarea gratuită a persoanelor cu handicap cu medicamente necesare şi a servicii de stomatologie, creşterea compensaţiilor pentru copii invalizi de cel puţin 5 ori, şi multe alte măsuri pe care fracţiunea PSRM intenţionează să le solicite în primele zile ale noului Parlament.

Partidul Socialiştilor doreşte tuturor oamenilor cu dizabilităţi, sănătate, tărie de spirit şi optimism în viaţă. Noi suntem cu voi, şi ne vom lupta pentru drepturile fiecăruia dintre voi!

Sursa: socialistii.md

Mesaj de felicitare către Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, cu ocazia zilei de naştere Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Andrei Neguţă se află în vizită de lucru la Moscova