Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon: Criza valutara din regiune, situaţia din Rusia si impactul asupra Moldovei

|versiune pentru tipar||
PSRM / 18 decembrie 2014
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Alegerile au trecut, probleme au rămas. Situaţia social-economică din Moldova se înrăutăţeşte pe zi ce trece, în timp ce eurounioniştii şi comuniştii negociază funcţiile.

Toată lumea însă înţelege că vin vremuri grele, datorate în mare măsură proastei guvernări din ultimii ani, care a dus la pierderea exporturilor, devalorizarea leului, inhibarea mediului de afaceri. Iar ceea ce se întîmplă în plan regional, inclusiv în Rusia, va accentua şi mai mult gravitatea situaţiei.

Trebuie să înţelegem că situaţia dificilă din Federaţia Rusă, căderea rublei, speculaţille de pe piaţa valutară sunt cauzate direct de sancţiunile impuse de Occident şi scăderea preţului la petrol. SUA împreună cu aliaţii săi încearcă să pedepsească Administraţia lui Putin pentru că a îndrăznit să joace un rol geopolitic mai impotant, atît regional cît şi la nivel mondial. Poziţia Rusiei este explicabilă, prin prisma preocupării ei pentru etnicii ruşi din ţările vecine şi prin nedorinţa de a accepta monopolul americanilor în regiune şi în plan global.

Pentru a păstra monopolul puterii în lume, Occidentul încearca să utilizeze aceleaşi instrumente care au fost utilizate şi în anii 1980, cînd a fost distrusă Uniunea Sovietică (începînd cu 1980 şi pînă în 1986 preţul la petrol a scăzut de la circa 100$/barelul pîna la cca30$). Le va reuşi şi acum să ingenuncheze Rusia? Nu cred…

Comparativ cu conducerea de atunci (Gorbaciov), acum Rusia este condusă de o echipă de statalişti convinşi, în frunte cu V.V. Putin, poporul rus este mult mai consolidat şi mai patriotic orientat decît acum un sfert de veac. Lecţia de atunci a fost însuşită bine de ruşi.

Pe termen scurt, sancţiunile Occidentului vor provoca diminuarea ritmurilor de creştere a economiei ruseşti. Pe termen mediu şi lung însă, Rusia ar putea profita de oportunitatea momentului pentru a-şi schimba structura economiei şi să scape în sfîrşit de dependenţa sa de exporturile de produse petroliere (să ne amintim că la sf. sec XIX- încep sec. XX, Rusia ţaristă a fost unul dintre exportatorii de bază a produselor agroalimentare din lume).

La moment, în Federaţia Rusă au fost create condiţii favorabile pentru dezvoltarea producerii interne: sancţiunile impuse faţă de importul produselor agroalimentare, deprecierea rublei creează avantaje competitive faţă de preţul produselor de import, inclusiv pentru resursele energetice autohtone care nu depind direct de cursul $ si euro.

Dacă va fi susţinut producătorul autohton cu resurse creditare ieftine, cu programe de stat, dacă se vor facilita investiţiile înproducerea produselor autohtone ce vor putea substitui exportul -Federaţia Rusă în termen de cîţiva ani va deveni un stat puternic nu doar din punct de vedere militar, geopolitic, cultural, geoexportator de resurse energetic, ci şi din punct de vedere al suveranităţii economice.

De ce este important să înţelegem evoluţia situaţiei din Rusia? Pentru că, indiferent de ambiţiile eurointegraţioniste ale minorităţii care încearcă să guverneze, ţara noastră a depins, depinde şi va fiind fluenţată în continuare de conjunctura economică regional. Economia noastră naţională este puternic ataşată de ceea ce se întîmplă cu economia Federaţiei Ruse.

Să avem în vedere că cea mai mare parte a remitenţelor de peste hotare vin din Rusia. E vorba de aproape un miliard şi jumătate de dolari. Din cauza crizei din Rusia, aceste remitenţe vor scădea considerabil în anul care vine. Nu ştim cu cît scădea: cu 20%, 30% sau tocmai cu 50%, dar este cert că zeci de mii de familii din Moldova vor simţi criza din Rusia pe pielea proprie.

Care vor fi consecinţele pentru Moldova? Reducerea volumului remitenţelor cu circa 800 mln. de dolari ar fi o catastrofă pentru noi. Se va deprecia şi mai mult leul, se va crea un deficit de valută pe piaţa autohtonă, declinul economic va deveni mai abrupt, restabilirea exporturilor va fi îngreunată, un număr imens de familii vor sărăci brusc. Iar migranţii reveniţi acasă vor completa rîndurile şomerilor.

Autorităţile moldoveneşti (BNM şi Guvernul) nu dispun de instrumente, resurse, dar nici de echipă profesionistă care ar putea gestiona această situaţie dificilă. Lucrurile se vor agrava şi de pe urma insolvabilităţii unor instituţii financiare şi bancare, de pe urma falimentului sutelor de producători autohtoni din sectorul agroalimentar, de pe urma deficitului bugetar de miliarde, de pe urma guvernării neprofesioniste şi corupte.

Vreau să le recomand eurounioniştilor şi puzderiei de “blogheri departid” şi “analişti” hrăniţi din granturi europene şi donaţii americane să nu se bucure prea tare de conservarea coaliţiei proeuropene. Le recomand să nu se grăbească să se bucure desituaţia financiară dificilă din Rusia. Fiindcă, în ultimă instanţă, are de suferit Moldova, au de suferit cetăţenii noştri, bunicii, părinţii, rudele, viitorul copiilor noştri.

Ne asteaptă o perioadă foarte grea. Îmi este neplăcut să afirm asta, dar e de datoria mea ca politician şi lider al opoziţiei.

Vom avea de suferit cu toţii, însă în special păturile social-vulnerabile — bătrînii, pensionarii, invalizii, familiile cu mulţi copii.

Trebuie urgent să pregatim un plan anticriză, aşa cum au propus socialiştii încă acum jumătate de an şi ceva.

Trebuie să majorăm indeminizaţiile, pensiile şi să susţinem mai consistent păturile social-vulnerabile. Trebuie să protejăm producătorul autohton şi să stimulăm crearea locurilor de muncă. Aceasta este posibil, există instrumente, există soluţii (pe care leputem prezenta oricînd). Lipseşte însă dorinţa şi voinţa politică a guvernării.

Buzunarul guvernanţilor este prea adînc, pentru a rămîne bani şi resurse şi pentru stat. Pe dînşii astăzi îi interesează cum să împartă funcţiile, nu cum să elaboreze bugetul pe anul viitor.

Totuşi, cred că dacă societatea civilă, mediul de experţi şi cetăţenii vor fi mai activi şi mai insistenţi, vom putea să influenţăm guvernarea să fie mai receptivă la problemele ţării.

Noi, socialistii, ştim cum să schimbăm lucrurile în bine şi suntem dispuşi să discutăm cu societatea, suntem dispuşi să dialogăm cu oricine este gata să răspundă ferm în faţa provocărilor în această perioadă de criză în care ne cufundăm tot mai mult.

Sursa: dodon.md

Partidul Socialiştilor din RM participă la lucrările forului internaţional “Opţiunea euroasiatică” Cu prilejul marcării aniversării a 70-a a victoriei asupra fascismului socialiştii cer declararea anului 2015 “Anul Marii Victorii”