Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA la Chişinău

|versiune pentru tipar||
PSRM / 14 ianuarie 2015
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, s-a întîlnit cu E. S. William H. Moser, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, părţile au făcut un schimb de opinii pe marginea situaţiei politice şi economice din ţară. Igor Dodon l-a informat pe dl Moser despre situaţia dezastruoasă din economia ţării, pe fundalul căreia partidele din fosta alianţă nu pot să împartă portofoliile şi tergiversează crearea unei noi coaliţii de guvernare. Un astfel de comportament al partidelor din fosta alianţă este o dovadă a iresponsabilităţii şi indiferenţei acestora faţă de cetăţenii Republicii Moldova. Tergiversarea formării Guvernului capătă deja un caracter criminal, în acelaşi timp reprezentanţii puterii şi persoanele afiliate acestora sustrag sume enorme de bani din Banca de Economii, Banca Socială şi UNIBANK, făcînd acest lucru cu participarea Băncii Naţionale. Liderul PSRM i-a amintit ambasadorului SUA despre faptul că partidele pro-europene au obţinut o majoritate matematică în Parlament datorită discriminării a 700 000 de cetăţeni ai Moldovei, aflaţi la muncă în Rusia, şi a circa 150 000 deţinători de paşapoarte de tip vechi, aceste persoane nefiind în stare să-şi exercite dreptul la vot. Au mai fost multiple încălcări, comise de autorităţi în timpul campaniei electorale, inclusiv excluderea abuzivă, cu două zile înainte de alegeri a unuia dintre partide, ceea ce nu permite calificarea alegerilor ca fiind democratice şi libere. Totodată, Igor Dodon l-a atenţionat pe dl William Moser că experienţa celor două alianţe precedente, alcătuite din aceleaşi partide pro-europene a suferit un eşec. Formarea guvernelor precedente şi distribuirea ministerelor conform cotelor de partid nu a condus la o dezvoltare a economiei Moldovei, ci doar a complicat şi mai mult situaţia. Pierderea pieţei de desfacere ruse, ratarea executării bugetului 2014 şi lipsa unui buget pentru anul 2015, delapidările din sfera bancară, prăbuşirea cursului monedei naţionale şi multe altele, toate acestea au pus în evidenţă ineficienţa guvernului aşa-numit pro-european. Potrivit lui Dodon, o soluţie pentru Moldova ar fi alegerile anticipate, bazate pe principii cu adevărat democratice, fiind urmate de formarea unui Guvern în baza criteriilor de profesionalism, şi nu a cotelor politice. Noul Guvern al profesioniştilor va trebui să înceapă imediat relansarea economiei Moldovei, activînd în interesele naţionale şi în scopul creşterii nivelului de trai al cetăţenilor.

Sursa: socialistii.md

La întîlnirea cu preşedintele Nicolae Timofti, deputaţii PSRM au declarat că rămîn consecvenţi pe poziţia lor politică şi refuză să participle la crearea vreo unei coaliţii cu forţele eurounioniste şi oligrahice Socialiştii au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor