Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

PSRM: Cetăţenii din Găgăuzia trebuie să-şi aleagă de unii singuri başkanul

|versiune pentru tipar||
PSRM / 22 ianuarie 2015
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi începe colectarea semnăturilor pentru înregistrarea candidaţilor la funcţia de başkan al UTA Găgăuzia. Partidul Socialiştilor din Republica Moldova îşi are propria poziţie principială pe acest subiect: başkanul Găgăuziei trebuie să fie ales în exclusivitate de cetăţenii Găgăuziei.

Totodată, nu putem trece cu atenţia importanţa Găgăuziei ca regiune şi factorul găgăuz în politica moldovenească. Găgăuzia mereu a beneficiat de o atenţie specială din partea Partidului Socialiştilor. Adoptarea legii privind statutul special al Gagauz-Eri din anul 1994 a fost posibilă datorită eforturilor deputaţilor-socialişti din Parlamentul Moldovei de legislatura a XIII-ea. PSRM s-a pronunţat şi se pronunţă consecvent pentru garanţii stricte pentru statutul Găgăuziei, pentru dreptul găgăuzilor la dezvoltarea specificului propriu, la promovarea politicii lingvistice şi culturale proprii.

Anume Găgăuzia, în prezent, este o apărătoare de încredere a statalităţii şi identităţii moldoveneşti. Anume în Găgăuzia, românizarea sistemului de educaţie a Moldovei a suferit un eşec. Poporul Găgăuziei este consecvent în opţiunea sa pentru coeziune cu Rusia. Pe teritoriul Găgăuziei a avut loc primul referendum privind vectorul de politică externă a Moldovei, în cadrul căruia peste 97% din găgăuzi s-au pronunţat pentru aderarea ţării la Uniunea Vamală. Partidul Socialiştilor nu doar a sprijinit plenar referendumul găgăuz, ci a propus şi iniţiativa de organizare a unor referendumuri similare în alte raioane ale Moldovei. Sîntem recunoscători poporului Găgăuziei pentru susţinerea manifestată la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, cînd pentru PSRM au votat aproximativ 60 la sută din locuitorii autonomiei.

Partidul Socialiştilor a prezentat proiectul de federalizare al Moldovei, conform căruia Găgăuzia urmează să devină unul din subiectele viitoarei federaţii. PSRM va lupta riguros pentru creşterea statutului Găgăuziei pînă la subiect al federaţiei cu o cotă parlamentară stabilă şi dreptul de influenţă asupra politicii externe şi interne a ţării.

Sîntem la curent cu faptul că autorităţile coloniale pro-occidentale ale Moldovei sînt gata să-şi pună în fotoliul de conducător al Găgăuziei propria marionetă pentru asigurarea unui control deplin al regiunii. Ştim care anume candidaţi vor fi promovaţi intens de eurounionişti.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova este gata să acorde sprijin candidatului, care împărtăşeşte întru totul poziţiile partidului pe direcţiile de bază, în primul rînd referitor la denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, integrarea în Uniunea Economică Euroasiatică şi apărarea statalităţii moldoveneşti.

Sursa: socialistii.md

Igor Dodon — despre pericolul expansiunii spirituale europene pentru valorile tradiţionale ale lumii ortodoxe Socialiştii vor continua să rezolve problemele migranţilor moldoveni aflaţi în Rusia