Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Partidul Socialiştilor solicită ca Traian Băsescu să fie declarat persona non-grata

|versiune pentru tipar||
PSRM / 17 ianuarie 2018
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova condamnă categoric intenţia cetăţeanului român Traian Băsescu de a înainta în parlamentul ţării vecine o iniţiativă legislativă privind unirea Republicii Moldova. Acţiunile domnului Băsescu şi susţinătorilor acestuia sunt privite de PSRM ca un act nedisimulat de agresiune împotriva independenţei Republicii Moldova, care încalcă grav Constituţia ţării şi principiile dreptului internaţional.

Nu este pentru prima dată când fostul preşedinte al României şi-a permis să facă declaraţii care ameninţă statalitatea Republicii Moldova. În acest sens, este îngrijorător faptul că nicio instituţie de stat a Republicii Moldova, cu excepţia Preşedinţiei Republicii Moldova, nu a emis o declaraţie oficială în această privinţă.

În acelaşi timp, activitatea forţelor unioniste pe teritoriul Moldovei este alarmantă în ajunul aniversării a 100 de ani de la aşa-numita “Marea Unire”. Orice acţiuni şi îndemnuri unioniste din partea cetăţenilor moldoveni reprezintă infracţiuni grave de stat şi intră sub incidenţa Codului penal al Republicii Moldova.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova solicită autorităţilor să ia măsuri decisive pentru a proteja statalitatea ţării noastre şi pentru a suprima orice încercare de lichidare a statului nostru suveran şi independent. Solicităm ca Traian Băsescu să fie declarat persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova. Cerem, de asemenea, interzicerea activităţilor tuturor partidelor şi mişcărilor unioniste pe teritoriul ţării noastre.

Poziţia noastră nu este îndreptată împotriva României şi a poporului său. Vrem să vedem ţara vecină ca stat prietenos. Cu toate acestea, respingerea persistentă şi pe termen lung a semnării Tratatului Politic de bază cu Republica Moldova provoacă nedumerire, ceea ce demonstrează refuzul Bucureştiului de a recunoaşte graniţa de stat de-a lungul râului Prut şi provoacă o suspiciune logică privind prezenţa planurilor agresive de expansiune împotriva Republicii Moldova de către conducerea României.

Partidul Socialiştilor rămâne singura forţă care poate împiedica scenariul răzbunătorilor unionişti privind lichidarea Moldovei în anul aniversării a 100 de ani de la “Marea Unire”. Susţinem poziţia fermă a Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, privind protecţia statalităţii moldoveneşti. Intenţionăm să ne opunem ameninţării unioniste prin toate metodele legale.

Sursa: psrm.md

Socialiştii au depus flori la bustul marelui poet Mihai Eminescu