Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPR

Discursul Co-preşedintelui Partidului “Renaştere” Dl Vasile Tarlev la masa rotundă “Procese moderne de integrare: experienţă şi perspective”

|versiune pentru tipar||
PR / 2 iulie 2013
Partidul “Renaştere”

Stimaţi colegi!
Doamnelor şi Domnilor!

Vă rog să acceptaţi mulţumiri pentru invitaţie şi posibilitatea oferită de a lua cuvîntul la acest eveniment în numele Partidului “Renaştere”.

Tema mesei rotunde este una dintre cele mai discutate şi mai inportante la ziua de astazi în Republica Moldova. Conducerea actuală atarii a decis, că Republica Moldova trebuie să aleagă doar o singură direcţie strategica de dezvoltare a relaţiilor economice internaţionale. In prezent, au preferat exclusiv vectorul de integrare europeană şi absolut nu este luat în vedere vectorul de dezvoltare în cadrul Uniunii Vamale şi Spaţiului Economic Comun. Partidul “Renaştere” considera aceasta decizie o mare eruoare în construirea unei politici internaţionale ale statului nostru.

În contextul istoric mondial integrarea economică în Eurasia reprezintă un proces logic şi coerent. În condiţiile globalizării şi creşterii concurenţii în întreagă lume există o tendinţă constantă de apariţie şi consolidare a comunităţilor economice regionale. Având în vedere criza continuă a sistemului mondial economico-financiar, procesele de integrare dobîndesc actualitate şi semnificaţie mare. Unite de interese şi obiective comune un grup de state funcţionează cu succes în economia globală, obţinînd avantaje competitive reale.

Pe calea consolidării cooperării multilaterale sunt şi statele membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI). Astăzi, în conformitate cu principiul de integrare multi-nivel şi multi-viteză în CSI se dezvoltă cu succes diferite formate de integrare: Comunitatea Economică Euroasiatică (EURASEC), Uniunea Vamală (UV), Spaţiul Economic Comun (SEC) şi altele. Ele se completează reciproc, creând o platformă largă de parteneriat reciproc avantajos.

În acelaşi timp, predomină interesele cetăţenilor acestor tari, sarcina de conservare, menţinerea şi consolidarea legăturilor dintre ţări. Uniţi prin istorie şi tradiţii comune.

Comunitatea lingvistică, standarte similare de vieţii, modele raţionalizate de producere şi interacţiune — constituie un avantaj obiectiv pentru aceste uniuni economice.

Nucleul integrării eurasiatice il reprezintă Rusia, Belarus şi Kazahstan. Acestea sunt state puternice si mari, cooperarea cu care este extrem de importantă şi vitală pentru Moldova.

Mai mult decât atât, până în prezent, reieşind din situaţia actuală din ţara noastră şi din regiune, integrarea în Uniunea Eurasiatică — este singura şansă de a păstra independenţa, suveranitate, integritatea teritorială a Republicii Moldova şi a bunăstării poporului multinaţional moldovenesc.

Anume vectorul eurasiatic de dezvoltare a Moldovei deschide noi oportunităţi pentru comercializarea produselor proprii, în primul rând, din complexul agroindustrial, sustinerea producătorilor autohtoni şi ca consecinţă renaşterea ţării.

În prezent, guvernul şi conducerea politică a ţării intenţionează să semneze cu orice preţ acordul de liber schimb cu UE. Dacă acest lucru va fi făcut în grabă, producatorii moldoveni nu vor putea concura în condiţii egale cu producătorii din ţările Uniunii Europene. Va fi imposibil de a desfăşura activitatea de afaceri, ceea ce inevitabil va duce la ruinarea si dispariţia intreprinderilor, pierderi enorme in urma carora vor suferi producatorii în special şi ţara în ansamblu. Din păcate, producătorii din Moldova nu au şi nu le se ofera şanse pentru a concura cu cei europeni, nu pentru că calitatea produselor este mai joasă, ci pentru că producătorii europeni sunt mai protejaţi de statele lor, primind toate subvenţiile şi asigurările posibile.

Partidul “Renaştere” susţine ideea de integrare eurasiatică a Republicii Moldova şi împărtăşeste toate aspectele — cultural, filozofic, spiritual, politic şi economic, care vor deveni locomotiva în procesul de integrare. Ideea eurasiatică reprezintă nu numai integrarea regională, ci şi o idee unică, împărtăşită de mai multe ţări.

De aceea, dezvoltarea eurasiatica devine interesul nu numai unei ţări separate, de exemplu a Rusiei, dar si interesul a mai multor ţări, apropiate de CEE.

Pentru noi este important că pînă în prezent sunt îndeplinite toate acţiunile necesare pentru înfiinţarea şi asigurarea funcţionării Uniunii Vamale şi Eurasiatice. Eliminarea barierelor administrative, facilitează semnificativ desfăşurarea activităţilor economice nu numai pentru operatorii naţionali, dar şi pentru cei internationali. Se lucrează sistematic asupra creării unui spaţiu economic comun. Deja a intrat în vigoare pachetul din 17 acorduri, formînd baza legală spaţiului economic unic. Pentru dezvoltarea unui pachet de bază pînă la anul 2015 este prevăzut să fie adoptate mai mult de cincizeci de acte juridice internaţionale, să fie introduse modificările necesare în legislaţia naţională.

Incepind cu 01.01.2015 va demara activitatea oficială şi legală in Spaţiu Economic Comun — Uniunea Eurasiatica.

Prin crearea Uniunii Vamale, părţile au asigurat deja circulaţia libera şi deplină a mărfurilor din ţările membre, fără introducerea unor cote discriminatorii, cum este prevazut, de exemplu, în Uniunea Europeană.

Prin intrarea în vigoare a pachetului de acorduri internaţionale a Spaţiului Economic Comun, de asemenea sunt asigurate condiţiile pentru liberă circulaţie a serviciilor, capitalului şi a forţei de muncă. În perspectivă — acces la punerea în aplicare a politicii monetare şi macroeconomice coordonate.

Încurajează şi faptul că noile formate de integrare deja aduc rezultate practice concrete. Aceasta se exprimă nu numai prîn PIB şi comerţul bilateral (deşi ele sunt semnificative). Ca si rezultat direct al funcţionării Uniunii Vamale şi Spaţiului Economic Comun a fost îmbunătăţirea climatului investiţional general în ţările UV şi SPC, oferirea condiţiilor mai confortabile de afaceri, inclusiv pentru businessul mic şi mijlociu, crearea noilor locuri de muncă.

Partidul nostru consideră că este imposibil să faci o alegere artificiala intre vectorul de dezvoltare “estic” şi “vestic”. Moldova ar putea fi implicată în procesul de integrare în toată regiunea Eurasia. Pentru cetăţeni, lichidarea barierilor de migraţie, de frontieră şi altor bariere, aşa -numitor “cote ale forţei de muncă” înseamnă posibilitatea de a alege locul de trai, locul de studii şi locul de muncă. Aceasta va fi calitativ altă uniune, bazată în primul rînd, pe interesele economice comune fără cote discriminatorii inventate. Politicul în acest caz, ar trebui să se adapteze în mod obiectiv la aceste interese. Într-o astfel de uniune, fără îndoială, cu timpul, vor fi capabile sa intre şi alte state. Din punctul nostru de vedere, actualula guvernare a Republicii Moldova ar trebui să facă tot posibilul pentru a construi planuri pe viitor, având în vedere vectorul eurasiatic de dezvoltare, ţinând cont în primul rând de interesul naţional. Mai ales că aderarea la Uniunea Eurasiatică, — reprezintă un factor unic şi important care va permite într-o perioadă de timp rezonabil si rezolvarea conflictului transnistrean.

Autorităţile sunt obligate să ea în considerare opinia majorităţii absolute a cetatenilor şi în această situaţie — să apere interesul naţional.

Moldova este obligată să duca o politică înţeleaptă şi corectă în beneficiul cetăţenilor săi.

Autorităţile sunt obligate să duca tara acolo, unde doreşte majoritatea poporului , unde este interesul naţional, unde oamenii vor trăi mai bine, altfel ne vom pierde ţara, dar pentru aceasta nimeni nu ne-o inputernicit şi nimeni nu ne va ierta.

Sursa: www.rrm.md

Organizaţia municipală de tineret a Partidului “Renaştere” a desfăşurat acţiunea City quest Felicitări pentru premiul bine meritat